Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Star Wars sága: Ohlédnutí za teasery


ikona
KarelR
star wars
Podívejte se na první upoutávky všech šesti epizod Star Wars. 

Teaser Star Wars: The Force Awakens dorazí na internet v nejbližších hodinách... a jsou to teda strašný nervy. Většina lidí si čekání zřejmě krátí prací nebo studiem (palec nahou za produktivitu!). Pokud ale máte méně aktivní pátek, možná si pár minut rádi zavzpomínáte na to, čím se nás teasery Star Wars snažily uchvátit v uplynulých čtyřech dekádách.

Je to jednoduché -  šest filmů rovná se šest prvních teaserů, které ale zdaleka nejedou na stejné vlně. Upoutávková strategie se totiž od 70. let hodně změnila a málokterá filmová série onen vývoj odráží s takovou razancí. Čím se začínalo? Od kdy se používala ikonická hudba? A jak moc se ve finále hrálo na návrat ke kořenům? Odpovědi najdete v následujících šesti videích.

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977) - V.I.M.

Vítejte u ponurých Star Wars. Z Lucasova dítka se stal rodinný hit, první teaser ale paradoxně lákal na temné vesmírné drama, které se rozhodně netvářilo jako merchandisingový poklad. Dobře pro George!

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980) - V.I.M.

Nová naděje byla takový megahit, že se u dvojky ani nemuselo vnadit na natočený materiál! Tedy ne že by v dalších upoutávkách nedorazil. Nejdřív ale diváci nafasovali přehlídku concept artů, která představuje sakra velkou část filmu.

Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho (1983) - V.I.M.

U Návratu (tehdy ještě Pomsty!) Jediho se už od začátku poctivě sázelo na ikonickou hudbu a klasické mixování záběrů. Všichni tu odhodlaně běhají po lese a záběrů z velké vesmírné bitvy je pomálu (holt se na ní ještě makalo), nejvíc ale překvapí označení "další kapitola". Proč ne finální nebo poslední? Že by se o Epizodě VII kolektivně uvažovalo už tehdy?

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (1999)

Když tenhle teaser udeřil v listopadu 1998, internet byl ještě v plenkách a ze Seznamte se, Joe Black se tak stal hit. Lidé si totiž kupovali lístky jen kvůli traileru a jakmile skončil, sál se obvykle dost vylidnil. Z dnešního pohledu je pak zajímavá ještě jedna věc - trend "vykecáme celý film v první upoutávce" očividně frčel už před začátkem 21. století...

Star Wars: Epizoda II - Klony útočí (2002)

Nejkratší, zároveň ale zdaleka nejpůsobivější starwarsácký teaser. Pouhá minuta Vaderova astmatu prodává napětí i osudovost, a to Lucas neukáže ani ťuk z obří bitvy na Geonosis. Kdyby Epizoda VII vykročila v podobném stylu (samozřejmě s jiným zvukem), těžko by se někdo zlobil.

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2003)

Pomsta Sithů při výkopu krutě sázela na nostalgii. Teď uvidíte to, na co jste čekali od začátku! Teď to do sebe všechno zapadne! Využití Obi-Wanova proslovu je brilantní, stejně tak potěší epická finální koláž. Tady se holt jelo na jistotu a ze všeho se poctivě vyždímalo maximum. Raaaaaajz!

Který ze starwarsáckých teaserů se nejvíc líbí vám? A jak si představujete dnešní debut Epizody VII? Dejte vědět v diskuzi.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace