Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na co do kina: 10 originálních lednových filmů


ikona
KarelR
téma
Oscariáda se špetkou evropské jistoty. 

Leden jako tradičně patří oscarovým nadějím a chváleným filmům z Evropy. Ani letos nebyl problém vybrat desítku zajímavých kousků, zejména proto, že do kin nedorazí skoro žádné sequely. Nebojte se, už brzy zase nastoupí rebootová líheň. Teď je ale ideální čas zajít na něco původního.

 

7. ledna

Joy

Třetí spolupráce Davida O. Russella, Jennifer Lawrence, Bradleyho Coopera a Roberta De Nira nijak zázračně nedopadla (Rotteny hlásí průměrný rating 6,4/10), Jen si ale i tak došla pro Zlatý glóbus a vyfasovala oscarovou nominaci. Drama o ženě, která vynalezla mop, tak očividně není další Terapie láskou. Upřímně ale říkám, že mě neopustila zvědavost, vyloženou tragédii z toho totiž pořád necítím.

 

Osm hrozných

Tarantino už poosmé vlezl za kameru a za mě je to jeho druhý nejlepší zářez po Gaunerech. Westernová konverzačka, která samozřejmě vede k řádně drsnému finále, totiž jede jako na drátkách a servíruje jednu vypilovanou promluvu za druhou. Jackson vládne, Goggins zdatně sekunduje, Russell si frajersky hraje na Johna Waynea... jo, je to tam. Jen holt musíte být kompatibilní s Quentinovým verbálním sebeobžerstvím.

 

Sázka na nejistotu

Pokud byste v lednu měli jít na jediný film, je to Sázka na jistotu. Skoro až dokumentární pohled na outsidery, kteří předpovídali finanční krizi (ale nikdo je neposlouchal), totiž asi nešlo natočit lépe. Adam McKay jej proložil tunou hlášek a solidní dávkou mrazivých momentů, což je kombinace, kterou v kině často nepotkáte. Tady to ale funguje bezvadně. Jo a už jsem říkal, že vám tu fungování hypoték vysvětlí Margot Robbie ve vaně?

 

Zkáza krásou

Ano, hned zkraje roku nás čeká "duel" dokumentární a Renčovy Lídy Baarové. A zatímco celovečerák s Táňou Pauhofovou vypadá spíš jako útrapné televizní cvičení, Zkáza krásou od Heleny Třeštíkové se stylizuje do posmutnělého vzpomínání, které člověku ukáže jinou stranu nacistického vedení. Neříkám, že sprintuju do kina. Zas tak se ale nedivím lidem, kteří na Zkázu krásou vyrazí.

 

14. ledna

O kuřatech a lidech

I Mads Mikkelsen si někdy potřebuje oddechnout od charismatických drsňáků. A právě za tímhle účelem (zřejmě) vznikla bizarní dánská komedie, v níž je na denním pořádku postelový trénink na kuřatech. Ehm, no tak jo. Anders Thomas Jensen se s tím nikdy nepáral a většinou mu to vyšlo, tak proč nedoufat, že bude správně ujetou zábavou i tohle?

 

REVENANT Zmrtvýchvstání

Imf nakonec Revenanta posvětil osmičkovou recenzí, já se ale nemůžu zbavit pocitu, že bych ho podruhé prostě nedal. Ano, natáčení muselo být peklo, vizuálně je to luxus a začátek i konec nemají chybu. Jenže mezi tím se odehrává dvouhodinové ploužení divočinou, u kterého má člověk často nutkání sáhnout po ovladači a přetáčet. Promiň, Leo. Stoprocentní odhodlaní někdy na super film prostě nestačí.

 

21. ledna

Fúsi

Jedno z největších překvapení loňských Varů. Fúsi je o zavalitém Islanďanovi, který pracuje na letišti a má rád svůj klid, jeho matka by ale byla ráda, kdyby konečně "začal žít". Snaží se ho tedy vehnat do společenských aktivit, což rozjíždí hodně zábavnou a celkem dojemnou přehlídku severské filmařiny. Že vás zajímá, jak by vypadal pohodový film z mrazivých končin? Fúsi je zářným příkladem toho, že se "tam nahoře" rozhodně dá vyžít i bez brutálních vražd a ponuré atmosféry.

 

Chlapec a svět

Na Oscara nominovaný brazilský animák, ve kterém se nemluví, ale prý toho řekne mnohem víc než mainstreamová produkce. Pastelková odysea jménem Chlapec a svět má na Rottenech 7,9/10, takže není velkých pochyb o tom, že bude dobrá. Je trochu zázrak, že se dostala do českých kin (o distribuční firmě Cinema Glok upřímně slyším poprvé). Buďme za to ale rádi, příběh malého vesnického chlapce, který se s otcem vydává do velkoměsta a poznává přitom rozmanitý svět kolem sebe, by totiž mohl být letošní Písní moře.

 

28. ledna

Do posledního dechu

Chris Pine se letos vrátí do role kapitána Kirka, ještě předtím si ale střihne kapitána Bernieho Webbera v thrilleru Do posledního dechu. O co tu půjde? O záchranu ropného tankeru, který uvízl v obrovské bouři, takže nás čeká... něco jako Dokonalé bouře? Trailery to dost nápadně naznačují, tak doufejme, že tahle disneyovská produkce nabídne i nějaké to reálné napětí. A ne jen spoustu hrdinského patosu, ke kterému určitě nebude mít daleko.

 

Druhá šance

"Syrové dánské drama o policajtech a rodinných problémech je nečekanou perlou začátku roku, přestože pro znalce severské kinematografie mnoho nového nepřinese. Dvě hodinky deprese ale nenajdete jen tak válet na ulici, takže to běžte zkusit do kina." Rimsy v recenzi pěje chválu, a jelikož Susanne Bier tentokrát poslouchali Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister ze Hry o trůny) a Ulrich Thomsen (Kai Proctor z Banshee), docela to láká. I když se tu severská žánrová topka nejspíš přepisovat nebude.

 

Co jste si vybrali z lednové nabídky? Pochlubte se v diskuzi a nashle v únoru!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace