Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Správní chlapi


ikona
KarelR
první dojmy
Jak se povedla nová komedie Shanea Blacka? 

Na máloco jsme se letos těšili tolik jako na Správné chlapy. Shane Black je legenda, jíž budeme doživotně velebit za Smronosnou zbraň, Posledního skautu nebo Predátora, a jeho režijní kariéra se rozjela výborným Kiss Kiss Bang Bang. Jak se mu tedy zadařilo s Russellem Crowem a Ryanem Goslingem, kteří neskutečně váleli už v trailerech?

 

Jak to vidí KarelR

Správní chlapi jsou až příliš podobní Poslednímu skautovi, na kterého (už kvůli zákeřné nostalgii) bohužel nemají, a nejspíš by jim prospěla o něco údernější a méně zmatená zápletka. Shane Black si ale s diváky (i hrdiny) hraje záměrně a nakonec to do sebe celé zapadne, takže to není zas takový průšvih. No a co všechno kolem? Tady je na místě spousta chvály, protože jsme dostali bombasticky nahláškovanou komedii, která ždíme maximum hlavně z Goslinga a vždycky má v kapse nějaký nečekaně ujetý nápad.  Black si zkrátka hraje s žánrem jako rozpustilé malé děcko. A jelikož nekašle na akci ani na postavy, mají Správní chlapi solidní potenciál na další nadšené projekce!

 

Jak to vidí Mr. Hlad

Co jsem chtěl, to jsem dostal. Je ale dobré uvědomit si, že Shane Black, který napsal Posledního Skauta, byl o pětadvacet let mladší, takže Správní chlapi mají blíž k jeho režijnímu debutu Kiss Kiss Bang Bang než k řádění Joe Hallenbecka a Jimmyho Dixe. Russell Crowe a Ryan Gosling jsou jako detektivové většinu času trochu mimo a obvykle moc neví, kdo na ně zrovna střílí a proč, Black má však pochopitelně celý scénář dokonale pod kontrolou a v pravý čas vyloží karty na stůl. Celé je to ale sympaticky „mimózní“, takže nejen že hrdinové občas netuší, co se kolem nich děje, ale Black si může dovolit i hodně trhlé (a zároveň skvělé) akční scény plné nápadů, bizarních vtipů a point, které byste nečekali. Správní chlapi jsou chytrá krimi, která ale chce dělat věci malinko jiným způsobem a nebojí se vedle poctivých bitek a přestřelek sázet i na většinou dost drsný a cynický humor a hraní si s diváckým očekáváním, díky čemuž baví až do poslední chvíle. Nikdy nebudete totiž tušit, co na vás Black vytáhne v další scéně. Jen budete vědět, že to bude super.

 

Jak to vidí Rimsy

Shane Black nezklamal. Opěvovaný král neotřelé akce i slovních přestřelek opět dokázal splnit úkol a Správní chlapi jsou vyváženým mixem zamotaného akčňáku a nekorektního humoru. Ve spletitém příběhu se místy možná budete ztrácet, obecně se ale jedná o standardní variaci na zdánlivě nedůležitý shluk zločinů, který ale sahá až do nejvyšších pater politiky. A uprostřed toho mafiánského kolotoče se motají drsný Crowe a idiotský Gosling, kteří sice pořádně nevědí jak, ale nějak ten případ prostě zvládají řešit. Celé je to velmi zábavné a hýřící nápady, Black umí skvěle pointovat gagy a neustále diváka překvapovat. Tohle bych chtěl vídat častěji!

Recenze bude příští týden.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace