Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: 15 minut z Doctora Strange


ikona
KarelR
benedict cumberbatchdoctor strangemarvel
Marvel odhalil čtvrthodinku ze svojí comicsové novinky. Co se v ní dělo? 

Třetí Kapitán Amerika vydělal přes miliardu a dostal palec nahoru od diváků i kritiků, takže v Marvelu přes léto slavili. Duel Stevea Rogerse s Tonym Starkem měl ale výdělky dávno jasné, ten pravý test comicsové studio čeká až za pár týdnů. Doctor Strange rozhodně není tutovka, stejně jako Strážci Galaxie nebo Ant-Man se totiž musí obejít bez slavných superhrdinů a věhlasné značky v názvu. Marvel se proto extrémně snaží, aby ho proměnil v největší událost podzimu, a zatím se mu to celkem daří.

 

Už trailerová kampaň se celkem povedla, i když zdaleka nešlo o terno z ranku Suicide Squad. V poslední týdnech se však vydatně přiklápí pod kotlem, do TV Spotů se "nenápadně" zapojili Avengers a featuretty začínají vytahovat trikově doladěné scenérie, v nichž Benedict Cumberbatch lítá jinými dimenzemi. Vykrádačka Počátku, Matrixu a Batman začíná tak pomalu začínala dostávat vlastní ksicht. Definitivně jí ho ale vtisklo až patnáctiminutové preview, jež se po světových IMAXech dostalo i do toho pražského.

Co přesně Marvel pustil mezi nadšence, kteří se vydali na Floru kvůli čtvrthodině z dva týdny vzdáleného filmu? Stejně jako kdysi u Avatara se promítala série scén, jež propojovaly dynamické koláže s překvapivě pasující rockovou hudbou. Hned z úvodního dialogu Strange s doktorkou Christine Palmer (Rachel McAdams), která se slavného neurochirurga snaží zlákat na pohotovost, přitom byla jasná jedna věc - Marvel se víceméně vrací ke kořenům a servíruje kouzelnického Iron Mana.

 

Cumberbatchův arogantní génius s bradkou, jenž se po nehodě pomalu mění v superhrdinu, bude v Avengers 3 pro Tonyho rovnocenným "soupeřem". Má podobně rychlý smysl pro humor, také věří jediné ženě, která s ním solidně zametá, a samozřejmě žije v dojmu, že je vždycky nejchytřejším člověkem v místnosti. Strange by z fleku mohl být nejlepším kámošem doktora House a vlastně by fungoval i v klasické nemocniční dramedii. V té se ale dlouho neohřeje, jelikož ho režisér Scott Derrickson vyšle na osudnou noční vyjížďku.

Strange při ní odmítne operaci mariňáka s přeraženými zády (chudák Rhodey?) a následně sletí z horské silnice. Jeho nalezení, léčbu a cestování preview moc neřeší, rovnou se totiž skočí k prvnímu setkání s Prastarou. Asi vás nepřekvapí, že Strange na Tildu hraje stejného chytráka jako na svojí kolegyni. Tady mu to ale neprojde a Prastará ho nejdřív vystřelí do astrální roviny a posléze ho vyšle na výlet skrz jiné dimenze, což Strange stihne okomentovat jen hlasitým "Shiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit!"

 

Právě tady se přitom nakopává Strangeova unikátnost. Zatímco ohýbání měst po Počátku nikoho nešokuje, psychedelický vesmírný trip je v IMAXu obzvlášť výživný. Ano, kdekdo si vzpomene na Vesmírnou odyseu a možná na Interstellar, Marvel ale místo náhodných barviček sází na promakané a detailně navržené světy, které očividně těží z šedesátkových comicsů. Zkrátka je to LSDčková výprava plně hodná velkého plátna. A není divu, že Strange naverbuje do studia mystických sil, jež ho svede dohromady s Wongem (protekčně obsazený Benedict Wong).

Určitě vám neuniklo, že bude filmový Wong od toho comicsového dost odlišný. Z poslušného sluhy v Marvelu udělali mentora a strážce knihovny, který Strange vyškolí ve chvíli, kdy se začne zajímat o knihy nad svoji, ehm, kouzelnickou úroveň? V jejich dialogu je humor trochu víc na sílu než u debaty s Christine (Strange si utahuje z absence Wongova příjmení a přirovnává ho třeba k Adele). Pořád je to ale únosné a v další scéně se konečně dostaneme do akce.

 

Wong nejdřív Strange a Ejioforova Morda (toho preview moc nerozvádí, většinou jen stojí pozadí) seznámí v hrozbou Mikkelsenova Kaecilia, jenž prý čerpá energii z temné dimenze a chce něco provést s naší realitou. Stále není jasné co a Mikkelsen se taktéž moc nedostane ke slovu, všechno ale vede k honičce po New Yorku, v níž se Strange a Mordo snaží otevřít portál a dostat se pryč, zatímco Kaecilius naklání ulice a mrakodrapy, aby se jim nepovedlo. Ačkoliv není vysvětleno, která bije, celá scéna vypadá famózně a měřítkem strká do kapsy většinu akce z Thora nebo Avengers. A to se z ní promítala jen malá část, jíž mimochodem kraluje cameo Stana Lee.

Po tomhle blbnutí následuje tradiční koláž mnoha dalších výjevů (Prastará bojuje s Kaecilioými přisluhovači, Strange vrací čas pomocí Time Stoneu, Cloak of Levitation Strange zachrání a dopřeje mu stylový návrat do akce...) a sladkou tečkou je "potitulková scéna", v níž Christine ošetřuje Strange a on se jí racionálně snaží vysvětlit, že se nepřidal k sektě, která mu vymyla mozek, ale že opravdu zachraňuje svět před nebezpečím z jiných dimenzí. Tenhle dialog se vyloženě musel psát sám...

 

Celkové dojmy? Vypadá to náramně a herci bez výjimky sedí (Marvel prý ulovil všechny první volby a je to vidět), nejdůležitější tak bude správný mix humoru a vážnější fantasy. Zatímco Cumberbatch s Rachel McAdams můžou konkurovat Downeymu a Gwyneth Paltrow, vtipkování v Tibetu je občas super a občas trochu skřípe. Obecně ale všichni tvrdí, že ve filmu nebude víc fórů než v Zimním vojákovi, tak doufejme, že se tahle rovnováha trefí. Jinak totiž není Strangeovi moc co vytýkat a vypadá jako poctivá blockbusterová jízda, která by měla 27. října zaslouženě opanovat kina.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (14)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace