Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Star Trek: Do temnoty


ikona
KarelR
první dojmystar trek into darkness
Jak se nám líbilo pokračování Abramsovy epické sci-fi? 

Česká kina sice do temnoty vstoupí až 6. června, CinemArt do ní ale pražský IMAX zahalil už dnes dopoledne. V hojném redakčním počtu jsme tak zhlédli Abramsový pokus o vstoupení do stejné řeky... a málem jsme se houfně utopili blahem. Chcete slyšet víc? Před pořádnou recenzí tu máme trochu toho vesmírného vnazení.

 

Jak to vidí Cival

Abrams to zase zvládl. Pokračování jde přesně v linii prvního dílu, jen se pouští na dramaticky vyhrocenější půdu. Trochu tím trpí prostřední akt filmu, kdy se motivace neznámých postav teprve profilují, postava Benedicta Cumberbatche hledá pevnou půdu pod nohama a místo svižné sci-fi jízdy se servíruje spíš napjatá dialogovka. Jenže o to silnější je celá poslední třetina, temnější, naléhavější a samozřejmě odzbrojující svou kinetikou a schopností využít celou šíři hracího plánu. Abrams úspěšně oslňuje blockbusterovým řemeslem, daří se mu ale i vytahovat emocionálně silné momenty a budovat alternativní startrekovskou historii, kdy jsou známé motivy i scény uchopeny tak akorát „nově“, aby si fandové původní filmové série radostí poskočili a zároveň neměli pocit, že třeba jen sledují trikově přebujelý remake. Chtěl bych zkrátka další nášup. Hned. Teď. A okamžitě.

 

Jak to vidí Mr. Hlad

Pro tohle byl stvořený IMAX. Nový Star Trek je po technické stránce brilantní a skutečně monstrózní. Úvodní půlhodinka je sympaticky úsměvná, závěr neskutečně intenzivní a pokaždé, když už si budete myslet, že vás nechá Abrams vydechnout a že všechno skončilo, dostanete další pecku orgastické akce přímo do držky. A bude se vám to líbit. V prostřední části to sice malinko drhne, ale není to nic hrozného. Cumberbatchův padouch vzbuzuje nenávist i lítost, humor je tu dávkovaný v ideálním množství a na ideálních místech a když má dojít na nějakou tu emocionálně silnou scénu, dokonale funguje a bez problémů zapomenete, že jste se ještě před minutou šklebili u hlášek Simona Pegga. Malinko zamrzí, že někteří členové posádky nedostanou tolik prostoru, kolik by si zasloužili, ale v rámci letního filmu, jehož největší ambicí je donutit diváky, aby s otevřenou pusou čuměly na velkolepou show na plátně, je to naprosto ideální materiál. Očekávání byla vysoko, ale Abrams nezklamal a servíruje přesně to, co jsme po něm chtěli.

 

Jak to vidí KarelR

Jednou za čas ta umírněnost prostě potěší. Sequelová pravidla sice diktují, že musí mít pokračování všeho víc. Abrams na to ale zvysoka kašle a raději servíruje stejně soustředěnou podívanou jako minule, v níž kloubí humor, drama i výživnou akci v tom správném letním poměru. V kupě trikové lahody se mu tak opět daří cpát dopředu postavy, které jsou právem daleko důležitější než to, kolik lodí se na plátně objeví a jak rozsáhlou destrukci si způsobí. Je to víceméně throwback k tomu nejlepšímu, co nabízely starší filmové Star Treky. Přitom se ale nezapomíná na svižnost moderního blockbusteru a poctivý vesmírně-dobrodružný náboj, kteréžto v pohodě zajištují patřičný tah na branku. Výlet do temnoty tak sice přes půl hodiny hledá přesný způsob, jak navázat na jedničku. Jakmile do sebe ale všechno zaklesne a nová mise nabere řádně osudové obrátky, je z toho stejně dynamická, efektní a emocemi nabitá podívaná jako minule. Ve výsledku tedy znovu spokojenost, ačkoliv Abramsovi stále zůstává prostor pro zlepšení. Snad zmizí u Star Wars.

 

Jak to vidí imf

Vesmírná bondovka, kterou "prodává" geniální záporák a geniální režisér. To jen ve zkratce pro všechny, kdo se nemohou dočkat. Samozřejmě označení bondovka rezonuje jen v několika ohledech, kapitán Kirk se za děvčaty sice ohlíží (dokonce i za těmi s ocasem), ale mnohem důležitější je pro něj tým a sází spíš na instinkty než neprůstřelný výcvik. Ovšem tak jako je bondovka královským akčním žánrem, je Abramsův Trek královským klenotem sci-fi. A přesně podle vysokých očekávání servíruje mix humoru, akce, napětí a epiky, do kterého se vděčně zabalíte jako do deky během vánice. Jděte do IMAXu, protože tenhle film JE velký. Nešustěte jídlem, protože zvuk a hudba místy předhánějí obraz. A kupte si rovnou dva lístky, ať můžete po skončení titulků zůstat sedět s otevřenou hubou a netrpělivě počkat na opáčko. Tohle se vyplatí vidět dvakrát. To abyste se ujistili, že se vám to nezdálo.

 

Třetí Star Trek by podle prvních zvěstí mohl dorazit v roce 2016, aby oslavil padesáté výročí proslulé značky. Snad mu Abramsova režijní absence příliš neublíží.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (53)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace