Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10: Nejlepší filmy dekády


ikona
Mr. Hlad
moviezonetop 10
Deset let MovieZone. Deset filmových nářezů. Pod tenhle žebříček se vám bez váhání podepíše celá redakce. 

Deset let je zatraceně dlouhá doba a na internetu to platí obzvlášť. MovieZone si svou první dekádu odškrtne už tuto sobotu v Bio Oko a vy byste u toho měli samozřejmě být, ale tohle výročí pochopitelně nutí i nějakému tomu bilancování, takže jsme se rozhodli vybrat deset nejlepších filmů za posledních deset let. Za tu dobu se objevilo takové množství pecek ,že vybrat z nich jen deset nebyla vůbec žádná sranda. Ale řekl bych, že jsme to vzali hodně poctivě.

10. Dokonalý trik
Řekněme si to na rovinu: Christopher Nolan je současnou režisérskou jedničkou. V době premiéry Dokonalého triku jsem tomu ještě nevěřil, to nadšení pro každé jeho potemnělé drama, postavené na vyhroceném projevu Christiana Balea a sofistikované hře s divákem, mi připadalo trochu přepálené. Už tehdy mě ale fascinoval suverénní a sebevědomý způsob, jakým si dokázal s publikem pohrát a ve stylu velkých čáryfuků oklamat kouzlem, jehož indicie byly předem prozrazeny a celou dobu se pohybovaly před očima. A tohle okouzlení se během let výrazně zesílilo, až vyrostlo na maximum.

 

Dokonalý trik ale není jenom trikem, iluzí, ale milimetrově vybroušeným dobovým diamantem, jenž mistrovsky pracuje se svými kulisami – s mysteriózností světa kouzelníků a iluzionistů, s tajemnem černých koček, černých cylindrů a černých úmyslů, s nadpřirozenem a věcmi, které přesahují přízemní hry na dvojníky, falešné plnovousy a diváky „náhodně“ vybrané z davu – a obohacuje jimi klasický souboj dvou nenasytných mužských eg. Působivé podání, které vtahuje svým pozvolným temporytmem a z něhož stříká charisma tří skvělých mužských protagonistů (dámy jsou opravdu jen na okrasu), dělá z copperfieldovské hříčky magický kus filmového potěšení. Komorní, soustředěný a stále přístupný příznak virtuozity svého autora. (Cival)

9. Vlk z Wall Street
„Dobrý den, já jsem Martin Scorsese a Oscara už mám, takže jděte do hajzlu, já si budu točit, co chci.“ Nevím, jestli si něco podobného říkal Martin Scorsese v hlavě, když začal dělat Vlka z Wall Street, ale myslet si to můžu. Když se totiž objevilo, o čem by film měl být, nijak zvlášť nás to asi nikoho nezaujalo. DiCaprio měl prostě hrát kravaťáka z Wall Street, který obral spoustu lidí. A svět očekával uchcané drama, které bude prstem ukazovat na ošklivé bankéře. To, co jsme dostali, nečekal asi nikdo.

 

Scorsese totiž natočil film, který bychom čekali spíš od filmaře mladšího o jednu nebo dvě generace. Divoký, zvrácený, amorální a strašně zábavný. Scorsesemu se povedlo to, co udělal už u Mafiánů. Ukázal lidem svět, který je podle všech měřítek špatný a žijí v něm lidé zasluhující jen a pouze opovržení. A donutil diváky, aby si přáli být jeho součástí. O tom, že je to celé napínavé i vtipné, výtečně zahrané, strhující a celkově extrémně zábavné, snad ani nemá cenu mluvit. (Mr. Hlad)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace