Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nářez #11: To nejlepší sašimi


ikona
imf
narez
Takeši Kitano ukazuje ostatním, jak správně držet samurajský meč 

Japonských samurajských filmů existují stovky. A v desítkách z nich hraje hlavní roli slepý mistr meče jménem Zatoichi. Podceňovat jeho schopnosti vzhledem k jeho postižení je nemoudré a většinou to končí mrzením a proseknutou krční tepnou. Takeši Kitano si natočil svojí verzi Zatoichiho dobrodružství jako poctu žánru a (post)moderní komentář k postavě slepého hrdiny. Jaksi mimochodem se mu ale povedlo i zorchestrovat jedny z nejdynamičtějších samurajských soubojů, co kdy plátno vidělo. To není urážka těch fantastických duelů od Kurosawy a dalších, ale moderní choreografie a snímání prostě posouvají požitek z krájení lidí na úplně novou úroveň. A dokazují také, že samurajové nejsou se svým rozvážným stylem boje pro třetí tisíciletí úplně nepoužitelní.

Zatoichi (2003) (ČSFD, IMDB)

Vzpomínám, když jsem tenkrát před deseti lety do kina na Zatoichiho šel, bylo to spíše s rozpaky. Ukázky vypadaly skvěle, ale Kitano je žánrový chameleon a nedalo se tedy úplně odhadnout, co vlastně natočil. Zatoichi je přitom jeden z jeho nejpřístupnějších a dost možná i nejzábavnějších snímků. Veškeré násili je tu až pitoreskní. Kitano prý trikařům řekl, ať CGI krev pojmou jako květiny rašící ze zranění bojovníků. Nevím, jestli bych to popsal takhle, ale když tu někdo do někoho zaboří katanu, stříká krev na všechny strany, asi jako kdybyste omylem nalili kečup do ostřikovačů. Úmyslně jsem nevybral žádnou scénu se Zatoichim (zahrál si ho samotný Kitano), protože v těch se víc než na skill hraje na rychlý střih a hodně usekaných končetin. Tedy ne že by se Kitano neuměl ohánět mečem, ale Tadanobu Asano ve své čistce několika samurajů předvádí tolik klasických technik, až se z toho tají dech. Vše je přitom dokonale čistě střižené, tu a tam pomůže orientaci zpomalovačka, a zvuky jsou tak intenzivní, že všechno to praskání kostí a zurčení krve způsobí, že se začnete nervózně ohlížet, jestli náhodou nějaké vnitřnosti nezaflákaly i váš obývák. Nádherný rytmus celé scény a absence hudby nutí diváka soustředit se víc na pohyb po "hřišti" a jednotlivé fáze útoku. Funguje to jako dobře seřízené hodinky a vyvolává to ve vás respekt ke slavné japonské tradici, bez ohledu na to, že jde jen o pečlivě nacvičená jatka. Kvalitních samurajských filmů se točí pořád dost a dost. Skoro žádný si ale nenajde cestu do českých kin. Je to škoda, protože tenhle specifický žánr má i za japonskými hranicemi čím inspirovat.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace