Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Mimoni zválcovali Ameriku, Terminátor smutně končí


ikona
Cival
mimoniminionstržby
O kolik trumfli žlutí panďuláci dinosaury, roboty a Pixary? 

Všichni jsme to čekali. A taky to přišlo. Žlutí kujóni, kteří nebezpečně připomínají ampulky s léky, se konečně vřítili i do amerických kin. A spolehlivě je naplnili diváky všech věkových kategorií. Bylo jich fakt hodně, díky čemuž si mimózní panďulácí mohli připsat hned po prvním dni promítání rekordních 48 milionů dolarů - ano, žádný jiný animák v historii si neužil takhle monumentální první den.

Nezůstalo ale jen u něj, protože Mimoni rozesmívali svými skopičinami po celý víkend a připsali si v úhrnu 115 milionů dolarů z 4301 kin. Akorát Shrek Třetí byl v tomto ohledu úspěšnější, takže studio Universal si může zase jednou gratulovat k pořádnému triumfu. Jeho nenápadně se rozjíždějící značka, kterou nastartoval poměrně levně pořízený animák Já, padouch, totiž během let opravdu vyrostla do netušených rozměrů.

AMERICKÉ TRŽBY NEJÚSPĚŠNĚJŠÍCH ANIMÁKŮ

 

Už Já, padouch 2 po miliardě pomrkával, Mimoni to s útokem na ni ale myslí ještě o řád vážněji. Vždyť jen z Ameriky by měli vytěžit víc jak 350 milionů dolarů, což jen potvrzuje jejich status naprostého popkulturního fenoménu, který jak v kinech, tak na merchandisingu přináší stovky milionů dolarů - a navíc z celého světa, jak můžou potvrdit čeští i slovenští kinaři. Průběžných mimoňských 395 mega se bude hodně navyšovat...

TRŽBY FILMŮ S MIMONI

Trochu paradoxně ale nepůjde o letošní nejúspěšnější animák v zámořské distribuci - tím nejspíš bude V hlavě, famózně hodnocená pixarovka, která svůj devadesátimilionový start stihla už ztrojnásobit. Dalších 17 milionů ji vykoplo na aktuálních 283 melounů a dá se předpokládat, že jen co rozdejchá aktuální útok mimoňské konkurence, bude zase velkým disneyovským penězonošem, jenž se těší trvalé přízni publika.

 

V téhle pozici samozřejmě zůstává i Jurský svět, megahit a kometa letošního léta, která si mezi animáky udržela stříbrnou příčku a připsala si dalších 18 milionů. Z Ameriky díky tomu vyválčil už neskutečných 590 milionů a Avengery má na dohled. Platí to i v globálních tabulkách, ale tam ještě machrují i borci z Rychle a zběsile 7. I ty ale dinosauři zkosí a konkurenci najdou až ve dvou nedostižných Cameronových megaflácích, Titanicu s Avatarem.

FILMY S NEJVYŠŠÍMI TRŽBAMI HISTORIE

Opačné osudy pak potkaly zklamavší tituly z minulého, královského víkendu okolo Dne nezávislosti: Zatímco Bez kalhot XXL oproti minulému týdnu kleslo jen o čtvrtinu a snaživě navyšuje průběžné globální zisky na 68 milionů (kterýžto mezisoučet výrazně zkrášluje pohled na skromný panáctimilionový rozpočet), Terminátor 5 strmě padá a trápí se tak, že z Ameriky nedá ani sto milionů! A to je při mnohonásobně vyšších nákladech, 3D i inflaci opravdová ostuda. Zbytek světa sice Arnierho podpoří, ale jestli to i tak odvrátí umíráček kdysi tak proslulé série je jenom vě hvězdách... a v hlavách šílených producentů, kteří sci-fi legendu svěřili do rukou patlala Alana Taylora.

 

Další premiéry dopadly neslavně: Ještě smířlivě lze hodnotit desetimilionový start hororu Šibenice aka The Gallows. Warneři ovšem ani tady nenajdou vyložený megahit - levný horor si na sebe nicméně zvládne vydělat, což je při tragických recenzích celkem zázrak.

Hotovou mizérií je ale pětimilionový start thrilleru Nesmrtelný, v němž Ryan Reynolds převzal mozek Bena Kingsleyho... a zámořští kritici se začali hromadně chytat za hlavu, co že za zmatený a nudný blábol to tentokrát natočil audiovizuálně výjimečný režisér Tarsem Singh. Distribuční společnost Focus Features mysteriózní drama navíc nezvládlo prodat divákům, a tak jde o další karambol v Reynoldsově kariéře. Spasí ho Deadpool?

Do desítky se pak vešla ještě bollywoodská akční fantasy Baahubali - The Beginning a válečný pes Max.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se v kinech pokusí prosadit Ant-Man. Jeho šturmující kampaň zkusí zastínit nová komedie z dílny Judda Apatowa Vykolejená aka Trainwreck.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (10)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace