Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na co do kina: 10 originálních lednových filmů


ikona
KarelR
originální filmy
Nejen La La Landem je začátek roku živ... 

Leden je jako tradičně velkou doháněčkou minulého roku. Konečně se k nám dostávají filmy s oscarovými nadějemi (nutno říct, že většinou nenaplněnými) a jako bonus fasujeme velkou fantasy, eRkovou komedii nebo norský biják s po zuby ozbrojenými lyžaři. Lednová nadílka je zkrátka celkem bohatá, tak si jí pojďme proběhnout.

 

5. ledna

La La Land

Pokud byste v lednu měli vidět jediný film, je to Velká čínská... ok, La La Land. Nový Chazelle těžce zabodoval na Glóbech a nejspíš uloví i pár Oscarů, mnohem důležitější však je, že jsme dostali krásnou muzikálovou poctu se skvělým dramatickým podložím. Jako divák odkojený na Astaireovi a Kellym jsem naivně čekal ještě trochu víc. I takhle je ale La La Land výhrou, která bude šířit feel good atmosféru ještě pěkných pár let.

 

Paterson

U Patersona na ČSFD svítí 81%, takže se logicky mluví o další Jarmuschově trefě. Vytrvalý nezávislák posadil Adama Drivera do autobusu, přihodil pár nefalšovaných životních mouder a je z toho zasloužená festivalová jistota, kterou loni po Varech chválila i Rimsyho recenze. Co jste se v ní mohli dočíst? Finální ortel zní: "Jarmusch přesně v takové formě, jak ho mají fanoušci rádi. Nic víc, nic míň. Pokud vás absence děje a čistý minimalismus nejen neodrazuje, ale naopak láká, nešlápnete s poetickým Patersonem vedle." Jim má tedy znovu splněno, uvidíme, s čím přijde dál.

 

Velká čínská zeď

Tohle byl průšvih od prvního traileru (mimochodem, dokoukal jste někdo ten devítiminutový?). A ačkoliv Velká čínská zeď sbírá spíš průměrná hodnocení, Hlad byl v recenzi nekompromisní: "Velká čínská zeď je výpravná podívaná, na níž se nešetřilo, bohužel je i zoufale pitomá a vizuálně poměrně odpudivá, takže se asi velmi brzy začnete nudit. A pak ten film začnete nenávidět... Tohle se fakt nepovedlo." Auč!

 

12. ledna

Jacques-Yves Cousteau: Odysea

Natočit biografii pána s červeným kulichem zní jako tutovka, k níž se Francouzi kupodivu dohrabali až loni. Kdo ví, co je tak zdrželo, reálnější verze Života pod vodou se ale podle všeho povedla. Trailer vypadá moc pěkně, ČSFD hlásí 81% a vůbec to celé působí jako tak trochu povinná, avšak zručně odvedená biografie, která by slavnému badateli neměla dělat ostudu. Od režiséra skvělé drsárny Zulu bych podobnou látku nečekal, rozhodně se jí ale nebráním.

 

Pod rouškou noci

Affleckova nová gangsterka dostala sodu na Rottenech (chudák Ben) a extra spokojený není ani Hlad v recenzi: "Affleck vám v kině nabídne atraktivní a vizuálně strhující výlet do světa násilí a zločinu, kde se však odehrává skoro až otravně uspěchaný příběh, který nemá čas věnovat se ničemu pořádně. Mít to o hodinu víc a rozpracovat všechny dějové linky tak, jak by si zasloužily, mohla z toho být nová klasika. Takhle je to jen fajn film, u něhož budete mít nejspíš celou dobu pocit, že mohl a měl být o dost lepší." Žánroví fandové tak asi mají kino jasné, ostatní ale můžou zůstat doma.

 

Proč právě on?

Před pár dny jsem si všimnul, že má Proč právě on? na ČSFD 79%, a když přibylo čtyřhvězdí od Hlada, začíná být jasno. Trailery pro jednou nelhaly a čeká nás drzý komediální uragán, ve kterém si Bryan Cranston a James Franco nezůstanou nic dlužni!

 

19. ledna

Poslední král

Dodnes nezapomenu, jak jsme se u traileru Posledního krále lámali smíchy. Jeho původní verze neměla titulky, takže jsme nikomu nerozuměli ani slovo a užívali si jen scény na lyžích, které i přes historickou akurátnost působily sakra bizarně. Ano, bylo to dost dětinské (a výsledný film je podle všeho ok). Ten pocit, když člověk čeká norskou Hru a trůny a nafasuje dvě minutu drsňáckého "vžum", ale prostě neměl chybu.

 

Rozpolcený

Shyamalan si dal menší comeback s hororem The Visit, takže Rozpolceným jen potvrdí nalezenou formu. O co se v tomhle thrilleru bude hrát? O životy tří studentek, které unese magor s 23 osobnostmi. James McAvoy se tak musel herecky vyřádit a nezbývá než doufat, že rottenovský rating 7,1/10 není zásadně mimo.

 

26. ledna

Spojenci

Nový Zemeckis měl být velkou událostí konce roku, jenže vyšuměl takovým způsobem, že mu to snad závidí i Zrození národa. Propagační kampaň zasáhl rozpad Brangeliny, česká premiéra se odsunula ze začátku prosince na konec ledna a ve finále přišly veleprůměrné recenze (Rotteny hlásí 6,2/10), které filmu definitivně podřízly krk. Ano, Spojenci už zvládli vydělat slušných 92 milionů dolarů. Rozpočet se ale vyšplhal na 85, takže to pořád vypadá na prohru na všech frontách.

 

Zakladatel

Biografie Raye Kroca, muže, kvůli kterému je svět plný Mekáčů, měla být další oscariádou Michaela Keatona. Po Birdmanovi a Spotlightu však na hattrick nedojde, protože se Zakladatel nějak zadrhnul a nejde po žádných cenách. Při pohledu na Rotteny, kde si drží solidních 6,9/10, to trochu zamrzí. Po dvou nabitých letech to ale Keaton musí nějak zkousnout - hlavně že nevymetá peklíčka a nakonec mu klapnul padouch ve Spider-Manovi.

 

Co jste si vybrali z lednové nabídky? Pochlubte se v diskuzi a nashle v únoru!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (8)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace