Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Občanská výchova míří do USA


ikona
imf
brad andersonremakethe edukators
 

Už se z toho stává klasika. Kdykoliv sledujete nějaký evropský nebo asijský snímek a říkáte si, že má dostatečný přesah k tomu, aby se líbil i v Americe, stanou se většinou dvě věci. Řekne si to i nějaký distributor (zejména bratři Weinsteinové umějí číst myšlenky a peněženky... nebo prostě neustále šmejdí po IMDb ;) a koupí práva pro americkou distribuci a o několik týdnů později následuje geniální remaková myšlenka. Protože když už to někdo koupil do distribuce, tak to sakra musí mít potenciál. A když to umlátíte americkou vlajkou a obsadíte herci, kteří umí alespoň vzdáleně anglicky, není třeba se bát neúspěchu.

Je vlastně docela milé sledovat vývoj hollywoodských trendů. Zatímco nadějní nezávislí režiséři ještě před pěti, sedmi lety dostávali na přivítanou romantické komedie, na kterých se měli otrkat (většinou to dopadlo katastrofálně), dneska se u vchodu do Továrny na sny rozdávají remaky... a opět to většinou dopadá katastrofálně. Stačí si z poslední doby vzpomenout na Temné vody.

Další dojnicí na porážku je tentokrát snímek Občanská výchova od německého režiséra Hanse Weingartnera. Partička mladých tu pobíhá po domech zbohatlíků, trochu rekonfiguruje interiér a vše zakončí výhružným "Tučná léta skončila", což by mělo majitele domů vyděsit natolik, že odevzdají nasyslené miliony na charitu, Mercedes utopí v řece a půjdou poustevničit do hvozdů za Stuttgartem. Nebo něco v tom smyslu. Průšvih nastane ve chvíli, kdy jejich nejnovější řádění přeruší předčasně se navrátivší kapitalista.

V Americe snímek běžel pod úderným názvem The Edukators a než jsem si o něm stihnul cokoliv zjistit, čekal jsem postapokalyptickou sci-fi, ve které učitelům létají z ukazovátek lasery smrti, matematika je ilegálním předmětem a anarchistická skupina Pythagorovy děti bojuje za znovuzavedení logaritmického pravítka. S tím to totiž každému spočítá.

Uff... tak zpátky do reality. Tahle vize samozřejmě neprošla a tak Občanskou výchovu odmítám považovat za kultovní film. To se ale možná změní, protože remake bude točit Brad Anderson, autor pro někoho rozhodně kultovního Mechanika. S ním mám konečně naději. Edukators pod jeho vedením by mohl patřičně zdrsnět a navíc tenhle maník dovede za málo peněz hodně muziky. Na tohle otrkávání jsem jednoduše dost zvědavý.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (5)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace