Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2014: Tutovky a megahity


ikona
Cival
léto 2014témax-menx-men:apocalypse
Jaké blockbustery nás v létě čekají? 

Rok se s rokem sešel a jsme tu zas. Zbrojíme na léto, protože to bývá výstavní skříní velkého Hollywoodu každou sezónu. Jasně, v tenhle čas přichází i hodně zklamání a zvlášť příští rok budou blockbustery rozesety napříč kalendářem mnohem pravidelněji, takže velké popcornovky chytneme i v březnu, dubnu nebo říjnu. Ale i tak je rozhodující část megafilmové krmě nachystána na léto.

Rozhodli jsme se zkrátka pokračovat v každoroční tradici a v trojdílném materiálu přehledně zmapovat filmy, které mají příští rok zajistit pohodu během teplých měsíců v amerických a českých multiplexech - snad půjde o nadílku kasovně monumentální a kvalitativně potěšující. Dnes si prosvištíme komerční tutovky, za týden černé koně i velké otazníky, a nakonec trochu skromnější žánrovou výplň. Pojďme na to:

Transformers: Age of Extinction (CZ premiéra: 27. června 2014)

Už jsme z těch robotů unaveni. A Michael Bay jakbysmet. Transformeří divočinou ale zvládá vymámit pro studio Paramount jen z kin každé dva roky miliardu dolarů (a další stamiliony těčou z videa, televize i hraček), takže jeho hlavouni napínají pokaždé na maximum své síly, aby Baye u značky udrželi. Tentokrát je to stálo rozpočet na oddychovou bokovku Pot a krev a samozřejmě vyšší gáži, Bay pro ně na oplátku kutí sequel, jenž připomíná spíš restart celého univerza. 

Scenárista dvojky a trojky Ehren Kruger totiž tentokrát příběh nerozvádí okolo postav Shii LaBeoufa, Rosie Huntington-Whiteley nebo Johna Turturra (o prostořeké Megan Fox nemluvě), ale kolem automechanika v podání Marka Wahlberga a jeho dcerky (nepříliš známá Nicola Peltz). Osvěžením ale nebude jen kompletně nové herecké obsazení, ale i upgrade robotů a angažmá nových mech-akvizic. V tradičním souboji Autobotů s Decepticony, který by měl nabrat co do mytologie o level vyšší grády, se tak dočkáme vytuněného Optima Primea a samozřejmě tlupy dalších plecháčů, díky kterým budou pokladny hračkářství přetýkat penězi. (Cival)

Index natěšenosti: 6/10

Čtěte také: LETNÍ NÁŘEZ 2014 - 2. DÍL: ČERNÍ KONĚ

22 Jump Street (CZ premiéra: 28. srpna 2014)

21 Jump Street byla nenápadná komedie, která měla oživit léta mrtvou seriálovou značku, jíž proslavil hezký kukuč Johnnyho Deppa. Jenže se z ní stal velký kasovní hit (dvousetmilionové tržby při čtyřicetimilionovém rozpočtu) a jedna z nejnařachanějších akčních buddy-komedií posledních let. Ice Cube tu byl cool, Channing Tatum nakročil k titulu nejúspěšnějšího herce roku 2012 a Jonah Hill posílil svou reputaci, kterou podtrhují oscarové nominace (předpokládejme, že k Moneyballu letos přibude i Vlk z Wall Street).

Přímý sequel, točící se okolo podobné zápletky, jen na vysoké škole, navíc budou znovu kormidlovat režiséři Chris Miller a Phil Lord. U Zataženo, občas trakaře a 21 Jump Street jsme si ověřili, že tihle kápové rozhodně nemají problém s řetězením fórů a že pro komediální timing mají podobný cit jako pro odpalování akčních scén. Trailer sice naznačuje, že sequel možná půjde až příliš ve stopách originálu, i tak ale početná fanouškovská základna očekává další vydatnou dávku svěžího komediálního nášupu. (Cival)

Index natěšenosti: 7/10

Godzilla (CZ premiéra 15. května 2015)

Guillermo del Toro si sice se svými monstry a roboty z Pacific Rim u pokladen kin vylámal zuby, ale Godzilla je natolik známá potvora, že by se finanční rozpaky opakovat nemusely. Zatím navíc vše naznačuje, že na to půjde úplně jinak než letošní konkurence. Upoutávky vypadají realisticky, temně a drsně a asi se už nedočkáme Matthew Brodericka ve srandovní čepici nebo Hanka Azarii alias Vočka ze Simpsonů, kteří se pokouší hledat v New Yorku přerostlou ještěrku, jako když tomu šéfoval Roland Emmerich.

Nová Godzilla má solidní herce, i když žádné hvězdy, ale to je na druhou stranu možná dobře, protože Gareth Edwards se může věnovat jen slavné potvoře. Ve své Zakázané zóně ukázal, že umí atmosféru a hlavně že si vystačí s fakt malými penězi na to, aby předvedl velkolepou podívanou. Teď těch peněz dostane hodně, takže se dá očekávat, že destrukce všeho, co bude Godzille stát v cestě, bude stát za to. Nejvíc ale stejně potěší dospělejší přístup k látce. Snad Edwards svůj první velkofilm zvládne bez problémů. Pořád je totiž sakra velký rozdíl točit malý příběh o dvou lidech a pár potvorách a jeden z největších filmů léta 2014. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 8/10

X-Men: Budoucí minulost (CZ premiéra: 22. května 2014)

Takže co tu máme. Zaprvé – vrací se Bryan Singer, jeho Jack a obři byl sice film, na který bychom nejspíš my i on rádi zapomněli, ale fakt je ten, že jako režisér pomohl nastartovat comicsovou mánii, dokázal hrdinům ve srandovním oblečení dát osobnost a zařídil, aby je filmoví diváci brali vážně. Dvojka X-Menů navíc pořád patří v žánru k absolutní špičce a jako producent se podílel i na První třídě, takže ze cviku snad nevypadl. Tady se chopí režie a produkčně ho zaštítí Matthew Vaughn. Zadruhé – gigantický rozpočet, mluví se o 225 milionech dolarů, takže bude na co koukat. Zatřetí – příběh, ve kterém se sejdou noví i staří mutanti, takže si na své přijdou jak fanoušci klasiků McKellena a Stewarta, tak i ti, kteří žerou nováčky McAvoye a Fassbendera. No a Wolverine tam bude samozřejmě taky.

Krom toho se noví X-Meni mohou opřít o zápletku s cestováním časem, což je vždycky vděčné téma, konečně dorazí gigantičtí roboti Sentinelové a navíc by celý film měl malinko rozšířit celé universum a ukázat, že mutantská sága se co do velkoleposti může rovnat Avengers. Pokud Singer opravdu není zásadně z formy a pokud scénář nebude stát za psí pšouk, měl by to být nářez. První upoutávka navíc naznačuje, že se tu pojede víc na osudové, temné a dospělé vlně a že nemáme čekat žádné comicsové blbnutí. A tohle Singerovi vždycky šlo. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 9/10

Úsvit planety opic (CZ premiéra: 17. července 2014)

Před pár lety úspěch Zrození planety opic většinu diváků a možná i samotné tvůrce docela překvapil. Teď už se ale na to spoléhat nemohou, fandové očekávají stejnou kvalitu jako minule a efekt nadšení z toho, že z filmu, který vlastně nikoho moc nezajímal, vylezlo největší letní překvapení, se pochopitelně podruhé dostavit nemůže. Ale důvodů, proč se na Úsvit planety opic těšit, je docela dost. Zápletka se přesouvá pár let do budoucnosti, kdy to s lidstvem nevypadá dobře. Smrtící virus vybil většinu populace a o každý metr planety se válčí s nelítostnými lidoopy. Což by mohlo na plátně vypadat sakra zajímavě, ale dá se čekat, že tvůrci se nespokojí jen s akčním filmem, kde místo zombíků budou opičáci.

Došlo ale k několika změnám, my jen musíme doufat, že se to neprojeví na kvalitě filmu. Nevrátí se James Franco ani Freida Pinto a místo nich dorazí Jason Clarke, Gary Oldman nebo Keri Russell. Andy Serkis pochopitelně zůstává, bez něj by opičáky digitálně oživit nešlo. Ale zkrátka si budeme muset zvykat na nové hrdiny a nové postavy. A taky na nového režiséra. Rupert Wyatt se prý celkem ošklivě rozhádal se studiem a dál se na sérii nechtěl podílet, což nikdy nejsou dobré zprávy. Náhradník Matt Reeves, jenž natočil Monstrum nebo předělávku Ať vejde ten pravý, je ale dost dobrý režisér na to, aby z Úsvitu planety opic byla minimálně povedená podívaná. Změn, které jsou dost zásadní, se nicméně budeme bát až do premiéry. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 7/10

Amazing Spider-Man 2 (CZ premiéra: 24. dubna 2014)

V Sony sice do Amazing Spider-Mana nalili monstrózních 230 milionů dolarů (kde tam ty prachy proboha byly?!?), tahle investice se jim ale bohatě vyplatila. Tržby překročily tři čtvrtě miliardy a zajistily pavoučímu vesmíru nejen tři sequely, ale dokonce i dva záporácké spin-offy, nad kterými už teď kroutíme hlavou. Vzdaluje se nový Spider-Man naší přízni? Inu, cejchu docela slušně zahrané, ale v jádru zbytečné dojné krávy se jednička dosud nezbavila. A pokud se nestane zázrak, dvojka tuhle krizi ještě prohloubí.

Trailery totiž lákají na videoherní omalovánky s kupou záporáků (tj. Raimiho Spider-Mana 3 v bledě modrém), což ale nikterak neboří naše přesvědčení, že se zase budou vydělávat obří cifry. Proč? Protože Sony očividně boduje u náctileté cílovky, kterou tristní CGI a příběhové podřizování prodeji hraček příliš netrápí. Zatímco si tedy Marvel hlídá rodinné publikum, u Foxů cílí spíš na comicsové fandy a Warneři se snaží o co nejdospělejší comicsárny, v Sony jedou hlavně na co nejdivočejší kvantitu místo kvality. "Mamí, půjdeme na Spider-Mana?" "Ale jistě miláčku... Tady máš peníze a vyřiď sestře, že je statečná holka." (KarelR)

Index natěšenosti: 5/10

 

Jak vycvičit draka 2 (CZ premiéra: 19. června 2014)

Animákové sequely mají jen zřídkakdy smysl pro někoho nad 10 let. První "Dráček" ale byl tak parádní rodinnou podívanou, že se dvojce snad nikdo nebrání. Téměř půlmiliardové tržby jedničky nastřádaly Škyťákovi a Bezzubce armádu fanoušků, kterou pánové z DreamWorks dosud krmili nejen výbornými kraťasy (Dragons: Gift of the Night Fury a Legend of the Boneknapper Dragon), ale i fajnovým seriálem. Plnokrevné pokračování ale přijde až příští léto a... zatím jsme z něj maličko rozpačití.

U kormidla totiž zůstala jen polovina tvůrčího týmu (ta druhá raději natočila vynikající Croodsovi), první trailer potom neoslnil zrovna bravurním materiálem. Ano, čeká nás ohromná bitva a víc draků. Škyťák ale ve dvojce potká svoji matku (Cate Blanchett) a místo objevování zajímavých věcí bude dost možná řešit jen nadcházející válečný konflikt. Druhý Dráček tím ladně zapadá do konceptu "větší a ještě větší" (s bonusovou rodinnou berličkou) a kouzlo a odvaha jedničky prosvítají na povrch jen velmi zřídka. V průšvih ale přesto nevěříme. Jednička z trailerů vypadala dost hrozně a nakonec z toho byla obří pecka, pořád to tedy může vyjít i napodruhé. Držíme pěsti! (KarelR)

Index natěšenosti: 7/10

 

Strážci Galaxie (CZ premiéra: 31. července 2014)

Marvel druhým Thorem předvedl přesně tu lehce stravitelnou sequelovou rutinu, kterou nás s oblibou živí jiná hollywoodská studia. Rok 2014 ale naštěstí vypadá daleko lépe. Jarní sequel Kapitána Ameriky zaútočil bombastickým teaserem (Redford! Bitka ve výtahu! Falcon!), nevyzpytatelní Strážci Galaxie potom uniklým preview z Comic-Conu, které i v mizerné kvalitě vytíralo zrak. Zatímco totiž odevšad přilétají povědomí bratříčci úspěšných blockbusterů, Marvel místo destilování Downeyho zkusí něco úplně jiného. Bude to obskurní. Bude to zvrhle zábavné. A bude tam mluvící mýval se samopalem!

James Gunn (eRková comicsárna Super) dostal od studia hodně důvěry a na konci července nám nadělí čistokrevnou sci-fi, v níž bude banda vesmírných desperátů zachraňovat, ehm, celou galaxii? Lidský lídr Star-Lord (Chris Pratt), ultimátní vražedkyně Gamora (zelená Zoe Saldana), vysvalený řezník Drax (Dave Bautista), chodící strom Groot (Vin Diesel) a neotesaný mýval Rocket (Bradley Cooper) si přitom podají padoucha jménem Ronan the Accuser (Lee Pace), jemuž bude koukat přes rameno mocný vesmírný titán Thanos (ano, ten fialový pán z konce Avengers). A samozřejmě, pořád z toho může být podivný a nekoukatelný guláš, vedle kterého bude Batman a Robin oscarové dílo. Už za odvahu převést něco takového na plátno má ale Marvel naši plnou pozornost a podporu. Strážci Galaxie totiž můžou comicsové adaptace nakopnout zase někam jinam a s trochou štěstí dají pokouřit i sedmým Star Wars. Kéž by se tenhle risk vyplatil! (KarelR)

Index natěšenosti: 8/10

 

Rychle a zběsile 7 (CZ premiéra: ???)

Proslulá vysokooktanová série, která bude mít za chvíli víc dílů než SAW, je dlouhodobě nejvýnosnější značkou studia Universal. Proto se jeho šéfíkové rozhodli přispěchat se sequelem ve velkém fofru - hned rok po nadupané šestce. Král současného hororu James Wan z režisérské sesle odřídil už víc jak polovinu natáčení a sliboval řízný thriller o pomstě, vybavený zarputilostí sedmdesátkových kriminálek.

Na palubě superhvězdné lodi navíc přibyli Kurt Russell nebo Jason Statham, bohužel z ní kvůli nedávné tragédii vypadl Paul Walker. Což je průšvih, protože bez modrooké dvojky týmu jde film dotočit asi stejně těžko jako Avengers bez Nicka Furyho. Produkce tak byla zastavena a aktuálně se spekuluje o tom, jestli se film dotočí díky Walkerovu digitálně upraveném bratrovi či razantním úpravám scénáře, anebo si Universal bude nárokovat největší pojistnou šlamastyku historie. Letní premiéra je každopádně dost vážně ohrožena, o čemž vypovídá mj. i to, že si původní distribuční slot sedmého Rychle a zběsile chvatně zabral Úsvit planety opic. (Cival)

Index natěšenosti: ???

 

 Tak na který z „jistých“ megahitů se nejvíc těšíte? Zdar za týden u dalšího nášupu!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (47)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace