Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nářez #25: Holky to prej nedávaj


ikona
imf
nářez
Všichni víme, že je to kec, ale proč si neužít to vyvádění nevěřících Tomášů z údivu, ne? 

Catfight je svým způsobem královská disciplína. Pro každého choreografa je výzvou, když má zorganizovat věrohodně vypadající bitku mezi osobami něžného pohlaví, které nemají bojovou průpravu a vlastně se často ani prát nechtějí, protože je nežene ona chlapská hravost a touha zjistit, jaké to asi bude, porvat se na život a na smrt. Ne, tohle holky prostě berou jinak. Ale to že soudobé kočkování nevypadá jako jihočeská vyřizovačka z finále Slunce, seno a pár facek, mají rozhodně na svědomí inženýři z Hong Kongu. Ti v osmdesátých letech v rámci žánru girls with guns povýšili ženské duely na parádní disciplínu a nechali pak Hollywood bezostyšně opisovat. Jsme jim za to vděční. Série Ultra Force a Red Force, případně ještě Iron Angels jsou v tomto oboru béčkovými etalony. My ovšem přinášíme finální sekanou, ve které exceluje manželka Sammo Hunga. Vy ji neznáte? Tak teď ji poznáte!

She Shoots Straight (1990) (IMDB, ČSFd)

Symbolické vyvrcholení nejen filmu, ale i celého žánru Girls with Guns. Corey Yuen měl vždycky pro holky slabost, Sammo jako herec a producent dodal do filmu vlastní manželku, ale nenechte se zmást. Tohle není jen frenetická a nápaditá akce. Snímek hraje i na dramatičtější strunu, a tohle je jen finále, ve kterém se holky mlátí, protože mstí svoje partnery. Údiv? Ano, je to trochu obrácené proti klasickým představám, ale nečekejte emancipační osvětu. Joyce Godenzi už v Eastern Condors dokázala, že zvládne práci tuctu chlapů a Agnes Aurelio závodila v kulturistice (Což několika pózami v každém filmu neopomene zdůraznit). Bitka na staveništi je správně zaprášená, s výraznými zvukovými efekty a údery, ze kterých se v noci strachy budí i boxovací pytle Tonyho Jaa. Výměny nejsou tak dlouhé, ale kopy do obličeje mají slušnou razanci a hlavně holky opravdu udýchají tři minuty nekompromisní držkové. Kolik hollywoodských tintítek to dneska může o sobě prohlásit? Tyhle holky se nepošťuchujou... rvou se do krve a nějaké to akční mazlení v šestém Rychle a zběsile by je akorát rozesmálo.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace