Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Tenkrát v Číně před 25 lety


ikona
imf
jet litéma
Jet Li a jeho první sólokapr z roku 1991 ovlivňují tvář asijských filmů dodnes. 

Minulý týden mi psal kamarád Pavel a taktně mne upozornil na to, jak léta běží. "Once upon a Time in China je starý už 25 let, chlape!". Jeho na to pro změnu upozornil facebookový post Jeta Li, který si samozřejmě podobná výročí musí pamatovat, zvlášť když je zmíněný film jeho první velkou sólovkou a odrazovým můstkem k zprvu asijské a posléze i globální slávě. Once upon a Time in China (dále už jen OUTC, tak jak jsme to kdysi psali, ačkoliv někteří tvrdohlavě trvali na OUaTiC) přináší hotový vodopád vzpomínek, takže o dalším článku v nostalgické sérii bylo rychle rozhodnuto. 

O články věnující se hongkongským akčňákům let dávno minulých jste v komentářích žádali, ale já jsem trochu váhal, protože tohle je přeci jenom srdcové, ale především hodně široké téma. Je to spíš na knížku, protože když se mi v roce 1998 dostala do ruky tři cédéčka se třemi hongkongskými filmy, spustilo to obsesi, která trvala s přestávkami deset let. Projevovala se založením vlastního serveru HK Stars s více než dvěma stovkami recenzí, natáčením vlastních kraťasů, ve kterých jsme s partou jménem High Kick Company napodobovali Jackieho a Jeta před kamerou, a dnes už doufáme, že na to všichni zapomněli, přednáškami v kinech Aero a Světozor a dalšími trachtacemi. Chtít tedy "nějaký článek o hongkongských filmech" je mimořádně zákeřné. Co takhle knížku? Nebo rovnou dvě? Třeba na to jednou dojde, ale teď buďme skromní a vraťme se k těm třem CDčkům.

 

Co si budeme povídat, byla to CDčka pirátská. Mám relativně čisté svědomí v tom, že od těch dob jsem si přes server YesAsia koupil desítky originálek, ať už šlo o DVD nebo SVCD, vykoupil jsem kompletní katalog britského labelu Hong Kong Legends a bibliografii Beye Logana. Nakonec jsem ostatně o hongkongské kinematografii napsal i bakalářku, takže mám doma celý jeden regál knihovny zaplněný různými chytrými knihami.  

Nikdy bych se k tomu nedostal, kdybych nepotkal na jednom diskuzním fóru (resp. guestbooku, jestli si tyhle archaické internetové nástroje ještě někdo pamatuje) partu bláznů, co chtěli v lese nedaleko Benešova (nebudu to určovat nijak blíž, v době internetu je vše snadno vystopovatelné) natočit parodii na Drunken Mastera. Slovo dalo slovo a moje několikatýdenní příprava na maturitu se proměnila v několikatýdenní přípravu na natáčení. Prokrastinace je holt ošklivá věc.

Tehdy v tom lese jsme nejen natočili extrémně tripovitou středometrážní věc, ale především tam vznikla přátelství na celý život - ačkoliv jsme po X letech společné tvorby natáčet přestali, tu a tam se potkáváme, nebo alespoň pokecáme na dálku. Ale to už zase odbíhám, je jasné, že naším koníčkem nebyla jen bojová umění a natáčení filmů, hlavně jsme hltali akční filmy jako takové. A Pavel jich měl slušnou sbírku, o kterou se neváhal podělit. 

 

Já měl do té doby nakoukané nějaké ty shaoliny, Red Force, Ultra Force, Bruce Lee, pár filmů s Jackiem Chanem (naprosto nesystematicky), přičemž u některých (Legenda o Zlaté perle, Bláznivá mise) jsme si mylně myslel, že v nich taky hraje (je to Sam Hui, celá generace si ale myslí, že je to Jackie... je to stejná záměna jako v případě Spencer a Hill vs. Šimon a Matouš). Vůbec jsem ty filmy nevnímal jako hongkongské - byly to prostě akční béčka z Asie a byly super. 

 

Zpětným studiem a důsledným nakoukáváním filmů jsme přišel na řadu souvislostí a vlastních omylů (často podpořených českými distribučními názvy) a zcela jsem hongkongské kinematografii propadnul, a to včetně absurdních akčních komedií... kupte si tu knížku, až jednou vyjde, tady s tím opravdu nemůžeme tapetovat. Obloukem se opět vracím k těm cédéčkům. Slibuju. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace