Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 věcí, které víme o novém Bourneovi


ikona
imf
jason bournetéma
Aneb co všechno jde vykoukat z třicetivteřinové upoutávky, když se opravdu hodně moc snažíte. 

Jason Bourne se vrací a televizní spot za pět milionů dolarů vás na to má psychicky připravit. Jsou to dobře investované peníze? Ale zajisté, protože vám garantuji, že většina z těch sto milionů diváků neměla o Damonově comebacku ani tušení. Navíc byl spot nasazen v úvodu (po hymně a průletu stíhaček, což chce vidět opravdu každý) a hned zkraje reklamního bloku, tedy ještě než diváci stihnou přepnout. Zásah tedy musel být solidní. A co že jsme to vlastně viděli? Pojďme si to rozebrat.

 

Název

Je banální, o tom není sporu, ale do téhle slepé uličky se dostalo studio samo, když se rozhodlo bokovku s Jeremy Rennerem pojmenovat v duchu knížek taky po bournovsku, aby náhodou nepřišlo o pár divákům, kterým by se absence Bournea zajídala. Tak vzniknul Bourneův odkaz a brand se nám trochu rozředil, takže s návratem Jasona Bournea musí být i poslednímu divákovi jasné, že se opravdu vrací ten jeden a jediný JB - nikoliv James Bond, nikoliv Jack Bauer, ale Jason Bourne. Ano, je možné, že Universal ještě cukne a na poslední chvíli to přejmenuje, ale první ukázka už je venku, takže je to čím dál tím méně pravděpodobné.

Greengrassův návrat

Matt Damon od roku 2007 vyhrožoval, že bez solidního scénáře a Paula Greengrasse za kamerou do toho prostě nejde. Spolu natočili ještě Zelenou zónu, ale pak se jejich cesty rozdělily a tvrdohlavost herce i studia byla tak nějak stejná, takže se nad Bournem doslova zavřela voda. Divákům to příliš nevadilo, pádoskokem do vody ve třetím filmu se elegantně uzavřel kruh a vypadalo to, že Damonovo ultimátum zůstane Universalem nevyslyšeno. Jenže nakonec se ta kolečka přece jen rozhýbala. Kolik v tom bylo peněz a vyjednávání raději nechtějme vědět. James Bonda ale křísili už několikrát, takže tenhle protahovaný návrat není třeba komentovat nevděkem. Tím spíš, když se vrací osvědčený tým. Tedy s jednou výjimkou.

 

Ztráta duchovního otce

Tony Gilroy byl scenáristou prvních tří bourneovek a tu čtvrtou si dokonce i natočil. Stačí trochu zagooglovat a zjistíte, že to vlastně bylo na truc. Gilroy a Greengrass totiž měli časté spory o tom, kam vlastně postavu směřovat. Gilroy měl samozřejmě výhodu autora scénáře k jedničce, Greengrass si zas na svou stranu naklonil Damona. Při natáčení trojky spory kulminovaly a dost možná byly i jedním z důvodů, proč se Greengrassovi do dalšího filmu nechtělo ani za všechny peníze na světě. Gilroy tak částečně svou bitvu vyhrál a Bourneův odkaz sám režíroval. Osobně mám Gilroye i jeho bráchu Dana docela rád, dali nám třeba Michaela Claytona (Tony) nebo Slídila (Dan), studiové tam-tamy ale naznačují, že s nimi není zrovna radost pracovat. A konečné skóre? Návrat Jasona Bournea už se musí obejít bez Gilroye - Damon a Greengrass druhý poločas zjevně vyhráli.

Čtyřka, pětka, tříapůlka?

A kde tedy vlastně bude Jason Bourne navazovat? Podle Damona to není začátek nové trilogie, ale spíš dodatek k té staré. Vlastně je to dovětek ke trojce, takže označení tři a půl není úplně od věci. Julia Stiles ostatně ve spotu Bourneovi říká - všechno si pamatovat ještě neznamená všechno vědět. Skutečnou Bourneovu motivaci ale zatím obestírá tajemství.

 

Perfektní zbraň

V upoutávce vidíme, že se Bourne zpakoval a zjevně přežívá v ústraní uprostřed nějaké zastrčené zemičky, kde si vydělává tím, že občas mlátí lidi do bezvědomí. Osvědčená metoda už od třetího Ramba, kdy si Stallone vydělával na živobytí podobným způsobem. Najdou oni jeho, nebo se naopak Bourne rozhodne dobrovolně vlézt do zaměřovačů tajných služeb? Všichni tušíme, že to bude spíš druhá varianta. Bourne je v tomhle hodně podobný Jacku Bauerovi - pere se v něm smysl pro spravedlnost a rád by bojoval za svou zemi, ale moc dobře ví, že kdykoliv mu někdo nabídne ruku, dřív nebo později mu ji bude muset zlomit. Blízcí podobných postav to vždycky odnesou v plné polní - stačí si vzpomenout na začátek druhého filmu.

Kde je Aaron Cross?

Kde jsou ostatní avengeři, pardon, vytrénovaní agenti, když jde do tuhého? Dlouho se spekulovalo o tom, že si Jeremy Renner v dalším filmu bude moct zahrát s Damonem, a díky tomu se značně posílí jeho pozice v bourneovském univerzu. To ale bude muset počkat. Uprostřed vyjednávání to totiž Universal už už vzdával a naordinoval Rennerovi další sólovku pod vedením Justina Lina. Jenže pak najednou Greengrass s Damonem kývnuli a role se prohodily - teď to vypadá, že se Renner vrátí po tomhle filmu a vyfasuje minimálně Damonovo cameo. V Jasonu Bourneovi se však neobjeví. Pro nás to každopádně znamená, že Bourne ještě neřekl poslední slovo, ačkoliv nevíme, zda se bude nové Crossovo dobrodružství odehrávat před nebo po tomto filmu. Moc tedy ještě nesázejte na to, jak moc bude Jason v létě nesmrtelný. Podle nás ale dostatečně.

 

Analog

Na tradici ostrých CIA ohařů, co jdou Bourneovi po krku, bude navazovat Tommy Lee Jones, jenž má s honěním uprchlíků dlouholeté zkušenosti. Je to rozhodně solidní nástupce Chrise Coopera, Joan Allen, Davida Strathairna a Edwarda Nortona. Tommy Lee Jones bude takovým tím ředitelem ze staré školy, co rád dělá věci s pomocí speciálních jednotek, tajných fondů a bouchaček. Přímo v rámci agentury ale bude mít velkého nepřítele.

Digitál

A tím bude Alicia Vikander, která hraje hlavní ženskou postavu, šéfovou nové divize jménem Cyberhub, která se stará o všechno to e-šmírování, ať už s pomocí telefonů, internetu nebo dronů. Znamená to, že bude taky záporačkou? Těžko říct, ale Damon o ní mluví jako o velkém trumfu nového filmu a Alicia kvůli Bourneovi odmítla několik rolí. Ta postava tedy opravdu musí stát za to.

 

Vincent Cassel

Charismatického Francouze vidíme hned v několika záběrech a lze z toho usoudit, že jde Bourneovi po krku. Jenže jak moc? Stačí si vzpomenout na jedničku, kde se mihnul Clive Owen v pěkné, ale přeci jenom epizodní roličce. Pohled do obsazení nicméně naznačí, že Cassel má hned dva kaskadérské doubly - jednoho pravděpodobně pro nebezpečné scény, druhého pak pro bojové. To naznačuje víc než jen krátkou konfrontaci, ale tady nás samozřejmě mohou tvůrci vodit za nos. Co se týče akčních scén, na filmu dělají Gary Powell a Simon Crane, takže parta zodpovědná za Bourneovo ultimátum, ale taky za všechny bondovky s Craigem. To znamená, že o kvalitu bitek, automobilových honiček, ale třeba i přestřelek a výbuchů se nemusíme bát.

Co se stane ve Vegas...

Greengrass má ze zvyku ozdobit svoje bourneovky velkolepou automobilovou honičkou. A my už teď víme, že ta nejnovější se bude odehrávat v Las Vegas. Filmaři si nechali na několik dní zavřít slavný Las Vegas strip - hlavní ulici osvícenou tisícovkami neonových světel a nápisů. Muselo to stát hodně peněz a slibů, ale to je o důvod víc proč to nepodělat, no ne? Navíc Jason za volantem dodávky, kterou pravděpodobně ukradl hned poté, co její osazenstvo vykostil, to jsou hodně dobře rozdané karty.

 

Asi už jste z předchozího popisu pochopili, že se v redakci na návrat Jasona Bournea hodně těšíme. Ukázka nás ostatně jen utvrzuje v tom, že Damon i Greengrass mají motivaci se ke staré látce vrátit a odvyprávět ji tentokrát podle svého gusta.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace