Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Filmová pohotovost: Halloweenské (v)tipy


ikona
imf
Na Valentýna romantiku, na Dušičky krvák... nebo to děláte obráceně? Pochlubte se. 

Už je to zase tady. Posledního října se už pravidelně slaví i v Česku. Sice ho nesymbolizují party dětí pobíhající po sídlištích, škemrajíc o Marsky (myslíme čokoládové tyčinky, nikoliv cigarety), ale počet nejrůznějších strašidelných večírků a tuny dýní v českých supermarketech dávají tušit, že Halloween už neslaví jen expati, ale i některé české domácnosti. A k tomuhle svátku samozřejmě patří horor. Nemluvím teď o krveprolití, které zákonitě nastane, když se nožem zakousnete do vzdorovité dýně, ale o klasické fright night - zhasnout, zatlouct okenice, vypnout zvonek a mobil, ohulit volume na maximum a pustit si film, který rozklepe i i nejotrlější hltače žánru.

Americká kinodistribuce samozřejmě každoročně vychází halloweenským fanouškům vstříc, ale tentokrát překvapivě nabízí jen Enderovu hru a komedii Last Vegas (ta může být děsivá jen pro mládež, která se bojí vlastního stárnutí). Tuzemské kinosály alespoň nabízejí kombo U konce světa / Apokalypsa v Hollywoodu, ale to je spíš o prokládání projekce mocnými dávky alkoholu a kamarádské družby, než o kolektivním strachu. A na Carrie radši vůbec nemyslete, tam se vám hrdlo rozhodně nestáhne. Takže nezbývá než tzv. sáhnout do domácích zásob.

Abych se přiznal, vlastně ještě nevím, co si pustím. Z veškeré audiovizuální tvorby mne v posledních týdnech nejvíc děsí televizní Deník Dity P., ale ten má vždy premiéru až v pátek, takže to odpadá. Staré Halloweeny znám nazpaměť a ty Zombieho pokusy mne spíš odpuzují, dokonce k nim místy cítím určitou soustrast, takže taky smůla. Především ale budu dlabat dýni spolu s přítelkyní, a tak musím brát ohledy na její filmové chutě. Pro bližší ilustraci uvádím naší halloweenskou historii:

2008: Halloween (ten původní) - Zasvěcovací rituál se otřásl v základech už při úvodních titulcích. První pohled na Myersovu masku rozhodl o tom, že zbytek večera ovládne Indiana Jones

2009: Kruh - Chtěla, snažila, křičela, utekla... celkem odkoukaná stopáž cca pět minut

2010: Dokonalý únik - Uvolil jsem pustit místo hororu thriller. Dokoukáno jen pod podmínkou, že si předem zjistí, jak to dopadne

2011: Braindead - Pobavený údiv, následně mírně zhnusení po zjištění, že je to od "toho Jacksona". Nicméně sledováno v rámci docela hlučné párty, takže bez zvukové složky, tj. všech fórů a dějového kontextu (jestli tam vůbec nějaký je)

2012: Halloweenská noc - Aneb pokus dávkovat děs po malých kouskách. Zatím nejúspěšnější, leč nakonec nedokoukaný (nikoliv vinou testovaného subjektu). Plánuji halloweenský maraton, až vznikne dvojka.

Věřím, že nejsem sám, kdo v předvečer svátku všech svatých řeší, co vydlabat do dýně a co vložit do přehrávače. Takže jak to děláte vy? Sázíte spíš na jemně napínavé thrillery s překvapivou pointou, horůrky se špetkou humoru (Beetlejuice, Cabin in the Woods), nebo máte to štěstí, že vaše přítelkyně má ráda nejen smažený vepřový řízek, ale třeba i nějakou tu hororovou klasiku, a nelekne se, když Myers švihne sekerou, Jason mačetou a Freddy rukavicí? Poraďte svým kolegům ve zbrani. Malý brainstorming nad osvědčenými halloweenskými klasikami určitě neuškodí.

Osobně se mi z těch jemnějších hororů osvědčily věci jako Gremlins, Lidé z předměstí (´burbs), Chvění a z novějších třeba Super 8. Prostě horory nehorory, ve kterých je míň nebo víc klasické spielbergovské poetiky. Ale sto lidí, sto chutí, tak přihoďte svou trošku do mlýna.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (21)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace