Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Tomorrowland: Tajuplná sci-fi s Clooneym


ikona
KarelR
brad birddamon lindelofgeorge clooneyhugh laurietomorrowland
Režisér poslední Mission Impossible nás vezme do jiné dimenze. 

Tomorrowland. Dobře si to slovo pamatujte, protože ho budeme příštích 18 měsíců skloňovat s velkým nadšením. Rok 2014 nabídne nebývalé množství originálních filmů, momentálně z něj ale vyčnívají především tři sci-fi. Pfisterovo Transcendence s Johnnym Deppem už je natočené. Nolanův Interstellar s McConaugheym se dostal před kamery dva týdny zpátky. A Birdův Tomorrowland s Clooneym má za sebou už dva natáčecí dny, aniž by moc lidí vědělo, že vůbec existuje. Patříte k nim? Tak se pohodlně usaďte a seznamte se s jedním z nejzajímavějších projektů poslední doby.

Příběh Tomorrowlandu překvapivě začíná u pána jménem McG, který před několika lety chystal novou verzi verneovky 20 tisíc mil pod mořem. Ještě než skončila v rukou Davida Finchera, kterému ji nadobro zrušili, si McG vyžádal nákresy disneyovské atrakce s Nautilem, aby se měl od čeho odpíchnout. Z disneyovských archivů ale společně s plány dorazila i neznámá krabice se štítkem 1952, v níž se našly staré fotografie s Waltem Disneym, útržky neznámých filmů, desky s nepoužitými nákresy a další materiály, o jejichž existenci nikdo neměl ani páru. Fotka zde:

 

Brzy se zjistilo, že obsah krabice souvisí s malou disneyovskou pobočkou WED (Walter Elias Disney - plné jméno jejího zakladatele), ve které Disney vyvíjel nápady na odvážnější filmové projekty. Některé se použily, jiné ne, nakonec se ale celé oddělení transformovalo v dnešní WDI (Walt Disney Imagineering) a nepoužité materiály se uložily do tří velkých skladišť. Ty se dodnes nikdo nerozhodl řádně prozkoumat, takže se neví, co dalšího mohou skrývat. První vlaštovkou je nicméně zmíněná tajemná krabice, která doputovala až do rukou Damona Lindelofa.

Z Lindelofa, kterému její obsah nedal spát, následně vypadl nápad na tematicky spřízněný film. A poté, co do své obsese zatáhl Brada Birda, režiséra Úžasňákových a Mission Impossible - Ghost Protocol, začal pro Disneyho sepisovat tajnou sci-fi jménem 1952. Chvíli se věřilo, že jde o další blockbuster o kontaktu s mimozemšťany, a posléze se pod tímhle krycím názvem hledala sedmá epizoda Star Wars. Až na začátku letošního roku se ale z 1952 stal Tomorrowland a pomalu se začalo mluvit o tom, kde se vzal a co přesně nám 21. prosince 2014 nabídne.

 

Tak tedy, máme před sebou verneovsky laděnou dobrodružnou sci-fi, jejíž oficiální synopse zní následovně:

Bystrá mladá dívka se zápalem pro vědu a bývalý vynálezce, který dávno ztratil iluze, se vydávají na nebezpečnou osudovou výpravu za tajemstvími záhadného místa, jež existuje v neznámém čase a prostoru a oba si jej pamatují jako Tomorrowland.

Co přesně to znamená? K tomu se dostaneme za chvíli, nejdřív se ale sluší zmínit, že Lindelof s Birdem nejsou jediní, kdo se chytil do sítí Disneyho tajemství. Třetím velkým jménem Tomorrowlandu je George Cloooney, který si zahraje onoho vynálezce, Franka Walkera. Pro Clooneyho to bude první blockbusterová role od 13 let staré Dokonalé bouře, a je nadmíru zajímavé, že ho něco dokázalo vyhodit ze zajetých kolejí: "Vydělávat peníze v evropských reklamách -> hrát v malých filmech, za které se sice neplatí předem, ale moc do nich nekecají studioví rozumbradové." Málokoho byste přesvědčili o tom, že se zrovna Clooney upíše Disneyovce. Lindelof s Birdem mu tedy museli předložit zatraceně přesvědčivý materiál...

 

Jaký? Pokud to chcete zjistit až za pár měsíců v trailerech, klikněte vpravo nahoře na křížek. V opačném případě vězte, že příběh Tomorrowlandu začíná na newyorské Světové výstavě v roce 1964. Jedenáctiletého Franka na ní uchvátí vynálezce David Nix, který pracuje na přísně tajném místě jménem Tomorrowland. Svého malého fanouška ale příliš nepovzbudí, spíš ho zpraží tím, že ještě není opravdový vynálezce, a tudíž se nemůže do Tomorrowlandu podívat. Franka tam posléze propašuje Nixova mladá asistentka Athéna (Raffey Cassidy - malá Sněhurka ze Sněhurky a lovce), Nix je ale chytí a odhalí Frankovi Athénin robotický původ, načež jej nechá vyhodit. Frank se pak dlouho snaží dostat zpět. Roky ale nemůže Tomorrowland objevit a nakonec své snažení vzdává.

V tu chvíli se přesouváme o nějakých 40 let dopředu. Frank je životem zdrcený bývalý snílek, mladá Casey (Britt Robertson z Životu podle Dana), která se také nějak dozví o existenci Tomorrowlandu, v něm ale znovu zažehne dobrodružnou jiskru. Tihle se jej pak společně vydají hledat a zjistí, že se nachází v jiné dimenzi a že mu pevnou rukou vládne Nix (Hugh Laurie), který z něj postupně vyštval všechny kreativní vynálezce a spoléhá se jen na bezohledný technologický pokrok.

 

Čeho přesně tím chce dosáhnout? Jak za uplynulé roky ovlivňoval náš svět a co s ním plánuje do budoucna? To se Disneyovcům daří držet pod pokličkou, celá kampaň ale prozatím stojí na upozorňování na to, že je technologie dobrý sluha, ale špatný pán. Tomorrowland by tak měl být něčím víc, než jen tupou blockbusterovou jednohubkou, a s trochou štěstí vrátí do kin staromilské dobrodružství s přesahem, nad kterým nebudeme kroutit hlavou.

Důkazem větších ambicí je ostatně Clooneyho účast, doufejme tedy, že teď na place ve Vancouveru nemusí odhánět jednoho disneyovského poskoka za druhým. Nadějné projekty jako Tomorrowland se rozhodně nerodí každý den. Tak hvězdnému triu přejme, ať si své originální dítko dobře ohlídá.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace