Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Sebevražedný oddíl


ikona
Mr. Hlad
david ayerdcprvní dojmysuicide squad
Jak se povedla očekávaná comicsová týmovka o týmu záporáků nucených kopat za ty hodné? 

DC to letos zkouší podruhé. Názory na Batman v. Superman: Úsvit spravedlnosti se různí a úspěch v kinech byl taky diskutabilní. Na Sebevražedný oddíl s partou záporáků, kteří jsou nuceni začít kopat za ty hodné, se ale těšil snad celý internet a ambice u pokladen taky nejsou malé. Jak se film líbil nám? 

 

Jak to vidí Mr. Hlad:
OK, DC si tu mě po Batmanovi se Supermanem spravilo. Bylo celkem jasné, že Ayer se nemůže s takovýmhle rozpočtem a u takhle obřího projektu úplně rozjet, přesto se mu povedlo dát Sebevražedném oddílu specifický ksicht, který je přeci jen trošku jiný než u klasických comicsovek. Nějakou revoluci ovšem nečekejte. Ve výsledku jde o poctivý akční nářez se skvělým castingem, svižně natočenými bitkami a přestřelkami, zábavnými hrdiny, luxusním soundtrackem a temnější atmosférou. Očekávat ale nějak zásadně nový přístup k žánru by bylo naivní. Pořád je to blockbuster za 175 milionů, který se sice tváří jako divočina, studio si ho však pečlivě hlídalo a nedovolilo režisérovi udělat z něj dalšího Mad Maxe. To ale neznamená, že se na tuhle variaci na Útěk z New Yorku dobře nekouká. Prospěla by jí sice pečlivější práce s postavami, protože budování vztahů mezi hrdiny je zbytečně rychlé a ve výsledku proměně bandy magorů ve fungující tým člověk moc nevěří, ale zase to celé dvě hodiny fakt dobře šlape. Za mě rozhodně palec nahoru, kdo ovšem čeká film roku a zásadně novátorskou comicsovku, měl by svoji natěšenost trošku krotit. Ve vlastním zájmu. 

 

Jak to vidí Rimsy:
Revoluce se nekoná. Jako by Sebevražedný oddíl vystřílel všechnu munici už v ukázkách a na samotný film už zbyla jen rutinní podívaná ve stylu lepší variace na Batman vs. Superman. Margot Robbie je sexy, ale to jsme věděli už dávno. Joker je jen vedlejší figurkou, která se do běhu událostí ani kdovíjak nezapojuje. Hlavním problémem je stejně jako u posledního Kapitána Amerika přehršel postav, z nichž málokterá stihne vyniknout. Nejvíc se tak toho dozvíme o Deadshotovi, díky čemuž Smithovo chování dává jakž takž smysl. Zbytek squadu ale jede podle vzorce „prostě se budu chovat takhle, páč jsem magor“, což v rámci dlouhodobého budování funkčního univerza moc štěstí nepřinese. Určitě se nejedná o propadák, a když tomu půjdete trošku naproti, nebudete zklamaní. Ale projevy nadšení musím krotit…

 

Jak to vidí xxmartinxx:
Nemám nic proti dobrému fan servisu, v němž jen producent odhaduje, co mi udělá radost a láduje to do mě hlava nehlava. Pod kůži se mi dostane málokdy, ale je fajn, je primitivně uspokojivý - ostatně od toho je to fan servis. Tím horší je špatný fan servis, protože naštve nejen svou špatností, ale i vědomím, že "tímhle" jsem měl být podle producenta plně uspokojen. Suicide Squad je typická ukázka filmu konstruovaného zvnějšku - vše je v něm jen proto, že se to má líbit fanouškům, se všemi motivy je zacházeno podle toho, co o nich ví fanoušci, a hodnotu mají takovou, jakou mají pro fanoušky. Ale když by se člověk zamyslel, jakou hodnotu mají události a postavy v rámci svého světa? Prázdno, pusto.

 

Scéna následuje scéně, jako by na sebe nenavazovaly, mechanicky kupené postavy nemají věrohodné osobnosti ani motivace, nehledě na neexistující chemii mezi hrdiny. Rozhovory probíhají na úrovni trailerových hlášek. Hraje pecka za peckou, ale bez ladu a skladu. Nudný, vyblitý vizuál jsem po Fury tušil a beru ho jako věc názoru, vše ostatní je ale (nebojím se říct, že "objektivně") nesoudržná patlanina, která se tak moc zajímá o to, aby se líbila a aby plnila zadání, že ztrácí jakoukoliv "duši" a vlastní život.

P. S.: Letův Joker je tragicky nestrašidelný blbeček. Nejhorší není ani tak, že máte chuť ho celou dobu profackovat, ale že máte dojem, že si to klidně můžete dovolit, protože by s tím nic moc nezmohl a šel by se někam vybrečet.

 

Jak to vidí KarelR:
Vysoká očekávání Sebevražedný oddíl neplní, zásadní průšvih to ale rozhodně není. Jistě, celá záletka je dost vratká, půlka postav málo prokreslená a finále je nejslabší částí filmu. Pořád ale dostanete svěží a tónově vyladěnou akční řežbu, jíž kraluje cool Deadshot a vyloženě parádní Harley Quinn. Když to Will Smith kropí, je to kinematografická extáze, a to samé platí pro většinu scén s Margot Robbie. Je tedy škoda, že tyhle dva dobíhá jen Viola Davis (Letův Joker nemá na oslňování moc prostoru) a že řada věcí zůstala na půli cestu. Ayer si i přesto zaslouží pochvalu - DCčkový feeling trefil na jedničku. Tak to snad lidé ocení, Sebevražedný oddíl je totiž stejně fajn jako Warcraft nebo Deadpool.

Recenzi čekejte už velmi brzy.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace