Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní průšvihy roku 2015


ikona
TedGeorge
tržby
Vítězové... mezi loňskými faily. 

Kecy okolo jsem si odbyl u TOP 11 kasovních úspěchů, tady už to vezmeme pouze v rychlosti. Někdo občas prostě musí prohrát, tak na koho vyšel černý Petr tentokrát? Je to zajímavá sebranka loserů. U některých jsme to čekali, u některých musíme litovat, u jiných se můžeme posmívat troufalosti studií. Když se podíváme distribuční plán premiér na příští rok, tak mě už teď napadají minimálně 3 kandidáti do žebříčku na příští rok. Trefím se? Kdo si počká, ten se dočká…

 

11. Hodný dinosaurus

Rozpočet: Spekuluje se 200+ milionech (dolarů) a 150 milionech za reklamu
Tržby v USA: 109 a moc už nepřibyde
Tržby ve světě: 109 a celkově se nepůjde za 200
Tržby celkem: Zatím 218 a bude to končit u 300
Faktor překvapení: 5/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Tak nezajímavá pixarovka, že mě ani nenapadlo na ni jít.
Vytáhni v hospodě: Vzpomínáte si na Pixarovku V hlavě? A vybavujete si sošky dinosaurů, které se ve filmu vyskytovaly? Odpověděli jste na první otázku ano a na druhou ne? Tak to jste na tom stejně jako já. Píšu to proto, že modely využité jako sošky ve filmu V hlavě byly použité v Hodném dinosaurovi. Ne, fakt jsem nenašel nic zajímavějšího…

Pixar byl až donedávna zárukou animované kvality a originality. Ve fabrice na kreslené příběhy bohužel začal úřadovat kapitalismus, a tak jsme se nedávno dočkali druhých Aut, třetího Příběhu hraček, druhých Příšerek s.r.o a nově i Hodného dinosaura. Ten sice netrpí sequelovou nemocí, ale svým příběhem asociujícím Dobu Ledovou naruby budí rozpaky. Pixar se rozhodl vyslat tento rok hned dva filmy a trefou do černého byl pouze snímek V hlavě, který se těsně nedostal do výčtu největších kasovních úspěchů roku 2015.

 

Dinosaurus byl natočen s velkým rozpočtem a nadějemi, které spláchl do toalety už otevírací víkend. Diváci nebyly na alternativní historii, ve které planetu obývají lidé a praještěři společně, zvědaví. Raději šli na Jurský svět. Pro skákající lampičku to je asi největší prohra historie a důrazné upozornění, že lidé nejsou ochotní chodit do kina na všechno z jejich provenience. Vzhledem k obřím nákladům se tu budou odepisovat desítky milionů dolarů, a kdo ví, jestli to Pixar nedonutí přehodnotit distribuční plán na léta příští. Což samozřejmě nemění nic na tom, že dvojka Nema bude nechutný miliardový úspěch.

10. Poslední lovec čarodějnic

Rozpočet: 90
Tržby v USA: 27.4
Tržby ve světě: 81
Tržby celkem: 108.4
Faktor překvapení: 7/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Snesitelný fantasy výplach, u kterého podle očekávání trpí hlavně mozkové závity.
Vytáhni v hospodě: Film měl původně režírovat Timur Bekmambetov.

Vin Diesel je fajn. Byť mě jeho kreace v Rychlých a zběsilých docela irituje, má za sebou tři fajn filmy s Riddickem, prozatím jednoho Groota, výborné a zapomenuté právnické drama Dokažte mi vinu (fakt na to mrkněte), a o jeho roli ve Flákačích se není třeba dále rozepisovat. Proto jsem s nadějí vzhlížel k Poslednímu lovci čarodějnic. Za tuhle pohromu nemůže jenom zrzavá bohyně Rose Leslie. Trailery klamaly tělem a slibovaly jednoduchou akční jízdu, ve které se Diesel ve dvou časových obdobích snaží nastolit rovnováhu mezi světem mužů a čarodějnic. Nevyšlo to, no.

 

Kvalitativní průšvih podtrhl ten tržební. Celý svět hlasitě zívnul a někteří filmoví fajnšmekři si dokonce ublinkli. S rozpočtem 90 milionů dolarů si Vin Diesel připsal dost možná největší „černou bodku“ kariéry a nabil ostrými do zbraní svých kritiků. Lionsgate naštěstí předprodal práva na uvedení v mimo-amerických zemích, čímž snížil svoje ztráty na odhadovaných 25 milionů dolarů, které sežrala americká reklama. Já jenom doufám, že lovení čarodějnic neznamená konec filmové kariéry pro Rose Leslie. Ygritte ze Hry o trůny si zaslouží dlouhou a plodnou kariéru.

9. Sedmý syn

Rozpočet: 95
Tržby v USA: 17.2
Tržby ve světě: 97
Tržby celkem: 112.2
Faktor překvapení: 5/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Neměl jsem tu čest.
Vytáhni v hospodě: Jednu z hlavních rolí měla hrát Jennifer Lawrence. Kvůli jejímu náročnému rozvrhu to nevyšlo. Následně byly osloveny takové kočky jako Dianna Agron, Imogen Poots a Felicity „Star Wars alert“ Jones.

Vzpomínáte si na Solomona Kanea? Sedmý syn mi ho prvních dvacet minut připomínal a tetelil jsem se blahem nad další nedoceněnou fantasy peckou. Pak to ale všechno šlo vy-víte-kam. Nadějný příběh postihla dosud nevymýcená epidemie nudy, neoriginality a odfláknuté filmařiny. Film bohužel doplatil na nepříjemné distribuční čachry a v kinech škaredě propadl. Vyloženě špatně obsazená Julianne Moore pak soutěžila s Jeffem Bridgesem o to, kdo dokáže víc přehrávat a chudák Alicia Vikander neměla co hrát.

 

Svět si Sedmého syna vůbec nevšimnul. S rozpočtem skoro 100 milionů Universal film odpískal už měsíce před otevřením v kinech a premiéra proběhla bez jakékoliv pompy a pokusů o zvrat nepříznivého osudu. Nic nepomohlo, že byl na premiéru pozván imf. Ono by té nadvlády Universalu bylo asi až moc, proto si i tohle studio připsalo jeden velký propadák. Film zároveň znamená konec hollywoodské kariéry jinak zajímavého režiséra Sergeje Bodrova. Tak co myslíte, bude Sedmý syn pro fantasy znamenat to stejné jako Království nebeské a Alexander pro „sandálové velkofilmy“ a na pořádného zástupce žánru si zase počkáme deset let? Za všechny doufám, že tomu tak nebude.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace