Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hobit to zmákl! Bude první miliardovou trilogií?


ikona
Cival
hobbithobittržby
Režisér Peter Jackson splnil cíle... 

Trpaslíci se radují. Trvalo to, ale povinnost se jim nakonec podařilo naplnit. Hobit se překlenul přes miliardu dolarů na světových tržbách, a i když mu to dalo teda sakra zabrat (skoro čtvrt roku) a nevytáhne se mezi nominálně nejúspěšnějšími filmy všech dob úplně nejvýš, nakročeno má s ohledem na další díly ekonomicky velmi dobře.

První Hobit zvládl do kina přitáhnout hodně fandů filmové fantasy a spoustu pravověrných ctitelů Pána prstenů, navíc i na videotrhu bude rekrutovat mezi lembasožrouty další miliony diváků i z mladších generací, takže sága může v klídku frčet dál. A my se můžeme těšit na jistě impozantní kampaň před prosincovým uvedením dvojky s podtitulem Šmakova dračí poušť a pak na velké finále, které… nakonec uvidíme až v prosinci 2014. Warneři spláchli svoje sliby do háje, ale mají proto stamiliony dobrých (převážně dolarových) důvodů. Proč měnit něco, co funguje? Proč riskovat nasazení hobitího finále do napráskaného léta a nepočkat si prostě tradičně před Vánoce? Odpověď neexistuje, takže není divu, že studio posunulo uvedení posledního dílu s podtitulem Tam a zase zpátky až na prosinec 2014.

Za téhle konstelace má Hobit velkou šanci stát se vůbec první filmovou trilogií historie, jejíž každý film utrží v kinech víc jak miliardu dolarů. Hodnota členské karty v klubu miliardářů sice devalvuje, protože inflace a dražší 3D lístky dělají své a způsobují například to, že na Hobita přišlo i při podobných tržbách reálně mnohem méně lidí než Návrat krále nebo Dvě věže. Pořád jde ale o důkaz velkého obchodního úspěchu, o příznak toho, že hollywoodští kápové byli velmi moudří, když se roky umanutě snažili tu útlou knížečku dotlačit na plátna a proměnit ji ve velkou fantasy ságu.

Patnáctičlenný klub miliardářů, ve kterém aktuálně jsou Avatar, Titanic, Avengers, poslední Potter, Návrat krále, Alenka v říši divů, trojky Transformerů a Toy Story, první epizoda Star Wars, dvojí Piráti z Karibiku a dva Temní rytíři, plus už na sedmém místě historických tabulek fenomenálně úspěšná bondovka Skyfall (už 1 108 milionů, a to prosím bez 3D dopingu!), asi nějakou tu chvíli žádný blockbuster nerozšíří. Iron Man 3, nový Star Trek nebo šesté Rychle a zběsile by se museli výjimečně podařit, ani nová pokračování Thora, Wolverina, animáku Já, padouch, Pařby nebo Šmoulů takhle vysoko nedostřelí. Takže se nad podobnou novinkou možná potkáme až za rok.

Ano, zase u Hobita. Proto třikrát sláva lembasu!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace