Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Batman V Superman: Proč teaser nezbořil internet?


ikona
KarelR
batman vs. supermanbatman/superman
Méně někdy není více. 

Na rozjezd bych rád připomněl jednu věc. Batman V Superman: Úsvit spravedlnosti bude obrovský hit a příliš nezáleží na tom, jakou bude mít kampaň. Obě postavy jsou totiž natolik známé a populární, že k prodání filmu nepotřebujete nic víc než jeho název. Zatímco Avengers nebo Star Wars značí relativně neurčité "comicsová týmovka" a "velká sci-fi", tady je ještě před dvojtečkou jasné úplně všechno, co chcete řadovému divákovi sdělit. Bude tam Batman. Bude tam Superman. A půjdou si po krku. Tečka.

 

To, že nám nový teaser neurval hlavu (a že zbytek internetu taky není v extrémním rauši), je tak vlastně irelevantní. Zajímavé je nicméně to, že ačkoliv se studio a Zack Snyder tváří, že měla upoutávka potěšit hlavně hardcore fanoušky (v pondělí se dokonce bude promítat v kinech), při bližším prozkoumání vám dojde, že rozhodně nebyla určena pro internetový lid. Co mě k tomuhle tvrzení vede? Především fakt, že v ní (snad kromě Batwingu) není skoro nic, co by zapálení comicsoví diskutéři dávno neviděli.

Ano, dostali jsme první důkazy toho, že se bude řešit Supermanův dopad na moderní svět, a Batman odhodlaně vyzval Kal-Ela na souboj. Jenže to je akorát verbální potvrzení věcí, které jsou známé dva roky. Na to první lákal David Goyer už po premiéře Muže z oceli, to druhé pak víme od oznámení filmu v červenci 2013. Kdy jsme poprvé viděli Batmobil a nového Batmana? V květnu 2014. Supermanovu sochu? V červnu 2014. Bena Afflecka jako Bruce Waynea? V srpnu 2014. Tajuplný chrám? V únoru 2015. A co celé finále s prvním setkáním a Batmanovým brněním? To bylo odhaleno loni v létě a všichni fandové si ho dávno vpálili v kinoripu.

 

Zkrátka a dobře, po obsahové stránce se nekonalo žádné zásadní překvapení. Jen byla fanouškům připomenuta spousta "starých věcí" v HD fazóně (a s plně očekávatelnou atmosférou), a jak známo, to náročné internetové komunitě stačí málokdy. Ano, teaser brilantně funguje pro "filmový plebs", který neprolézá comicsové weby a temný a uvědomělý střet dvou legend právě spatřil poprvé. Takoví lidé ale nemají potřebu rychle běžet na Facebook a napsat, že to bude hrozná pecka.

Nechci tím říct, že se výstavbě teaseru divím. Do premiéry ještě zbývá necelý rok, takže by bylo zbytečné tak brzy ukázat Wonder Woman, Aquamana nebo Flashe. Ale udělat z čistě oznamovacího teaseru velkou kinoudálost a ještě se s ním nacpat ke Star Wars Celebration? To si přímo říká o slabé internetové renomé, které si teď Batman V Superman užije minimálně pár měsíců.

 

Vykoupení v podobě pečlivých odhalení a famózních upoutávek je samozřejmě nevyhnutelné. Zrovna Warneři to pravidelně zvládají na jedničku (stačí se podívat na kampaň Souboje titánů nebo Šíleného Maxe). Momentální pachuť tedy určitě vybledne, i když kvůli rozporuplnému přijetí Muže z oceli nezmizí dřív, než po nadšených ohlasech z premiéry. A to už budou březnové rekordy v kapse, takže to nikoho nebude trápit.

Čímž se oklikou vracíme k faktu, že nejde o nic jiného než o název. Batman V Superman bude zásadní filmovou událostí i ve chvíli, kdy by Warneři zplodili tragické upoutávky, comicsoví fanoušci jim vyhlásili válku a Ben Affleck měsíc před premiérou zabil prostitutku. Být filmovou událostí je prostě důležitější než všechno ostatní (viz 50 odstínů šedi). Takže studiu vyloženě stačí držet film na očích, jít na ruku fanouškům je tu stejně důležité jako u jiných filmových událostí (= není to důležité skoro vůbec).

 

Co že to? Justice League? Správná úvaha! Tam už se Snyderovi tak dobře spát nebude, protože superhrdinská kosa bezesporu narazí na divácký kámen. Spas se kvalitním výkopem, Zacku. Pokud nám za rok předložíš "Yawn o Justice", budou se ti pak kina plnit podstatně hůř!

---

Vytáhni v hospodě: Affleck vypadá jako Bruce Wayne parádně a hrozně si to dá. They hate him cause they ain't him!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (40)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace