Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy podruhé: Batman vs. Superman


ikona
Mr. Hlad
batman vs. supermanbatman/supermandcprvní dojmy
Mr. Hlad, Cival, Rimsy a Davies proti největším hrdinům z comicsové stáje DC. Na koho si vsadíte?  

KarelR s Martinem se o své dojmy z Batman vs. Superman podělili před pár hodinami, teď je na řadě zbytek redakce. Povedl se souboj nejslavnějších hrdinů DC Universe, nebo jde o krok vedle?

 

Jak to vidí Mr. Hlad
Dopadlo to přesně tak, jak jsem celý rok tvrdil a tak, jak jsem se bál. Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti se nepoučil z Muže z oceli a jako bonus dostáváme i obří ambice tvůrců, které se Snyderovi nepodařilo ukočírovat. Co to znamená? Že je to velkolepé, hlasité, barevné, plné výbuchů a epických scén. Bohužel takových, které vypadají dobře v klipech a trailerech, ale ve filmech se okoukají. Od našláplého úvodu už to jde jen a jen dolů a v půlce se celý film Snyderovi rozsype pod rukama. Superman ukazuje, že jako postava už nemá co nabídnout a nový Batman zase nedostal pořádně šanci se divákům představit, takže není moc důvod mu fandit a zajímat se o něj. Vlastně mi bylo od půlky úplně jedno, co se na tom plátně děje. Motivace postav nefungují, spousta scén je nesmyslně uspěchaná a ke konci už je to regulérní bordel. Vizuálně i příběhově. Znalci si užijí odkazy na další hrdiny, ale pro všechny ostatní je to jen přepálená akce, která si hraje na temný film a bohužel ne moc úspěšně. Za týden si z toho budu pamatovat jen Amy Adams ve vaně. 

 

Jak to vidí Cival
Zack Snyder je prostě patlal. A Warneři se ženou do slepé uličky, když mu svěřili kompletní nadvládu nad DC Universe. Jeho uspěchaný a přeplácaný styl vyjadřování, má totiž už ze všeho nejblíž k Michaelu Bayovi a jeho zálibě ve výbuších. Milované comicsové postavy se proti sobě staví z prstů vycucaných důvodů, ani se vlastně moc prát nechtějí, a proto má příběh malý tah a jen rádoby osudovost. Postavy jsou nezajímavé a koukáme na ně jen z rychlíku, takže prim hraje zase jen burácení a digitální orgie, u nichž jsem se opravdu kochal asi jen deset sekund. Tohle není vůbec dospělejší podoba comicsu, naopak přesně velkobiják pro desetileté klučiny, co jim stačí jen Hulk, pardon, Doomsday smash! 

 

Jak to vidí Rimsy
Pozorní diváci MZ Live určitě vědí, že comicsům a filmům podle nich neholduji, takže tímhle alibismem musím začít. Batman vs. Superman je digitálním eintopfem, na kterém je ta čtvrt miliarda sice vidět, ale ke kdovíjakému diváckému zážitku mi to nestačilo. Možná bych musel mít víc načtené originální komiksy, ale hodněkrát jsem musel ptát „proč se tohle děje?“ a od tvůrců jsem odpověď nedostal. Zkratkovité motivace postav a haldy zbytečností lemují celé dvě a půl hodiny, které jsou v akčních pasážích fajn (i když ani tam nijak neoslňují), ale v dialozích sklouzávají buď k patetickým klišé, nebo rovnou nedávají smysl vůbec. Tohle mě ke comicsárnám určitě nepřitáhne, ale dokážu si představit, že diehard fandové si v tomhle bordelu to svoje najdou.  

 

Jak to vidí Davies182
Zcela očividně první díl nové trilogie aka konkurence marvelovské týmovky. Je to ale špatně? BvS je sice krapet osudovější a temnější (nolanovky jsou stále nedostižné) než MoS, postrádal jsem v něm ale větší provázanost mezi hrdiny a jistější naraci v otázce jejich osobních pohnutek. Vztahy mezi zakládajícími členy Justice League jsou kvůli nedostačující (!) stopáži víceméně jen naťuknuty, scénář si v kinoverzi jakoby šmahem odkroutí lutherovské svoje a nazdar. Také akční složky byly v předchozím Muži z oceli mnohem nápaditější a vypiplanější, byla z nich hmatatelněji cítit hravost. Celkovému mírnému zklamání se lze naštěstí snadno vyhnout v případě, kdy člověk celý snímek analyzuje jako hutné comicsové drama o střetu dvou hrdinů s poněkud odlišnými vyhraněnými názory. Překvapí investigativní krimi část a úderné zvraty, minimálně u dvou scén padá čelist k zemi. Digitální bordel ve finále se pomalu ale jistě stává (ne)chtěným snyderovským trademarkem, je otázkou kolik filmů ještě bude i ty střízlivější fanoušky bavit. Za mě určitě spokojenost, R-ková režisérská Blu-ray verze se nicméně bude hodnotit citelněji lépe.

P.S. 3D v IMAXu překvapivě dost fajn až na jakési odlesky světlých elementů v záběrech. Tmavý to nebylo. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (91)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace