Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nářez #27: Kaiju držková podle Japonců


ikona
imf
nářez
Než se řekne Pacific Rim, musí se nejdřív říct Neon Genesis Evangelion, i kdyby tisíc anime fandů prskalo! 

Ne, vážně vás nechceme nutit, abyste koukali na nějakou japonskou anime. Ani nenaznačujeme, že je snad Neon Genesis Evangelion jediným a přímým předobrazem Pacific Rim. Nic takového. Jenže každý filmař je chtě nechtě ovlivněn tvorbou ostatních a právě z toho papiňáku inspirací pak vzniká něco nového. A někdy něco povědomého. Del Toro i spoluscenárista Travis Beacham oba přiznávají, že Neon Genesis Evangelion znají a mají rádi. A to je pro Pacific Rim parádní předpoklad, protože ačkoliv styčných ploch je na druhý a třetí pohled opravdu jen pár, jsou to právě epické souboje (podseknuté epickou hudbou) s Anděly, které bychom rádi viděli v hrané podobě. Filozofování a nejrůznější přesahy Evangelionu jsou věc druhá a zasloužily by si úplně jiný a podstatně delší článek. I proto jsme pro dnešní Nářez vybrali jen náhodnou pětiminutovou scénu, která se nám díky Pacific Rim hodí do krámu.

Neon Genesis Evangelion (1995) (IMDb, ČSFD)

Neon Genesis Evangelion má obří roboty, kteří fungují na částečně organické bázi. Nepotřebují dva piloty (to že jsou v naší ukázce v kabině dva nespěje k neurálnímu mostu, spíš naopak) a jejich protivníky nejsou kaiju z pekla, ale tzv. Andělé (pravděpodobně taky z pekla). Jinak je ale prezentovaná ukázka velmi pěkným a věrohodným průběhem podobně titánské bitky. Panikařící generálové na bezbranných křižnících, naštvaný mimotvor, extrémně sexy robot a přechod od souboje na férovku k implozivní strategii. Ale proč vám to vlastně celé doporučujeme v téhle rubrice? Bez ohledu na vrstevnatý děj a spoustu roztomilých podtextů, které mi kdysi dávno příjemně zamotaly hlavu, je seriál plný podobně nadupaných soubojů, které jsou božsky rozanimovány. Tady někdo utratil peníze i talent, takže je všechno nádherně plynulé, design postav i příšer promyšlený do posledního políčka a úhly kamery dokonale vtahující. Z technického hlediska je to jedna z těch anime, které laiky donutí změnit úhel pohledu na tohle v Evropě neprávem opomíjené odvětví. Neříkám, že by ČT měla začít nakupovat OVA jak na běžícím páse a v multiplexech by se měla rozjet japonská družba, ale občas vážně přicházíme o hodně a člověk nemusí být zrovna kovaný otaku, aby to férově uznal. Občas stačí jen ochutnat. A pokud budete po Pacific Rim hodně hladoví, vězte že co se týče obřích robotů, najdete v Japonsku koryta přetékající laskominami. Nebojte se zakousnout. S tím pouštěním už to budete mít horší.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (36)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace