Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nářez #38: Tisíc verzí, tisíc chutí


ikona
imf
nářez
Yuen Biao, ten třetí vzadu ze slavné hongkonské party Jackie, Sammo, Yuen, ve své nejslavnější sólovce... 

Righting Wrongs z roku 1986 jsou typickým akčním béčkem, vlastně skoro až prototypem filmů, které v Hong Kongu osmdesátých let vznikaly doslova po tuctech. Stačilo vzít obvyklé hrdiny, obvyklé záporáky a kulisu policejního sboru, párkrát s tím zamíchat a scénář byl na světě. Myslíte si, že si dělám legraci, ale tehdy se opravdu rozpočty na filmy schvalovaly stylem: Máme hvězdu (Yuen Biao), která umí kopat. Máme scénář, v němž je 40% akčních scén a máme režiséra i choreografa v jednom (Corey Yuen). Tohle stačilo na razítko a hned odpoledne se šlo točit. Není divu, že filmy jako Righting Wrongs mohou být rádi, že mají kromě paty i hlavu.

 Do you feel lucky, punk?

Je ovšem příznačné, že zrovna Righting Wrongs, který se svým povrchně kopačkovým způsobem zaobírá fenoménem oko za oko, zub za zub, má hned několik různých verzí. Minimálně existuje kantonská (domácí - hongkongská) a mandarínská, určená na vývoz do jihovýchodní Asie (nikoliv do Číny, protože tam měly tenkrát HK filmy utrum). Jak se liší? Ti, kdo by rádi tento snímek někdy nakoukali, ať se poslušně přesunou na další odstavec. Tam už spoilery nebudou. Pro ostatní: Hlavní hrdiny ve filmu hrají Yuen Biao a cynthia Rothrock. Biao jde ovšem po hlavním záporákovi trochu bezhlavě a sám překročí několik mezi slušného chování. V kantonské verzi nejdřív záporák zabije Cynthii Rothrock obří vývrtkou (zní to legračně, ale je to celkem brutální podívaná), a pak se pokusí Biaovi uletět letadlem. Následuje souboj v deseti tisících, načež letadlo vybouchne, těsně poté, co ho Biao opustí bez padáku, což vyústí v jeho smrt sebeobětováním. V mírnější mandarínské verzi Cynthia Rothrock penetraci vývrtkou přežije a dokonce přežije i Biao. V zájmu zachování karmy ho ale následně odsoudí na doživotí (v anglickém dabingu zjemněno na osm let žaláře).

Righting Wrongs (1986) (IMDB, ČSFd)

Někomu snad může tahle bitka připadat vlažná, ale dávám ji sem ze dvou důvodů. Především se dostala do seznamu povinné četby díky nádherně provedené pětsetčtyřicítce Yuena Biao (ve skutečnosti je to Crescent 540, ale nebudeme pedanti), která se v nejrůznějších sestřižích hongkongské akční magie vyskytuje téměř vždy. A pak je tu hlavní záporák v podání Melvina Wonga. Ten před natáčením zvládal asi tolik kung-fu, co moji spolužáci ze základky. Pod vedením choreografa dokázal přesvědčivě pózovat, vyluzovat zvuky a opsaně máchnout rukou. Pokud ho v záběru vidíte dělat cokoliv složitějšího (pády, náročnější kopy), vždy se jedná o doubla. S tímto vědomím můžete scénu pitvat z úplně jiného úhlu, protože si začnete všímat, jak často je k vám Melvin zády a jak po každém pádu udělá lomený parakotoul směrem od kamery. Samozřejmě pár ran v Coreyho vyloženě silové choreografii schytat musel. Na rozdíl od souboje se Cynthií Rothrock, který tomuto těsně předchází, si tu totiž oba rozbíjejí ciferníky na plné volume. A to je samo o sobě důvod, proč s touhle scénou ztratit tolik času, co s průměrným hollywoodským trailerem. Ty necelé tři minuty vám přece chybět nebudou.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace