Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Elysium trumflo Letadla i Percyho Jacksona


ikona
Cival
matt damonneill blomkamptržby
Nejvíc radosti má ale striptérka Jennifer Aniston... 

Letní sezóna pozvolna končí. Nějaké ty chechtáky se ale daří z diváků ještě třískat. Co se týče víkendových tržeb, stanulo na prvním místě žebříčku sci-fi Elysium. Talentovaný Neill Blomkamp v něm vyzbrojil plešatého Matta Damona a vyslal jej do další sci-fi řežby, v níž rozhodně najdete styčné plochy s předchozí hitovkou District 9.

Dalo se čekat, že Elysium tak úplně nezvládne jít ve stopách téhle pecky, protože film neprovází tak bezbřehé nadšení a pověst události filmového léta. Recenzenti a diváci jsou sice vesměs spokojeni, málokdo ale v Elysiu vidí víc než říznou popcornovku, která tentokrát nemá tak mocný přesah a řezavý satirický osten jako District 9. I proto Elysium operuje s mnohem větším rozpočtem, tržby jsou však nižší – ovšem ani 30 milionů dolarů urvaných za první víkend v amerických kinech není k zahození.

Uvidíme, jak na tom bude naštvaný Damon s výdrží, srpnovým akčňákům totiž dochází pára obvykle dost rychle. Že by se ale tržby vyšroubovaly kdovíjak vysoko a násobně překonaly rozpočet, to tentokrát pravda nebude. Elysium se sice uživí, ovšem jako kometa nezazáří. Blomkamp si však tímhle projektem jméno nijak nepokazil, ba naopak potvrdil svou pozici mezi režijní elitou a studia se o jeho služby určitě budou dál přetahovat.

Skutečným vítězem posledních dní se tak stala spíš komedie We´re the Millers aka Millerovi na tripu. Rozverná neurvalost s eRkovým ratingem si sice připsala za víkend 26,5 milionu, dalších dvanáct jich ale připlulo už během středy a čtvrtka. Průběžných 38 milionů je pro Warnery tak akorát potěšujících a rozhodně jistí další úspěšné pokračování kariéry pro (stále se obnažující) Jennifer Aniston i jejího spoluhráče z hitových Šéfů na zabití Jasona Sudeikise.

Právě tak trochu ve stylu téhle komedie měli Millerovi bavit davy. Podle zívajících kritiků to na takový úspěch nevypadalo, diváci ale dávají palec nahoru, a protože po uvolněných komediích je v létě poptávka, může se klidně stát, že z toho zase bude trvalka s americkými tržbami přes sto milionů. K téhle metě mají koneckonců Millerovi výrazně blíž než Elysium.

Nejvíc potěšující je vědomí, že dva originální projekty se chytly líp než vývary ověřených značek. Disney totiž neudělal díru do světa s Letadly, které rozvíjejí svět pixarovských Aut: Úvodních 22 milionů je v kontextu prvoligových animáků celkem chabých. Bohužel s ohledem na to, že jde o spin-off, původně cílený pro DVD, do kterého Disney nalil jen nějakých padesát milionů dolarů, tyhle tržby pro film smrtící nebudou. Naopak jde čekat, že ho méně nároční diváci ze zbytku světa nasytí o poznání víc – známe to i díky českým rodinkám, které kupují lístky na každou barevnou hanebnost, v níž poskakují „kreslené figurky“.

Kritici nicméně deklarovali, že Letadla jsou, ehm, sračka, což víceméně platí i pro pokračování Percyho Jacksona. Fantasy sequel, na nejž se skoro nikdo netěšil, a tak se film dlouhé měsíce plazí někde pod radarem, utržil za víkend jen 14 milionů (resp. 23 za pět dní). Při skoro stomilionových nákladech to snad už fakt znamená zánik téhle série a investování peněz do něčeho inspirativnějšího. Třeba do dokudramat o pletení palčáků – i ty by byly zajímavější.

Příval novinek srazil až na pátou pozici buddy akčňák 2 zbraně. Sympaticky vyhlížející projekt s Wahlbergem a Washingtonem ale má na kontě po deseti dnech promítání 48 mega, takže svůj šedesátimilionový rozpočet postupně v klidu poplatí.

Šmoulové 2 na šestce mají o poznání horší náladu. V Americe padají a i aktuálních 156 milionů z celého světa je hluboko pod předpoklady studia Sony. Oooh la la si v centrále radostně nezpívají.

Na sedmičce dál dře o každý milion Wolverine (aktuálně 300 celosvětově), za hororovou pecku V zajetí démonů, která schramstla už 120 mega jen z Ameriky, se pak chlubí naditým kontem animovaný megahit Já, padouch 2 (globálně už 756 milionů!) a v klidu jsou i rozverní Sandlerovi Machři 2.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se o zbytky z letní hostiny porvou kostýmní retro The Butler, thriller Paranoia, comicsový sequel Kick-Ass 2 a životopis Jobs. Jen aby to neskončilo čtverným průserem...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (25)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace