Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Amazing Spider-Man 2


ikona
KarelR
amazing-spider-man 2prvni dojmy
Jak se povedlo velkolepé pavoučí pokračování? 

Přátelský soused Spider-Man se už ve čtvrtek vrací na velké plátno. A jestli pořád řešíte, zda u toho chcete být nebo ne, snad vám s tímhle dilematem pomohou naše první dojmy.

 

Jak to vidí Mr. Hlad

Ale proč ne. Ačkoliv nám před pár týdny dvojka Captaina Americy ukázala, že comicsové filmy se dají točit i jinak a dospěleji, ty klasičtěji pojaté asi jen tak nezmizí. A pokud budou vypadat jako druhý Amazing Spider-Man, nemám s tím problém. Filmu by se dalo vytknout mnoho věcí, přílišnou délkou a zbytečnou střeleností záporáků počínaje a přehnaným tlačením na osobní rovinu konče. Ale už minule bylo jasné, jakým směrem se Marc Webb a Sony chtějí vydat a bylo by nefér nadávat Spider-Manovi za to, že je to vlastně hláškující kašpar, který když svlékne kostým, tak ho trhají emoce na kusy. V tomhle směru jde dvojka neskrývaně ve stopách prvního dílu, rozhodně tu ale je vidět velký posun v akčních scénách, kterých by sice mohlo být trošku víc, ale když už na ně dojde, trvají celkem dlouho a Webb se s nimi doslova mazlí. Všechny ty jeho zpomalovačky, během nichž až fetišisticky zabírá ty nejzajímavější detaily, jsou vyloženě lahůdkové. Pomáhá tomu i celkem vyvedené 3D, dobrá kamera a střih. Jak mě jednička moc neoslovila, tady jsem si to vlastně docela užil. Do kina asi podruhé nevyrazím, ale jako letní popcornová podívaná je to v podstatě povedené. Kdo čeká jiný přistup než posledně, má smůlu. Kdo chce to samé jako před dvěma lety, ale v trochu sebejistějším provedení, bude se bavit. Nic víc.

 

Jak to vidí KarelR

O něco horší než jednička. Webba totiž stále nezajímá, že točí comicsový blockbuster, a vesele si to štráduje do náctiletého romantického dramatu. To je ale přes veškerou snahu ústřední dvojky poněkud liché a šokuje akorát tím, že stejně jako Stmívání jasně říká: "Stalkování je vlastně děsně romantická věc!" Peter při něm navíc řeší prakticky to samé jako v Raimiho dvojce, to ale vůbec není hlavní kámen úrazu. Ten spočívá v tom, že do Webbovy rozervané romance vbíhá houf dalších dějových linií, které skončí buď dost zkratkovitě nebo (stejně jako minule) vyšumí do ztracena. A potom sem někdo vpašoval pár akčních scén z next-gen videohry, které se snaží o uťápnutou hravost Spideyho animovaných seriálů. Výsledkem je zbytečně dlouhé a docela přelidněné drama, ve kterém se vtipkuje ještě méně než minule, takže příliš letní zábavy nečekejte. Spidey chce zkrátka být temnější a vážnější, bohužel u toho ale znovu zapomíná na to, že by měl akci a humoru (když už tam kvůli popcornovým parametrům musí být) věnovat stejnou péči jako zasmušilému rozjímání. Přičtěte si k tomu mizerné záporáky, lacině nafouknuté finále a fakt, že je tu zdaleka největším borcem Richard Parker... a dostanete ucházející blockbusterovou jednohubku, která rozhodně patří mezi to horší ze současné žánrové nabídky. Že by to vyšlo až napotřetí?

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace