Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2013: Černí koně


ikona
Cival
léto 2013téma
Krom hodně ambiciózních věcí se na léto chystá i pár filmů, které byste mohli přehlédnout. A byla by to chyba! 

Dali jsme redakční hlavy dohromady a podruhé jsme se podívali na filmy připravované na příští léto. Nabídka je rozhodně bohatá - a je velká šance, že budou padat rekordy a účetní budou prožívat jednu dlouhou letní extázi. Vyložené trháky jsme probrali minule. Dnes se podíváme na bijáky, od kterých se dají očekávat stomilionové tržby nebo alespoň výrazná dolarová kanonáda... ale uspět taky nemusí. Budou bojovat. A kdo ví, klidně se mezi nimi může vyloupnout nějaký trhák sezóny. Pojďme na ně!

Připomeňte si: Letní nářez 2013 - 1. část:
Megahity a trháky se Supermanem, Iron Manem 3, Wolverinem, Pařbou 3 a Star Trekem

 

Kick-Ass 2: Balls to the Wall (CZ premiéra: 27. června 2013)

Jestli se bude pokračování kultovní komiksové nakopávačky držet děje kreslené předlohy alespoň trošičku, čeká nás znovu neortodoxní jízda, ze které budou slabším povahám dobrovolně skákat oční bulvy přes palubu. Kromě starých známých tu uvidíme tolik nových, nevkusně oblečených superhrdinů, až to nebude hezké. Ale nebojte se, většina jich dost brutálně padne, bez ohledu na to, kdo je hraje. Gang Věčné spravedlnosti si to rozdá s Toxickými megapíčemi (nebijte mě, to je Millarova práce). Red Mist se po smrti svého otce mění v Mother Fuckera (přičemž jeho matku hraje pořád sexy Yancy Butler… snaží se nám tu někdo něco naznačit?) a Kick-Ass se s tím musí vypořádat, zatímco se Hit-Girl snaží chovat a žít jako normální teenagerka. Což samozřejmě moc nevychází.

Zní to jako stejně dobrý drink v osvědčené koktejlové skleničce, jen ten barman je nějakej divnej. Film totiž nerežíruje Matthew Vaughn. Ten předal žezlo Jeffu Wadlowovi, který film spolu s Millarem i napsal. Abychom Jeffa citovali - chce prý točit zábavné a chytré filmy. Jeho horor Cry_Wolf se snažil být chytrý, jeho teen mlátička Nikdy to nevzdávej se snažila být zábavná. A obě celkem úspěšně. Teď je ale na čase přestat se snažit a začít makat! A v redakci tak nějak věříme, že Millar a Vaugh stáli za Wadlowem s análními developery a byli připraveni ho znásilnit do zadku, kdyby jen na vteřinku zaváhal. I proto náš index natěšení roste zatraceně vysoko! (imf)

Index natěšenosti: 9/10

 

RED 2 (CZ premiéra: 12. září 2013)

První Red byl film, který nijak neoslnil, ale průběžně vydělal dost peněz a spoustě lidí přišel fajn. Což je dost důvodů k tomu, aby vznikla dvojka. Důchodcovská akční komedie se z logických důvodů bude muset obejít bez Morgana Freemana, ale vrací se Bruce Willis, Helen Mirren i maniakální John Malkovich a k nim se nově přidají třeba Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones nebo Byung-hun Lee. Zkrátka zajímavá parta.

Ještě zajímavější je to ale u režie, kde rutinéra Roberta Schwentkeho nahradí Dean Parisot, tvůrce naprosto boží sci-fi komedie Galaxy Quest. O čem to celé bude, zatím nechce nikdo říct. Tvůrci jen naznačili, že se bude víc cestovat a podíváme se mimo jiné do Paříže nebo Londýna. Hlavně ale asi půjde o to tvářit se cool, hodně střílet a provádět voloviny. Může z toho být příjemná a zábavná jednohubka. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 6/10

Insidious: Chapter 2 (CZ premiéra: Nestanovena :: US premiéra: 30. srpna 2012)

S druhým Insidious to nějakou dobu vypadalo špatně. Zdálo se, že studio hodlá využít překvapivě úspěšné značky k tomu, aby dalo dohromady několik laciných pokračování, která ze setrvačnosti vydělají několikanásobek rozpočtu a postupně jí zničí. To se naštěstí nestalo, režisér James Wan se totiž rozhodl, že se rodiny Lambertových zase chopí a zatím ke své nové sérii raději nikoho jiného nepřipustí.

S ním se samozřejmě vrátí i většina obsazení a fanoušci žánru se teď po večerech potichu modlí, aby tohle znovushledání dopadlo přinejmenším stejně dobře jako v případě prvního dílu. Protože jestli se Wanovi podaří napodobit jeho atmosféru a dá nám opět okusit tak děsivou duchařinu, budeme se při odchodu z kina bát na každém rohu. Tedy za předpokladu, že se k nám druhé Insidous vůbec dostane. Tomu prvnímu se to nepovedlo a vlastně jsem za to distribuci vděčný. Stačilo přítmí obýváku a měl jsem nahnáno. Vidět film na velkém plátně, asi bych teď někde čekal na transplantaci srdce. (st39.6)

Index natěšenosti: 7/10

Lásky čas (CZ premiéra: 2. května 2013)

Kdo si myslel, že k lásce řekl Richard Curtis vše, ten se spletl. Scenárista Notting Hill a Čtyř svateb a jednoho pohřbu uhranul v roce 2003 celý širý svět ultimátní romantickou komedií Láska nebeská, kterou snad už ani nejde v rámci žánru trumfnout (už jen díky šíři jejího záběru). Curtis proto tentokrát přichází s láskyplným příběhem osudovějšího ražení. Sám si napsal lovestory o chlapíkovi, který umí cestovat časem, ale jen za tím účelem, aby upravil svůj vlastní osud.

A co jiného v jednadvaceti řešit než lásku, že? Hrdina v podání zrzka Domhnalla Gleesona (syna slavnějšího otce můžete znát jako Billa Weasleyho z Potterů) se na svých toulkách časem konečně zakouká do krásky Rachel McAdams. A sbalí ji. Nadvláda nad časovým kontinuem se mu ale jaksi vymkne, a on může potkávat svou vyvolenou vždy jen jeden a ten samý den. Ano, ze synopse to zní jako kombinace Zakletého v čase s konceptem „repetitivních rychlovek“ typu 50x a stále poprvé, Zdrojový kód nebo Na hromnice o den více. Tenhle směr uvažování se ale nikdy neokouká a vždycky bude vyzývat k originálním a jaksepatří fatálním řešením, takže proč se bránit. Zvlášť když za filmem stojí živoucí klasik dojemných slaďáků Curtisova formátu. (Cival)

Index natěšenosti: 7/10

The Lone Ranger (CZ premiéra: 4. července 2013)

Lone Ranger je jedním z nejnebezpečnějších projektů příštího roku. Přijít po fiascích Jonaha Hexe a Kovbojů a vetřelců s další westernovou comicsárnou může jen blázen… nebo Jerry Bruckheimer. Bývalá modla akčního filmu se poslední dobou soustředí na dobrodružné filmy pro celou rodinu, moc jí to ale nejde. Ano, Piráti to napočtvrté dotáhli k miliardě. Kdybyste ale do davu odcházejících diváků hodili pořádný šutr, těžko byste trefil nějakou spokojenou duši. Na Prince z Persie si pak možná nevzpomenou ani fandové herní předlohy, Jerryho další tah by tak raději měl být prvotřídní.

S Lone Rangerem je to ale zatím všelijaké. Jerry sice dokázal látku prodat Johnnymu Deppovi a Goreu Verbinskimu, dvojce, která na chvíli oživila mrtvý pirátský žánr. Jenže trailery stále hledají řádně atraktivní fazónu, a vzkříšení televizního příběhu indiána, který z polomrtvého šerifa udělá maskovaného mstitele, se topí v záplavě daleko nabitější konkurence. Za mohutných 250 mega je to prostě dost málo blockbusterové muziky, hrstka cool záběrů a zase jednou vtipný Depp totiž k megahitu asi stačit nebudou. Ale věřme ve světlejší zítřky. Potenciál na sympatický akční náhul totiž vystrkuje růžky z nejednoho setkání s koněm nebo lokomotivou. (KarelR)

Index natěšenosti: 7/10

After Earth (CZ premiéra: 6. června 2013)

Shyamalanova kariéra je jedním z nejsmutnějších příběhů, jaké Hollywood v posledních letech napsal. Z jednoho z nejopěvovanějších režisérů se během několika filmů stala vyhaslá hvězda, jejíž styl se okoukal a která jakoby ztratila zdravý rozum. Napraví si Manoy reputaci? Měl by. Dost možná totiž dostává poslední šanci.

V hlavních rolích se objeví Will Smith se synem Jadenem, hvězdná to dvojka, která zpravidla do kin naláká ohromné davy diváků. Shyamalan tak má v rukou film, na který by se mohlo chodit ve velkém, musí ale splnit jeden důležitý předpoklad: Nesmí z něj udělat nudnou podívanou plnou prázdných poselství. To je bohužel u člověka, který točí filmy o zabijáckém větru nebo bubácích z lesa docela reálná hrozba. After Earth bude apokalyptická sci-fi, v níž otec se synem ve vesmírné lodi ztroskotají na Zemi, na kterou lidstvo nevkročilo po celá staletí. Čekají je nové hrozby a samozřejmě jedno skandálně dramatické odhalení, jak je u Shyamalana zvykem. Doufejme, že nám nerozechvěje bránice a po dlouhé době nám spíš vyrazí dech. Už by bylo na čase. (st39.6)

Index natěšenosti: 6/10

Pain and Gain (CZ premiéra: 16. května 2013)

Michael Bay si konečně dává pauzu od robotů, ale má u sebe Dwayna Johnsona, což je pravděpodobně jediný člověk, který by dokázal srovnat Megatrona do latě. Navíc vedle něj bude Mark Wahlberg a oba budou hrát kulturisty. Původně mělo jít o malý film, takové ale Bay točit jednoduše neumí, takže nakonec bude té akce, přestřelek a rvaček nejspíš víc než dost.

Bouchači z fitka na Floridě se tu totiž přimotají k únosu, který se krutě a ošklivě nepovede a najednou se objeví hromada hodně nervózních a ozbrojených lidí, mimo jiné Ed Harris, Anthony Mackie nebo Ken Jeong. A celé to vychází ze skutečných událostí. Zatím toho nikdo moc neví, ale potichu doufáme v nové Mizery, to znamená, že chceme akci, humor, super vizuál a bayovskou jízdu bez robotů. To by snad mohlo jít, ne? (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 8/10

Světová válka Z (CZ premiéra: 20. června 2013)

Jedna z nejoceňovanějších knížek posledních let, o jejíž práva se finančně servali Leonardo DiCaprio a Brad Pitt: Podle obličeje v trailerech je vám asi jasné, kdo vyhrál. Pitt se přitom dlouho rozhodoval, jestli si hlavní roli opravdu zahraje. Kniha samotná totiž vyloženě hrdinu nemá, její docudrama styl se tomu bytostně vzpírá. Scenárista Michael Straczynski si s tím ovšem poradil a udělal z Pitta reportéra, který cestuje po světě a zpovídá oběti zombie apokalypsy. Je jako Bond, akorát s diktafonem místo brokovnice. Na kterou samozřejmě taky dojde, protože v tomhle světě si bez bouchačky neobjednáte pizzu ani neodskočíte na malou. Tedy pokud to nemá být vaše poslední vyprázdnění.

Během natáčení film nabral hodně dobrých herců a jeho rozpočet se začal povážlivě nafukovat. Teď kulminuje někde okolo 200 milionů dolarů, což znamená hodně epických nabíhaček tisícihlavého nemrtvého davu, který záměrně působí jako horda mravenců. Je to neotřelé a snad se tvůrcům povede překonat určitou únavu diváckého materiálu, pokud jde o slintající mozkožrouty. Knížka rozhodně má potenciál oživit starou látku, strach bychom snad měli mít jen z přepisování děje na poslední chvíli. Nový konec měl původně napsat Damon Lindelof, ale nakonec neměl čas a tahle povinnost přešla na hlavu Drew Goddarda, jeho spolupsavce z Lostu. Samozřejmě už fakt, že studio nařídilo sedmitýdenní dotáčky na poslední chvíli (film měl mít původně premiéru už v prosinci letošního roku), nepůsobí příliš optimisticky, ale… tu knihu je prý fakt těžké úplně zkonit. Snad je to pravda. (imf)

Index natěšenosti: 7/10

 

2 Guns (CZ premiéra: 3. října 2013 :: US premiéra: 16. srpna 2013)

Dvě zbraně v názvu, ale i dvě naprosté kasovní jistoty v obsazení: Denzel Washington je těžkou komerční stálicí, která zvládla letos utáhnout průměrného Nepřítele pod ochranou i nevýrazné Zemeckisovo drama Let. V lednu zas překvapil Kontraband Marka Wahlberga, následovaný hned v létě megahitovou komedií Méďa. Na tyhle dva cápky se prostě chodí, takže islandský režisér Baltasar Kormákur (dělal s Wahlbergem právě na Kontrabandu) má z půlky vyhráno už teď.

Navíc bude podávat slibný thriller o dvou elitních agentech, kteří jsou nasazeni proti sobě navzájem. Záhy ale zjistí, že všechno je tak trochu podraz a společně naloží skutečným parchantům, kteří jim takhle nemile zatopili. Adaptaci řízného comicsu měl v jednu chvíli točit David O. Russell, který získal ostruhy na oscarovkách Fighter a Silver Linings Playbook, ani angažmá Baltasara Kormákura ale nevyznívá vůbec marně. Protože tenhle chlapík má řemeslo v malíku a vyznává syrovost, testosteron a civilní, a přesto dynamickou akci. Že by zemitá hitovka příštího léta? Možná… u nás ji ale uvidíme bohužel až na podzim. (Cival)

Index natěšenosti: 7/10

Elysium (CZ premiéra: 29. srpna 2013)

V českých kinech až tři týdny po světové premiéře? Au, to bude nápor. Jeden z nejočekávanějších projektů příštího roku totiž chceme vidět co nejdřív po světové premiéře. Ideálně ihned. Stojí za ním totiž Neill Blomkamp, který zvládl díky jednomu jedinému Districtu 9 vyrůst z no-namea v jednu z největších nadějí Hollywoodu. A svůj status hodlá potvrdit ve čtyřikrát nákladnějším, tedy stodvacetimilionovém projektu.

Jeho Elysium by přitom mohlo být upgradem Districtu 9 na verzi 2.0, a to v nejlepším slova smyslu. Půjde totiž o další sci-fi se sociálním přesahem. Píše se rok 2159 a zatímco bohatí si válí kejty na bezpečné vesmírné stanici, zubožené zbytky lidstva se musí mořit na zpustošené zeměkouli. Pak je tu ale jeden chlápek s velkou bouchačkou, kterému scenáristé dali do vínku příležitost, odhodlání a, ano, velkou bouchačku k tomu, aby zvrácený světový řád narovnal. A jelikož tím chlápkem bude Matt Damon a protože na prvních fotkách vypadá strašlivě cool, a to nejen díky té velké bouchačce, nemáme jediný důvod se maximálně netěšit. (Cival)

Index natěšenosti: 10/10

A na co se těšíte vy?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (17)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace