Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Další polena pod HD kotel


ikona
imf
blu-rayhd-dvd
 

Někdo bude možná znovu remcat, že zbytečně adorujeme formát, který se ve velkém objeví až za několik dlouhých měsíců, ale HD trailery se na Apple šíří jako mor a projekční televize a standardní CRTčka byly během rekordně krátké doby vytlačeny i z vašeho oblíbeného elektra, aby jejich místo zabraly LCD televize, které už jsou v drtivé většině případů vybaveny HD panely a možností digitálního propojení. Jsou tedy HD ready (alespoň co se 720p týče) a jediné čeho se musíte bát jsou relativně levné plazmy, které však svým rozlišením na HD nestačí (jsou to 852x480... určené pro americký NTSC trh).

Přístroje bychom tedy měli, ostatně i obyčejný 17" LCD monitor se slušnou odezvou, vám 720p filmy bez problému zobrazí. Čekáme už jenom na jejich krmení a právě v tomhle ohledu se začaly konečně hýbat ledy. V našem případě to sice znamená spíš posuny, ale 18. dubna se konečně dočkáme... Warneři uvolní na trh první HDčkové disky a to sice Million Dollar Baby, Last Samurai a Phantom of the Opera. Vybavení disků ještě není známo, jejich cena se však bude pohybovat kolem 29 dolarů a tento trend zřejmě dodrží i ostatní.

Posun byl motivován ohlášením termínu prodeje přehrávačů a počítačových mechanik formátu HD-DVD. Začátek dubna by měl být startovním výstřelem pro oba formátové rivaly, Blu-Ray sice musí čekat na dokončení všech možných ochran, které chce Sony zapracovat (díky tomu se podle všeho zpozdí i uvedení konzole Sony PlayStation 3... celosvětové zahájení prodeje se očekává až v listopadu), ale počítačové BR mechaniky se objeví už v dubnu, ostatně média už se začala prodávat v cenách od 15 Euro (za jednovrstvý 25GB disk). Soudě podle médií budou první vypalovačky dvourychlostní, což umožní zápis rychlostí 72Mbit/s (9216 kB/s přesněji řečeno). Brzy se objeví i HD DVD-R, rychlost zápisu by se rychle měla dostat na čtyřnásobek (tj. 144 Mbit/s). Dvouvrstvá BR média (50GB) se objeví během dubna, přepisovatelný disk bude stát 45 Euro.

Trochu v pozadí stojí experimentální technologie, která momentálně lomcuje východní Evropou. EDV disky fungují na principu multilevel záznamu a umí až dvacet vrstev, čitelných s klasickým červeným laserem. Díky tomu se na jeden disk vejde až 90GB (20xDVD-5) a výroba přehrávače je velice levná (hodlají prodávat modely od 4000,-). Umožňovalo by to bez problému promítat s vysokým datovým tokem filmy ve formátu 1080p, ale uvědomte si, že mamutí koncerny nastrkaly do HD-DVD a Blu-Ray doslova miliardy dolarů a nenechají se teď smést nějakým čínským levobočkem, který nabízí knihovnu 2600 bollywoodských filmů.

I výrobci hardwaru se každopádně bojí toho, že souboj Blu-Ray vs. HD-DVD se poněkud protáhne, takže už na Vánoce chystají obojetné přehrávače, které zvládnou oba formáty. Na HD revoluci už se připravuje i počítačový průmysl. ATi jako první uvedla karty s podporou dekódování h.263/h.264, nVidia se chystá na totéž a první testy ukazují, že procesoru se ulehčí až o polovinu, což by mohlo hodně usnadnit přehrávání náročných 1080p videí. K mání bude dokonce i přídavná dekódovací karta do slotu PCI-e, takže ani majitelé "pomalejších" počítačů se nemusí bát.

Můžete dál remcat, že je to všechno ještě daleko, ale pravdou je, že koncem dubna si budou moci "pionýři" koupit přes Amazon jak Posledního samuraje v 1080p a 7.1 zvuku, tak přehrávač, který jim novou technologii zvládne přechroustat a bude schopen propojení jak s projektorem, tak s plazmou, televizí nebo DVIčkem vaší grafické karty (i když tady ještě bude pár oplétaček s těmi ochranami... oficiálně se jich vzdala zatím jen Sony). A to všechno za celkem rozumné ceny. Pokud bude stát přehrávač opravdu kolem deseti tisíc, jak je slibováno a za Cruisův opus dáte necelý tisíc, je to velmi slušná rozjezdová cena, která by mohla formát vystřelit směrem ke světlým zítřkům.

Skoro to vypadá, že Sony tentokrát zaváhá stejně jako v souboji XBox 360 vs. Playstation 3, ale nechme se překvapit. Všechno je ještě otevřené, jedinou jistotou je, že HD formát už klepe i na vaše dveře.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (18)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace