Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Osm hrozných


ikona
KarelR
první dojmyquentin tarantino
Jak se nám líbil Tarantinův druhý western? 

Quentin Tarantino na rozdíl od Finchera, Nolana nebo Vaughna nepatří mezi režiséry, které na MovieZone jednohlasně adorujeme. Někteří z nás s řadou jeho filmů dost bojují, není tedy divu, že redakci celkem rozděluje i Osm hrozných. Kdo odcházel z kina nadšený a kdo ne?

 

Jak to vidí KarelR

Rozhodně nejsem tarantinovec, ale protože mám od něj nejradši Gaunery, ani mě moc nepřekvapilo, že se mi "Gauneři na divokém západě" tak líbili. Quentin si totiž natočil dialogové porno nejhrubšího zrna, prostě jako by na plátno přímo otiskl svůj ukecaný román. Někdo to určitě znuděně prochrápe, já bych ale verbální exhibice Samuela L. Jacksona a Waltona Gogginse mohl poslouchat donekonečna. Právě díky nim je skvělá i první, krapet pomalejší hodina, no a pak už nastupuje našponované divadlo v jedné zasněžené chatě. Tarantino v ní rozehrává tísnivou thrillerovou hru s luxusními krvavými intermezzy, hlavně ale nezapomíná bavit a oslňovat skvělými herci. Je to pecka. Zdaleka ne tak přístupná jako Django, ale pecka.

 

Jak to vidí Cival

Proč to má proboha tři hodiny?! Glorious 70mm format a proslulý Ennio spláchnuti do hajzlu kvůli těžce nevěrohodné historce, která sice nabere ke konci pořádné grády a aspoň jako intenzivní gorefest zapůsobí i v teatrálním aranžmá, dobrou hodinu prázdných tlachů by ale jakémukoliv jinému jménu škrtli a omlátili o hlavu. Tarantino ale není obklopen producenty, dramaturgy a script doctory, ale jen svými fanoušky, takže tu narcistní dialogovou exhibici může rozjet naplno. Pokud tímhle vzniká napětí, tak hlavně mezi divákem a počtem klimbnutí. Celý ten plán je navíc dost nepřesvědčivý a konání jedné nečekané postavy přitažené tak za vlasy, že by s ní v každé dobré detektivce vyběhli s velkou ostudou. Nadhodnoceno.

 

Jak to vidí Rimsy

Očekávání zcela potvrzena. Tarantino pokračuje ve vyšlapaných kolejích a svém jednoznačném rukopisu. Připravil pro své fanoušky western, který má s tradičním pojetím žánru společného asi tolik, co KarelR s MovieZone Live. Svým nezaměnitelným rukopisem nechává panoptikum postaviček deklamovat nekonečné dialogy, nad kterými každý fanboy zamlaská. A se stejným gustem pak ve druhé polovině rozpoutá groteskně přepálené peklo. Gauneři meet Kill Bill na zasněženém divokém západě a je více než jasné, že příznivci dosavadní Tarantinovy tvorby musejí být nadšení, zatímco ti ostatní dostanou další munici k nesouhlasnému zavrtění hlavou. Nevím jak vy, ale já se labužnicky hlásím k první skupině, takže si tuhle chuťovku rád dopřeju znovu.

 

Jak to vidí duro

Pokračovanie Djanga, v ktorom zostarnutého Djanga hrá Samuel L. Jackson. Asi hodinku je to celkom fail, len hromada zbytočných kecov s peknými obrázkami a pasujúcou Enniovou hudbou. Potom SLJ vytasí historku o veľkom čiernom kokote, ktorú divák doslova... hltá. Ehm. Vzápätí vypukne šialene krvavá zábava, ktorá trvá až do posledných sekúnd a v ktorej okrem absolútne démonickej Jennifer Jason Leigh hrá hlavnú úlohu majster gore efektov Greg Nicotero. Celé to príliš nedáva zmysel a je to vlastne ploché žvástanie o ničom, ale rozhodne je to vďaka réžii, hercom a hudbe intenzívny zážitok.

 

Jak to vidí xxmartinxx

Osm hrozných je vůči Djangovi, co byla dvojka Kill Billa vůči jedničce - a coby kontrast to funguje docela obstojně. Osobně mě to ale v první polovině úspěšně uspávalo a nebaví mě už každé Tarantinovo rozhodnutí (absolutně zbytečná flashbacková kapitola nesdělující jedinou novou informaci) obhajovat podvratným tvůrčím záměrem. Plně ale chápu, že někoho tahle hra uspokojuje. A v podstatě výhradně o tom už Tarantinovy filmy jsou - o hledání objektivních důvodů, jak z těch režijních podivností (nevykreslené postavy, nekonečné tempo) udělat geniální myšlenky, z nichž některé smysl skutečně dávají a některé už jsou šílená nadinterpretace. Druhý den po zhlídnutí jsem vůči tomu smířlivější, protože nuda je první dojem, který má tendenci odpadat, a v hlavě zůstávají silnější scény a těch pár hlášek. Ale vydržet to ty tři hodiny znova? To radši ani ne.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace