Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Thor opanoval světová kina, Enderova hra Ameriku


ikona
Cival
ender´s gamethorthor 2thor: the dark worldtržby
Nejen oscaroví favorité vydělávají velké peníze... 

Marvel se chystá na další velký tyjátr. Iron Man 3 je sice pořád nejúspěšnějším titulem letošního roku, comicsovému gigantovi to ale k absolutnímu štěstí nestačí – ještě je potřeba prodat druhé dobrodružství bájného Thora.

Novinka s podtitulem Temný svět se dostane do amerických (i českých) kin až za týden, už teď si ale Thor zvládá podmanit slušnou část světových multiplexů – o prvním víkendu z nich vymámil 109 milionů dolarů, což je imponující výsledek, jasně předznamenávající, že globálních 449 mega prvního dílu dvojka hravě překoná.

Naplno se o to bude pokoušet ale až od příštího víkendu. O tom právě uplynuvším dostala ještě prostor solidní sci-fi adaptace Enderova hra. Na své skromné poměry jej beze zbytku využila, protože se v pohodě usadila na první příčce kasovního žebříčku s 28 miliony.

Enderova hra se s trochou toho kasovního štěstí mohla rozrůst ve sci-fi sérii, těžící pár let slibný potenciál knižních předloh. Jenže aktuální tržby na to nejspíš stačit nebudou. Víc jak 110 milionů dolarů nalitých do výroby a marketingu se z amerických kin nevrátí (realistické se zdají být zhruba osmdesátimilionové celkové tržby), takže diváci z ostatních kontinentů by museli být sakramentsky štědří, aby z Enderovy hry udělali výnosný podnik, jenž by si zasloužil hodně rychle sequel.

Vděčnou zábavu i nadále servírují magoři z Jackass. Jejich nová várka zběsilých skečů v Bad Grandpa, napojená tentokrát na Johnnyho Knoxvilla skrytého pod dědkovským make-upem, ztratila jen třetinu diváků a díky tomu připočetla dalších 20,5 milionu. Aktuálních 62 mega jednoznačně naviguje ke stovce jen z Ameriky, což si zaslouží potlesk.

V mnohem skromnějším kontextu musí naopak operovat další dvě novinky týdne: Na šestnácti milionech zahájila svou pouť kiny „důchodcovská Pařba ve Vegas“ s všeříkajícím názvem Last Vegas. Klopotné parazitování na superúspěšné trilogii bohužel nespasilo ani charisma čtverky Douglas – Freeman – Kline – De Niro, takže se na tuhle seniorskou sešlost rychle zapomene. V žádném směru totiž neoslní. 

Šestnáctimilionový start si připsal i animák Ptačí úlet aka Free Birds. Ani tady žádná sláva – v mezích žánru by se bez znalosti okolností spekulovalo o propadáku, jenže Ptačí úlet je prostě přiznanou druhou ligou (rozpočet jen 55 milionů), jímž chtěla distribuční společnost Relativity potrápit velké hráče na poli rodinných animáků. Jenže moc se to nepovedlo a film po světě sotva polepí své náklady. Mocné animátorské fabriky se bát nemusí.

Na páté místo spadla fenomenální Gravitace, jejíchž 219 milionů z Ameriky je prostě neskutečných. Dlouho odkládaný autorský projekt se nezadržitelně dere mezi pět nejúspěšnějších projektů roku, což nikdo nečekal. A ani ke globální půlmiliardě nemá warnerovské oscarové želízko daleko.

NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ FILMY ROKU V AMERICKÝCH KINECH

Šestý Kapitán Phillips vykazuje taky skvělá čísla – jde o první velký Greengrassův hit mimo bourneovské filmy. Zelená zóna propadla, Krvavá neděle prolítla pod radarem a Let číslo 93 diváky nepřitáhl, ovšem Kapitán Philips utrží jen v Americe víc než sto milionů. Úctyhodné.

AMERICKÉ TRŽBY FILMŮ PAULA GREENGRASSE

Ze čtyř stovek kin pak zvládlo na sedmém místě vytěžit čtyři miliony dolarů otrokářské drama 12 Years a Slave, v němž režisér Steve McQueen kočíruje luxusní herecké obsazení v čele s Fassbenderem, Pittem a Cumberbatchem. Američtí kritici jsou u vytržení, takže film bude určitě počítán mezi nejvýznamnější projekty letošního roku. Naše zvědavost je maximální.

Do desítky se pak vešel ještě stomilionový animák Zataženo, občas trakaře 2, chabá hororová předělávka Carrie a kriminální propadák Ridleyho Scotta Konzultant.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden si americká kina podmaní Thor 2. Do více sálů se ale podívá i Curtisova romantika Lásky čas a už zmíněná pecka 12 Years a Slave.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (14)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace