Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: X-Men: Apokalypsa


ikona
Mr. Hlad
prvni dojmyx-men
Jak se povedl nejnovější film z x-menovské ságy, ve kterém si to parta profesora Xaviera rozdala s nejstarším mutantem všech dob?  

Máme za sebou Batmana se Supermanem, čerstvě i Captaina Americu a teď je řada na návrat X-Menů. První dojmy zahraničních diváků a recenzentů z X-Men: Apokalypsa ale rozhodně nebyly nadšené. Jak to těsně po projekci vidíme my?

 

Jak to vidí Mr. Hlad
Pro X-Meny mám slabost, konec konců ukázali, jak sebevědomě dělat comicsové adaptace a zvládli z nich vytvořit inteligentní a ambiciózní podívanou a zbavit je nálepky zábavy pro děti. Vždycky byli chytřejší, měli lépe propracované postavy a kašlali na černobílost. Tedy donedávna, protože X-Men: Apokalypsa je ve všem, co jsem vypsal výše, krok zpátky. A sakra velký. Šestá regulérní x-menovka působí jako něco, co vzniklo na konci devadesátých let, tedy v době, kdy nebylo normou mít postavy řešící krizi víry (Nightcrawler v X2), vycházet z politické situace sedmdesátých let (Budoucí minulost) nebo uvažovat nad tím, jestli je mutace nemoc, či evoluce (víceméně celá původní trilogie). Teď tu máme modrého idiota, který chce zničit svět kvůli svému egu, a to je všechno. Singer a jeho tým jakoby se vykašlali na to, v čem byla vždycky jejich síla a natočili obyčejný blockbuster za hodně peněz. Bohužel výpravné akční scény režisérovi nikdy nešly tak dobře jako práce s hrdiny, digitální triky taky úplně nezvládá, a navíc tu má hromadu postav, které jsou buď nevyužité, nebo zcela zbytečné. Ve výsledku z toho vylezl průměrný velkofilm za čtvrt miliardy. Osobně jsem u téhle série zvyklý na víc. O dost víc.  

 

Jak to vidí Cival
Já to říkal. A mrzí mě, že jsem se toho dožil. Bryan Singer prohloubil nešvary ještě celkem fajnové Budoucí minulosti a to, co táhlo v předchozích dílech, podal v mnohem slabší verzi. Výsledkem je přeplácaná comicsárna, která se v nelogický digibordel překlopí s ještě větším gustem než Batman v Superman. Mizerná scenáristická konstrukce představuje partu nesympatických mladých X-Menů, zatímco ty opravdové tahouny nechává postávat kdesi na egyptské skále, kam je odtáhl jeden z nejhorších záporáků aktuálního comicsového boomu. Fassbender s McAvoyem sice vytáhnou i ze svých „silných“ momentů maximum, zbytek je ale jen přepálená a bezobsažná destrukce, kterou Singer demoluje sérii, jíž sám kdysi kongeniálně stvořil. Hanba.

 

Jak to vidí KarelR
Trailerové přísliby se naplnily – Bryan Singer natočil nejhorší X-Meny. Pořád nechápu, proč se chtěl po celkem „komorních“ dramatech vydat cestou milionu hrdinů a digitální destrukce, ale nějak se ty hračky asi prodat musí. A tak tu máme dost zbytečný mix původní trilogie (nábor do X-Mansion -> pobíhání po přehradě -> velké finále), v němž vám na nikom a na ničem příliš nezáleží. Staří hrdinové se tu točí v kruhu, noví naopak nezvládají zaujmout. A tím vším se prochází modrý šášula, který v jednu chvíli láme vazy myšlenkou a ve druhé… zapomene, že to umí? Zkrátka je to chabě napsaný a zrežírovaný brajgl, který drží nad vodou jen dobří herci (Fassbender zase vládne) a moc si po něm neumím představit pokračování. Beru dalšího Deadpoola. Beru eRkového Wolverinea. Beru X-Force. Tenhle mix velkého finále a (dalšího!) mladého rebootu ale prostě nikam nevede.

Recenzi čekejte už velmi brzy.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace