Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Spider-Man je z formy: Zaostal za předchůdci


ikona
Cival
amazing spider-manamazing spider-man 2amazing-spider-man 2spider-mantržby
Jak si vede Peter Parker v pokladnách amerických kin? 

V čerstvých pavučinách studio Sony pořád kdovíjaké štěstí nenalezlo. Před dvěma lety se hrdě vytasilo se spider-manovským restartem, ten ale vzbudil spíš rozpaky, protože ani po slabé Raimiho trojce nezvládl Peteru Parkerovi kdovíjak zlepšit fazónu. Ano, romantické tokání, větší porce humoru a celkově subtilnější pojetí přineslo trochu svěžesti, na rozjezd mocné comicsové série, kvůli níž bychom zapomněli na předchozí trilogii, to ale tak úplně nestačilo.

AMERICKÉ TRŽBY FILMOVÝCH SPIDER-MANŮ

Totéž platí bohužel i o dvojce, která je sice dražší, velkolepější a záporáků je v ní jak v poslaneckém klubu Úsvitu přímé demokracie, ale ani tentokrát se žádný soběstačný nářez nekoná. Zrodila se jen výplňová popcornovka, která neumí být tak cool jako nejlepší produkce od Marvelu. Američtí kritici to Spider-Manovi tentokrát tvrdě spočítali – jen 55% pozitivních recenzí je na takhle elitní značku bídná bilance.

Nevýrazný první díl a matné ohlasy na dvojku se logicky musely projevit na tržbách. Spidey je samozřejmě miláčkem národa, takže u něj nehrozí nějaké čučkaření, úvodních 92 milionů dolarů je ale přeci jen zklamáním. Pod Raimiho vedením totiž Spider-Man lámal rekordy, teď už se řadí jen k průměru - otvíráky původní trilogie se tlačily až ke 150 milionům, a to se přitom prodávaly výrazně levnější lístky (inflace a 3D udělaly za ty roky divy), což aktuálně vůbec nehrozí.

Jenže hláškující hrdina ze sousedství není v top formě a bude tentokrát rád za americké tržby kolem 250 milionů, tedy ještě pod úrovní restartovací jedničky. U Sony se snaží tenhle propad vyvažovat, seč jim marketingové síly stačí, což se projevuje na vysokých výnosech ze zbytku světa: Nové dobrodružství tam nastřádalo už 277 mega a nejspíš v klidu překoná 490 milionů, jež si mimo Ameriku nahrabala „amazing jednička“. I tak je ale výkonnost aktuálního blockbusteru zklamáním.

Romantická komedie Jedna za všechny si na stříbrné příčce připočetla 14 milionů při mírném propadu o 42%. Aktuálních 47 mega je pro oddychovku s Cameron Diaz, Leslie Mann a Kate Upton velmi dobrou vizitkou.

Ještě líp je na tom bohabojné drama Heaven is for Real. Dvanáctimilionový rozpočet a už pětašedesátka na tržbách? To je pro nízkorozpočťák o nebeské kráse pořádná pecka.

Druhý Captain America samozřejmě klesal rychleji, protože dostal přímou superhrdinskou konkurenci – na kontě má ale už 237 milionů z Ameriky a 442 ze zbytku světa, suma sumárum 679 mega.

 

Animák Rio 2 už zdolal stomilionovou hranici z Ameriky a čtyřstovku ze světa. Zklamává naopak Bessonův thriller Doupě, který rychle padá a na kontě má po deseti dnech jen patnáct milionů.

Do desítky se vešla ještě úspěšná Divergence, horor The Quiet Ones, náboženská konverzačka God´s Not Dead a milovaný Grandhotel Budapešť: Poslední film Wese Andersona po světě nastřádal už 140 milionů dolarů!

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se Spider-Manovi postaví nevýrazný animák Legends of Oz: Dorothy´s Return a rozpustilá komedie se Zacem Efronem a Sethem Rogenem Sousedi.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace