Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

7 filmů Štěpána FOK Vodrážky


ikona
Mr. Hlad
7 filmů
Jaké filmy má rád mladý český režisér, který uchvátil i Ridleyho Scotta? 

FOK je zkratka symfonickýho orchestru hl.m.Prahy, FOK je taky hovorově fuck a FOK je taky mladá naděje českého filmu. Tenhle opálený a svalnatý 27letý režisér má všechno, co byste chtěli – krásnou ženu, spoustu peněz a velký talent. Je také dost skromný, takže nejlepší je, když ho necháte napsat si vlastní bio.

Poprvé na sebe upozornil krátkým filmem The Deal, který se umístil v TOP 5 v celosvětové soutěži hodnocené Ridley Scottem. Byl nominován i na Young director award v Cannes či naposledy na cenu Anděl za videoklip Kilovej Bůh pro Vladimira 518.

Režíruje reklamy, videoklipy a krátké filmy. Kromě toho právě natáčí svůj první dokumentární počin pro ČT – díl o tetování z cyklu Kmeny a na podzim chystá krátký film o nejdůležitějším okamžiku každého teenagera - Tenkrát poprvé.

"Filmy miluju, ale rozhodně nejsem žádný expert, mám takový obrovský a neustále se rozrůstající seznam filmů, které jsem neviděl a na které se musím podívat. Tim pádem pořád dokoukávám věci, které můžou zamíchat pořadím tohoto seznamu a zařadit se do něj.

Nemám oblíbený žánr nebo typ filmů – koukám se na všechno a ze všeho se snažím si něco vzít. Jak tak ale na ten seznam koukám, mám najednou pocit, že úplně chápu proč dělám věci tak, jak je dělám. Mám dost rád filmy, které pracujou s popkulturou, jak obsahově, tak vizuálně. A které jsou vážné, ale zároveň dost sebeironické."

1. Klub Rváčů (USA/Německo 1999, r. David Fincher)

Fincherova frenetická MTV a reklamní vizualita plně ve službách skvělé Palahniukovy předlohy. Na tom filmu mě dostává úplně všechno, od problikávajícího Tylera Durdena až po Marlu Singer, největší filmovou femme fatalle.

“It's called a changeover. The movie goes on, and nobody in the audience has any idea.”

2. Scott Pilgrim proti zbytku světa (USA/VB/Kanada/Jap 2010, r. Edgar Wright)

Vynikající převedení komiksu do filmu, skvělá práce s grafikou v obraze a vůbec zapojení všech komiksových prvků do vyprávění. Na tomhle filmu ale není nejlepší to, že je to nadupaná jízda, ani to, že je strašně vtipný a (sebe)ironický. Nejlepší na tom je, že základem je naprosto obyčejná story o klukovi, co se bláznivě zamiluje do nesprávný holky.

“When I'm around you, I kind of feel like I'm on drugs. Not that I do drugs. Unless you do drugs, in which case I do them all the time. All of them.”

3. Moulin Rouge (Austrálie/USA 2001, r. Baz Luhrmann)

Luhrmannovo mistrovské dílo, 100% pop v krystalické podobě. Od Kylie Minogue v mini roli abstintové víly po neuvěřitelný Elephant Love Medley, které doteď od druhé ráno dál umím sehrát na počkaní jak hlasem McGregora, tak Kidman.

“A magnificent, opulent, tremendous, stupendous, gargantuan, bedazzlement, a sensual ravishment. It will be: Spectacular Spectacular.”

4. Hanebný pancharti (USA/Německo 2009, r. Quentin Tarantino)

Od Tarantina miluju všechno (jenom z toho Djanga jsem pořád dost rozpačitej) a představuje pro mě tu nejchytřejší práci s žánry, referencemi, násilím a humorem. V rámci jeho tvorby je tato popcornová verze druhé světové války masterpiece. Geniální a strašně zábavný film, ve kterém veškeré napětí a akce spočívají jenom v dialozích a tom, že někdo něco ví a někdo zase ne.

“BAWNJORNO”

5. Fargo (USA/VB 1996, r. Ethan Coen, Joel Coen)

A všechno ostatní od Coen Brothers. Obdivuju naprosto minimální výrazové prostředky, skvělý scénář a herce a pro mě naprosto ideální suchej černej humor. A pořád doufám, že můj brácha začne psát podobně geniální scénáře a budeme dělat takovýhle pecky jako FOK Brothers.

“Mind if I sit down? I'm carrying quite a load here.”

6. Podfu(c)k (VB/USA 2000, r. Guy Ritchie)

Sledování filmu Snatch je adrenalinová jízda od začátku do konce, mám radost z každýho záběru, s hercema si jedu jednotlivý repliky a u mých oblíbených scén se tetelím blahem. Nejlepší horská dráha na světě.

“Two minutes Turkish”

7. Komando (USA1985, r. Mark L. Lester)

Vzhledem k tomu, že jsem tenhle film do svých dvanácti let viděl asi tak jenom tisíckrát, je to pravděpodobně věc, která mě ovlivnila nejvíc. Naprostý klenot mezi akčníma béčkama, i když otázka je, jestli Komando není v abecedě ještě o trochu dál. Do absolutna dotažený žánr, kde se nemluví jinak než v punchlinech a který začne jako rakouské porno a skončí jako Žhavé výstřely. Geniální demence.

“Let off some steam Bennet.”

Tak co na to říkáte?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace