Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Star Wars mají už miliardu! Stanou se nej filmem


ikona
Cival
star warstržby
Jak se ve stínu temné strany Síly dařilo novinkám Wahlberga, Ferrella, Tarantina nebo Smithe? 

Síla jede! A nic ji zjevně nedokáže zastavit. Alespoň ne v Americe, kde se Abramsova sedmá epizoda (recenze zde) stane kasovně nejúspěšnějším filmem všech dob! Ano, neexistuje dost vykřičníků na vyjádření toho, co se Disneymu povedlo a jakou komerční mašinu dokázal nakopnout tím, že od Lucase vykoupil práva na oblíbené univerzum. A to se přitom bavíme jen o tržbách z kin, o drobácích tváří v tvář miliardám, které se pohrnou z merchandisingu…

Miliardy se ale přiženou už z multiplexů a to zejména díky domovské Americe. Tam se nové Star Wars těší extrémní oblibě a projevuje se to na monstrózních výnosech. Vlastně každý den láme Síla se probouzí nové rekordy – po historických maximech za nejvyšší půlnočky, první den, první víkend i rekordní jednotlivé dny v týdnu, ten Štědrý nevyjímaje, si Star Wars připsaly i absolutní triumf co se týče druhých víkendů. O něm si totiž připočetly dalších 153 melounů, a to při propadech o pouhých 38%.

NEJVYŠŠÍ DRUHÉ VÍKENDY

 

Samozřejmě že americké Vánoce jsou tak trochu mimo tabulky a řada filmů během nich z víkendu na víkend dokonce naopak stoupá, protože se na bijáky přes svátky hrnou nejspíš i slepí a beznozí. I tak je ale výkonnost Hvězdných válek neskutečná. Star Wars se vykoply už na 544 milionů dolarů jen z Ameriky, cobydup zmáknou Titanic, Avengers i Jurský svět a nad jejich síly nebude ani Avatar. Někteří nedočkavci dokonce spekulují o miliardě vytěžené jen z amerických kin, ta je ale přeci jen o fous dostupnější než světové výdělky Avatara za 2,7 miliardy dolarů.

FILMY S NEJVYŠŠÍMI SVĚTOVÝMI VÝDĚLKY

K téhle metě se Star Wars nicméně přibližují rychleji než jakýkoliv jiný film v historii, protože už mají na kontě aktuálně 1,09 miliardy dolarů! Neočekávám, že by na ostatních kontinentech měla sága z předaleké galaxie takovou výdrž jako v zámoří, Jedie a jejich protivníky ale zjevně neradno jakkoliv podceňovat. Ještě to bude pár týdnů slušný masakr…

TRŽBY FILMŮ ZE SÉRIE STAR WARS 

 

Na téhle krasojízdě, která dodává optimismus celému byznysu, je navíc zatraceně sympatické, že nezadusila veškerou konkurenci. Naopak se zvládlo slušně prosadit hned několik titulů, ušitých Vánocům na míru:

Nejlíp si vedla bláznivá komedie Daddy´s Home, možná recenzenty zavrhnutá a nikterak duchaplná, ale v mých očích naprostá kasovní loženka, protože spojení Willa Ferrella s Markem Wahlbergem prostě obchodně funguje. Dva sympaťáci, kteří mají v Americe mnohem víc fanoušků (a tedy i mnohem víc stomilionových hitů ve filmografii), než byste čekali, se úspěšně spojili už u policejní komedie Benga v záloze. Novinka o fotrovském handrkování ale bude nejspíš ještě výkonnější, protože o prvním víkendu utržila skoro 39 milionů a s ohledem na vánoční filmové běsnění by si měla připsat sto padesát mega.

TRŽBY FILMŮ MARKA WAHLBERGA

Pro režiséra Seana Anderse, který rozhodně není novým klasikem duchaplného humoru, jde konečně o kasovní úspěch – po patáliích s dvojkou Šéfů na zabití a sandlerovským propadákem Můj otec je šílenec, si jasně napravuje komerční reputaci a studia mu jistě svěří další zakázky. O Wahlbergovi a Ferrellovi nemluvě, ti to mají sichrované ještě na pár let, ať už ve společnosti Transformerů, nebo po boku Bena Stillera, nebo sólo.

TRŽBY FILMŮ WILLA FERRELLA

 

Dobře na tom je i novinka Davida O. Russella Joy. Tomu se vyplatila další sázka na Jennifer Lawrence, která jako nové americké zlatíčko zvládla znovu přitáhnout do kin slušný počet diváků. Nominálně vyjádřeno to dělá 17,5 milionů dolarů za první víkend a výhled na víc jak šedesát mega. S ohledem na nic moc recenze a tentokrát i absenci oscarového víření (jde dle ohlasů o jednoznačně nejslabší spolupráci Russella s JLaw, Bradleym Cooperem a Robertem De Nirem) je to furt slušný finanční počin. Relativně levné konverzačky postavené na ženských hrdinkách totiž vynášejí obvykle výrazně menší peníze.

TRŽBY FILMŮ JENNIFER LAWRENCE

Na čtvrté příčce se daří další úspěšné letošní akvizici studia Universal: Jde o oddychovku pro starší ženské publikum Sisters, v němž se zase paktují televizní komičky Tina Fey a Amy Poehler. Víkendových třináct mega nakopává film na průběžných 37 milionů – celkové tržby tak půjdou přes sedmdesát míčů, což je dvojnásobek oficiálního rozpočtu. Fajnová práce.

 

Čtyřka Alvina a chipmunků pak o příčku níž laboruje s podobnými čísly. Tahle rodinná chipovina ale měla mnohem vyšší ambice: Stomilionový upištěný výplach se ovšem tentokrát neurodil, pětka tak snad už nevznikne. Doufejme.

Zklamaný ale bude z Vánoc Will Smith. Jeho sportovní novinka Concussion aka Diagnóza: Šampión zklamala s jedenácti miliony z premiérového víkendu. Kritici sice dávají opatrně palec nahoru, Will ale určitě větřil retro oscarových parametrů a chtěl slyšet ódy na svůj herecký projev, nedočkal se ale ani toho, ani kasovního úspěchu v rámci divácky velmi vděčného žánrového ranku. Celkové výnosy budou okolo čtyřicítky, na poměry kdysi největší superstar Hollywoodu je to ale trestuhodně málo. Takže… kdy bude ten Hancock 2 a sólovka Deadshota?

TRŽBY FILMŮ WILLA SMITHE

 

Fiaskem je i deset milionů pro Bod zlomu – když ale uvážíme zdrcující recenze a tragické ohlasy znuděných diváků, můžou být Warneři i za tohle málo rádi. Ohyzdný remake akční thrillerové klasiky, jenž nikdy neměl vzniknout, vydělá furt víc peněz, než by si zasloužil.

To deset víkendových milionů pro chválený snímek The Big Short aka Sázka na nejistotu bude vnímáno úplně jinou perspektivou: finančnické drama se Stevem Carellem, Ryanem Goslingem, Bradem Pittem a Christianem Balem úspěšně expandovalo do patnácti stovek kin a čeká, jak vysoko porostou jeho akcie v rámci oscarové sezóny. Kolik z toho bude miliónů? A kolik různých nominací?

TRŽBY FILMŮ BRADA PITTA

 

Do desítky se vešlo ještě finále Hunger Games, které má aktuálně 616 mega celosvětově, a povedený Creed, jenž za pár dní zmákne v Americe magickou stovku. To je jasná výhra na body!

Za pozornost ale stojí i nástup tarantinovky Osm hrozných, kterou sice kritici označují za druhý nejslabší mistrův snímek (po Autu zabiják), ze stovky kin ale nový tříhodinový western zvládl vytěžit čtyři a půl milionu dolarů. Takže zájem zjevně je a ne malý. Těžko říct, jestli může Osm hrozných vyrůst v kasovní pecku i v klasické široké distribuci – druhý megahit Djangova typu asi nehrozí – ale prvotní přijetí rozhodně trumflo i optimistické předpovědi.

 

Což platí i o Revenantovi. Vyhrocený survival, za kterého by Leonardo DiCaprio strašně rád vyškemral Oscara, se promítal zatím jen ve čtyřech kinech, i z téhle trošky ale zvládl vylámat půl milionu dolarů!

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden tentokrát bez novinek, pakovat se budou i po novém roce vánoční hity. To bude v předaleké galaxii zase radosti…

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (36)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace