Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Co všechno se do Deadpoola nevešlo?


ikona
imf
deadpoolryan reynolds
Skromný megahit měl na výběr - větší rozpočet nebo eRkový rating. A vybral si správně...  

Deadpool je sice megahit, ale ještě před dvěma měsíci by si na to nejspíš vsadil jen málokdo. Váhal by asi i Ryan Reynolds. Tohle nejsou noví X-Meni nebo Batman vs. Superman, tedy film, do kterého studio bez váhání narve přes 200 milionů dolarů, ale malý násilný projekt o ne úplně slavném hrdinovi, který se chová tak, že s tím budou mít prudérní rodiče trochu problém. Reynolds a režisér Tim Miller to tak ale chtěli a po letech vyjednávání a přemlouvání se jim povedlo natočit film víceméně tak, jak si vysnili. Bez jistých kompromisů se to ovšem neobešlo. O co všechno jsme byli kvůli rozpočtu, právům nebo neochotě připraveni?  

Podle nejrůznějších odhadů stál Deadpool někde mezi 50 až 70 miliony dolarů. Pár zdrojů docela sebevědomě udává 58 milionů dolarů, což by vlastně dávalo smysl, protože producenti se zmínili o sedmimilionovém škrtu na poslední chvíli, který dostali od studia rozkazem. Pokud byl původně schválený rozpočet 65 milionů dolarů, je to přiměřeně zaokrouhlená suma . A takové mají studioví účetní moc rádi.

 

Preprodukce samotného filmu musela být vyloženým očistcem, takže znovu zatleskejte Reynoldsovi, který se o film obrovským způsobem bil a snažil se najít kompromis na každé schůzce se studiem. Jak sami za chvilku uvidíte, nebyla to žádná sranda. Samotný Reynolds byl přitom pravděpodobně jedním z důvodů, proč se Foxové snažili udržet rozpočet na uzdě. Teď si určitě říkáte, jak jsou Foxové hloupí, ale Reynoldsův boxoffice záznam se čte jako černá kronika, zvlášť pokud jde o komiksové adaptace. Kdyby Deadpool vyhořel a dal o víkendu třináct milionů, určitě by z toho kreativní účetnictví nějak vybruslilo. On dal ale desetkrát tolik - zázrak, co se neopakuje, ačkoliv se ho pravděpodobně řada studií pokusí zopakovat.

 

A přitom lze úspěšné erkové filmy, nebo rovnou komiksy v poslední době počítat na prstech dokonce obou rukou. Kick-Ass, Kingsman, ale i John Wick nebo Lucy. A pak jsou tu samozřejmě větší ryby jako Equalizer, Fury a Pád Bílého domu. V podstatě všechny mají společné jedno - malý či středně velký rozpočet. Je to jednoduchá studiová matematika, kterou Deadpool kopíruje. Pokud nemáte hvězdu (nebo je vyhaslá), nedostanete se zpravidla přes čtyřicet milionů (John Wick stál dvacet!). Na padesát vám pomůže alespoň známá předloha (Dredd, Kick-Ass), o fous výš se dostanete, pokud jste bondovka v roce, kdy má premiéru Bond (Kingsman), ale pokud máte vyhaslou hvězdu a známou předlohu? Zase jste v padesátkách, a přesně tam Deadpool skončil.

 

Srovnejte si to mimochodem s Robocopem - neznámý Kinnaman, jakž takž známá předloha, automatických sto milionů rozpočtu. A všichni bohužel víme, jak to dopadlo. Kdyby robopoldu nezachránila Evropa, byl by z toho průšvih jako hrom.

Deadpool je navíc z komiksové rodiny, o kterou se Foxové musí přetahovat s Marvelem, takže psát k němu scénář je jako tancovat v minovém poli. V následujících odstavcích se nevyhneme mírným spoilerům, takže by bylo lepší, kdybyste snímek viděli, ale nebudu řešit, kdo koho kdy zabije, takže pokud to chcete risknout i v případě, že jste na Deadpoolovi ještě nebyli, tak klidně můžete. Trocha adrenalinu přece nikdy neuškodí.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace