Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MoneyZone: Jaký bude otvírák Rogue One?


ikona
TedGeorge
Zopakuje Rogue One tržební majstrštyk Star Wars z minulých vánoc? 

Vánoce se blíží a ty letošní budou v kinech znovu ve znamení Star Wars. Historicky první spin-off Hvězdných válek, známý i v nejzapadlejší vesničce na Šumavě jako Rogue One, roztáčí kola marketingové Disney mašinérie už skoro rok a právě vyšly první odhady tržeb za úvodní víkend v amerických kinech. Co na tom, že ještě ani nezačaly předprodeje vstupenek a ona premiéra v kinech bude až za více než 3 týdny. Universum plné rytířů Jedi a maskovaných Sithů prostě vládne a svět tak dychtivě přijal první (značně neurčité) číslo, které do něj bylo vypuštěno. A já jsem vám ho měl sdělit už v první větě.

Otvírák nových Star Wars se má v Americe pohybovat kolem 100-140 milionů dolarů. Je to venku a já vidím vaše protažené obličeje. Nedivím se. Tracking jako takový má za sebou těžké období, které odstartovaly stomilionové odhady otevíracího víkendu Jurského světa. Jak se vůbec takový tracking dělá? To se tak sejde několik soudruhů (ne náhodou z kapitalistických Spojených států amerických) a na papír hodí pro a proti. Následně sečtou aktivitu fanoušků na Twitteru a Facebooku, spočítají počet přehrání klipů a trailerů na Youtube a numera nahodí do své supertajné rovnice. Dostanou nějaké číslo. Pokud mají kontakty, tak napíší do ústředí studia produkujícího daný snímek, číslo jim sdělí a čekají na odpověď. Studio jim občas odepíše. Většinou jim sdělí číslovku menší a rezervovanou.

Můj názor je, že tzv. „stopařům“ filmových tržeb vyšlo u Rogue One číslo 130 milionů dolarů. Disney se toho trochu lekl a odepsal jim, že to bude spíše u hranice 100 melounů. Stopaři vědí, že studia ráda podhodnocují. Potom totiž mohou svým akcionářům sdělit, že se jedná o nečekaný úspěch a akcie letí nahoru. S touto všeobecně známou vědomostí a starostí, aby nebyly při premiéře za osly, poslali analytici do světa značně ambivalentní numero 100-140 milionů dolarů a šli si umýt ruce.

To číslo samozřejmě dává smysl. Jenom blázen by očekával otvírák ve stejných relacích, v jakých se pohybovala neopakovatelná (a celé dekády očekáváná) premiéra dalších dobrodružství Luka, Leii a hlavně Hana Sola. Tohle je spin-off s kompletně novým hereckým obsazením, který se sice pyšní (snad příliš brzy propálenou) přítomností Dartha Vadera, ale jinak se nemůže chlubit skoro žádnou známou postavou. Můžete samozřejmě dvakrát hádat, čí maminkou bude Jyn hraná Felicity Jones a jestli tato věta ve článku vydrží i po korektuře KarlaR (pozn. KarlaR: Ne, Jyn vážně není máma Rey, Tede…).

Zároveň nesmíme zapomínat na fakt, že film startuje o Vánocích. Poučku, že o svátcích filmy otevřou s menšími čísly, ale následně dva týdny tržby fakticky vůbec neklesají, minulý rok naprosto rozcupovala premiéra sedmých Star Wars. Ty vydělaly za první noc a den skoro 120 melounů a o víkendu rozbily bank s 250 miliony dolarů. Jen tak mimochodem – ukažte mi v budoucnu film, který vydělá za prvních 12 dnů v amerických kinech 600 milionů dolarů. Ale to jsme odbočili.

Můj názor je, že rebelové otevřou spíše na horní hranici prvních odhadů. V odhadech se mnou souhlasí většinou velmi přesné pro.boxoffice (naposledy nádherně trefili otvírák Doktora Strange). Píší, že Rogue One načne letošní Vánoce v kinech se 135 milionovou jistotou. Jistě se mnou tedy budete souhlasit, že rebelové kradoucí plány Hvězdy smrti nebudou mít problém vydělat více než miliardu celosvětově. To jsou čísla, která celý svět očekává už od ohlášení premiéry a pro Disneyho by byl vyloženě průšvih, kdyby se jich nedosáhlo.

Co by se muselo stát, aby Rogue One v kinech zklamalo? Musely by se potvrdit historky o pokakaném natáčení a rozsáhlých přetáčkách, které kromě režiséra a studia nakonec částečně rozporovaly i samotné filmové weby, které je do světa vypustily (druhá poznámka KarlaR a Ted už vrčí: stopro se přetáčelo 2 měsíce, prý hlavně akce). Kritici by museli film nenávidět. Ameriku by onen víkend musela postihnout nějaká škaredá pohroma. Prostě a jednoduše – nestane se to. Za všechny doufám, že nás bude v multiplexech čekat parádní dobrodružství ze světa, který všichni milujeme, a že si Cival na svátky napíše tržební report, který ve čtenosti trhne všechny MovieZone rekordy. Když už ty rekordy nebude trhat samotný film.

Vytáhni v hospodě: Asi už víte, že je Rogue One prvním Star Wars filmem, ke kterému neskládá hudbu John Williams. Skladatel Michael Giacchinno má před sebou takřka nemožný úkol a na rozdíl od většiny fundamentálních fanoušků Hvězdných válek mu držím palce.

Vytáhni v hospodě č. 2: Nechybělo mnoho a roli Jyn vyfoukla Felicity Jones čím dál tím úspěšnější Rooney Mara.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace