Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší filmy roku 2016


ikona
Cival
mz nejredakce
Jaký film nás letos nejvíc srazil do kolen? 

Stromky ještě nezhasly a nákupáky i psí útulky se plní pod tíhou vracení nepovedených vánočních dárků, takže sváteční atmosféra ještě jakž takž přežívá. Jako každý rok je to pro nás ideální příležitost bilancovat a naservírovat vám žebříčky toho nejlepšího a nejhoršího, co se v uplynulém kalendářním roce urodilo. Nabídka byla zase zatraceně pestrá - zvlášť při zkracujícím se intervalu mezi nasazením filmů v kině a v televizi a při boomu všelijakých VOD služeb se člověk může ráchat celý rok v moři novinek blockbusterových, artových i exotických, a pořád bude objevovat něco inspirativního.

My samozřejmě pořád frčíme hlavně na Hollywoodu, což se muselo projevit i na letošním žebříčku, do kterého tentokrát přispělo trochu míň dobrých emzáckých duší. Christopher Nolan letos pauzíroval, takže k vavřínům za sezóny 2007, 2008, 2012 a 2014, kdy nás dostaly Dokonalý trik, Temný rytíř, Temný rytíř povstal a Interstellar, tentokrát triumf nepřidal. Mezi MZ smetánku, jíž tvoří i Království nebeské (2005), Potomci lidí (2006), Avatar (2009), Kick- Ass (2010), Drive (2011), Rivalové (2013) a loňská pecka Šílený Max: Zběsilá cesta (2015), se tak mohla přidat jiná lahůdka:

 

Natočil ji kanadský režisér Denis Villeneuve. Možná ještě radši bychom byli, kdyby si stejnou poctu vydobyl až za rok, kdy se chystá uvést dychtivě očekávaný sequel Blade Runner 2049, etalon žánru sci-fi se ale zásadně obohatil už letos.

Z chladných trailerů se přitom nezdálo, že by zrovna Příchozí měli být jedním z nejemotivnějších projektů roku. Adaptace velebené sci-fi povídky se ale proměnila v, jak se tak říká, hluboce lidský, nesmírně citlivý a suverénně odvyprávěný majstrštyk s velmi filigránskou vyprávěcí strukturou. Její půvab přitom nezmizí ani při znalosti pointy, protože to rozsévání indicií, poselství z toho vyplývající výpovědi a samozřejmě perfektní režijní podání, které precizně buduje atmosféru a naplno prodává sci-fi propriety, přesto nikdy nenechá pláchnout herce a zejména hlavní hrdinku, o které je tahle vesmírná odysea především... to je prostě laskomina.

1. Příchozí (60 bodů)
2. Osm hrozných (50,5)
3. Ulice Cloverfield 10 (49,5)
4. Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (48)
5. Captain America: Občanská válka (47)
6. Zootropolis: Město zvířat (45,5)
7. - 8. Hardcore Henry (44,5)
7. - 8. Doctor Strange (44,5)
9. Boj (43,5)
10. Sully: Zázrak na řece Hudson (43)

Už podruhé si stříbrnou pozici zamluvil Quentin Tarantino. Ještě sevřenější, ještě dialogovější, možná až divadelní tarantinovka Osm hrozných, která vytasí bezmála detektivní zápletku a neskutečně ostré, plnotučné, krvavé finále, napodobila klipovitě rozjetějšího Nespoutaného Djanga. A moji kolegové ji vyhnali do sfér, kde by zaplakal každý člověk, jenž věří Quentinovým proklamacím, že po desátém filmu zapluje do důchodu.  

Ještě větším překvapením je ale bronzová příčka, kam se vytáhl komorní skoro-sequel našeho milovaného Monstra Ulice Cloverfield 10. Úsporná, ale o to pečlivější a urputnější thrillerová hříčka, která si až v samém závěru dovolí výraznější trikové kejkle, je rozhodně originálním a obohacujícím přídavkem do univerza z hlavy producenta J.J.Abramse. Další nášup máme dostat už v příští sezóně. A to si pište, že se zatraceně těšíme.

Brambory jsou ve znamení souznění s názorem široké divácké obce, která třeba na ČSFD vykopla Gibsonu válečnou novinku Hacksaw Ridge na první místo loňské filmové nadílky. Oldschoolová oslava síly jednoho člověka v kontextu nepřejícího systému i krvavého válečného pekla, se ve finální třetině zlomí v bezmála hororový masakr, který co do tělesnosti zážitku, výpravy, choreografie a zhmotněného šílenství války zase posouvá žánr o úroveň jinam.

Captain America: Občanská válka je naopak velmi zdravým a už klasickým naplněním supehrdinské marvelovské šablony, která bez problémů těží ze silných postav, chytré předlohy a nějakého toho milého osvěžení (mluvím o tobě, Spidey).

Z animáků nás pak jednoznačně nejvíc oslovilo Zootropoolis: Město zvířat, které parádně funguje jako rodinná variace na noirovky, rodinný biják s výchovným poučením i groteska bojující za zkultovnění lenochodů. Kam se hrabe Dory.

Z loňských oscarovek se nakonec do souhrnné topky žádná neprodrala, z těch letošních se tam těsně vydrápal jen Sully (uvidíme, co za rok zvládnou La La Land a Silence). Toho jste mohli čekat, stejně jako povedený origin Doctora Strange, nebo dánské drama Boj, jež se v redakci těsně stalo nej evropským filmem roku. Naopak vyloženým šokem bude pro někoho velká přízeň pro progresivní first-person psycho-akčňák Hardcore Henry, který jsme v době premiéry kdovíjak nehypeovali, postupně se nám ale prodral do srdéček.

Zásadních titulů se ale i letos urodilo požehnaně, jen jste je možná minuli. Dál se můžete inspirovat u osobních žebříčků, a pak samozřejmě v diskuzi, kde čekáme ještě před hlasováním uživatelů vaše tipy:

 

Civalův Top 10:

 

 

1. Příchozí
2. Nick Cave: One More Time with the Feeling
3. Boj
4. Doctor Strange
5. Toni Erdmann
6. Captain America: Občanská válka
7. Sully: Zázrak na řece Hudson
8. Spotlight
9. Zootropolis: Město zvířat
10. Spravni chlapi

Nevešlo se: Už je tady zas, Ulice Cloverfield 10, Sázka na nejistotu, Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny, Dítě Bridget Jonesové, Jason Bourne, Je to jen konec světa, Warcraft - První střet, Hardcore Henry
Nejzábavnější film: Sing Street
Oblíbený film: Café Society, Slow West
Nejlepší film mimo kinodistribuci: La La Land, Švýcarák
Nejlepší český film: Anděl páně 2 a Zákon Helena, i proto, že jsem žádný jiný neviděl, myslím...

 

imfův Top 10:

 

 

1. Ulice Cloverfield 10
2. Sázka na nejistotu
3. Kniha džunglí
4. Příchozí
5. Zootropolis: Město zvířat
6. Zmrtvýchvstání: Revenant
7. Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny
8. Hardcore Henry
9. Správní chlapi
10. Captain America: Občanská válka

Nevešlo se: Spotlight, Deepwater Horizon: Moře v plamenech, Dítě Bridget Jonesové, Warcraft - První střet, Deadpool
Nejzábavnější film: Hardcore Henry
Oblíbený film: Orel Eddie
Nejlepší film mimo distribuci: La La Land, Sultan, Sing Street
Nejlepší český film: Já, Olga Hepnarová

 

Top 10 KarlaR:

 

 

1. Hardcore Henry
2. Ulice Cloverfield 10
3. Osm hrozných
4. Příchozí
5. Doctor Strange
6. Deepwater Horizon: Moře v plamenech
7. Správní chlapi
8. Captain America: Občanská válka
9. Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
10. Fantastická zvířata a kde je najít

Nevešlo se: Sully: Zázrak na řece Hudson, Dítě Bridget Jonesové, Sázka na nejistotu, Spotlight, Fúsi
Nejzábavnější film: Správní chlapi
Oblíbený film: Orel Eddie
Nejlepší film mimo distribuci: Sing Street, Hell or High Water, Spectral
Nejlepší český film: Bezva ženská na krku

 

Hladův Top 10:

 

 

1. Příchozí
2. Osm hrozných
3. Sully: Zázrak na řece Hudson
4. Captain America: Občanská válka
5. Ulice Cloverfield 10
6. Zootropolis: Město zvířat
7. Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny
8. Spotlight
9. Správní chlapi
10. Deepwater Horizon: Moře v plamenech

Nevešlo se: Deadpool, Star Trek: Do neznáma, Kniha džunglí, Doctor Strange, Odvážná Vaiana: legenda o konci světa
Nejzábavnější film: Buchty a klobásy
Oblíbený film: Brooklyn
Nejlepší film mimo distribuci: Hell or High Water, Triple 9
Nejlepší český film: Já, Olga Hepnarová

 

Rimsyho Top 10:

 

 

1. Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny 
2. Anomalisa 
3. Humr 
4. Tohle je náš svět
5. Osm hrozných
6. Boj
7. Toni Erdmann
8. Normální autistický film 
9. Příchozí
10. Deadpool

Nevešlo se: Buchty a klobásy, Rodinné štěstí, Saulův syn, Správní chlapi, The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years, Krásné dny v Aranjuez, Můj král, James White
Nejzábavnější film: Deadpool
Oblíbený film: Krásné dny v Aranjuez
Nejlepší film mimo kinodistribuci: Švýcarák, Menandros & Thais
Nejlepší český film: Rodinný film, Normální autistický film

 

Za hranicí první desítky jsou na sebe naštosováni oficiálně nejlepší evropský film roku Toni Erdmann, loňské oscarovky Spotlight a Sázka na nejistotu a rozverná buddy-variace Správní chlapi od Shanea Blacka. Zajímavější než umístění Knihy džunglí, Deepwater Horizon nebo Odvážné Vaiany je pak spíš skutečnost, že nám teenagery milovaný Deadpool přijde na úrovni Dítěte Bridget Jonesové...

...a že po loňském paběrkování Epizody VII se letos na Star Wars nedostalo v žebříčcích ani v jedné jediné zmínce. Síla nás v disneyovském podání asi opustila.

Čtenářské hlasování si necháme až na leden, i tak nám ale rozhodně koukejte sdělit, jaké filmy vás nejvíc dostaly, co říkáte na letošní nadílku a jak moc jsme se vám naším žebříčkem trefili do vkusu.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (75)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace