Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nářez #34: Největší z borců


ikona
imf
nářez
Památná bitka nemusí trvat pět minut. Některým postavám úplně stačí pět vteřin. Ale musí se to umět. 

Riddick se vrací do kin už tento týden a někteří z nás se na to opravdu, opravdu hodně těší. Vin Diesel a David Twohy před lety v Černočerné tmě vytvořili postavu ultimátního borce, který sype hlášky, napíná bicepsy a likviduje celé světy. Je stejně tak tajemný jako nedotknutelný, je bohem mezi lidmi, etalonem pro přežití v nejdrsnějším z vesmírů. Diesel si tuhle postavu svým způsobem přenesl do Rychle a zběsile, kde ovšem v kontextu reálného světa působí často úsměvně (takoví krutohusťáci už se dneska v L.A. o vytuněné káry neopírají), Riddick však ve svém vesmíru stále sedí na trůnu, po vzoru Arnoldova Barbara Conana, a shlíží na své království. Povede se mu do třetice uhájit? Diesel si svou srdcovku prosadil přes odpor producentů a je na čase si připomenout, proč byste mu měli jako fandové zatleskat. Začněme třeba scénou z Kroniky Temna, ve které Riddick testuje nůž.

Přijde vám to bánální a poněkud nezralé? Ale to je přece záměr. Nevyvážené nože jsou navíc zlo, které mi v jedenácti letech na táborové diskotéce pokazilo slibně rozjeté rande. Chtěl jsem svou kudlu elegantně metnout do nejbližšího stromu, ale samozřejmě jsem neměl potřebný grif, takže se nůž odrazil do trávy a následně byl zabaven podlou vychovatelkou. Dostal jsem ho až na konci školn... tedy na konci tábora, samozřejmě.

Riddick logicky vyvážené zbraně potřebuje, protože jak jinak by udělal tu fintu v traileru na blížící se trojku. Vykopnout mačetu do stropu, pak si ji podat nohou, správně nadhodit a kopnout skrz frajera, který si o to koledoval. To vyžaduje základní znalosti trigonometrie a nějaký ten cvik. Riddick ale na zabití člověka nepotřebuje zbraň. Občas mu stačí hrnek. Nikoliv na kafe, stačí dokonce i ten čajový. A kdo se tomu směje, ten se tomu směje naposled.

Kdo vlastně říká, že absurdně přeposilované postavy jsou nudné? Diesel už dvakrát dokázal, že tomu tak není. Právě kvůli Riddickově povaze a jeho supersíle je Kronika Temna bez problémů stravitelná (pro některé se dokonce v průběhu let stala malou guilty pleasure). A zatím není důvod si myslet, že by trojka měla dopadnout hůř.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace