Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2013: Tutovky a megahity


ikona
Cival
léto 2013téma
Čím nás bude Hollywood bavit příští rok? Vybrali jsme největší hity... 

Rok se s rokem sešel a jsme tu zas. Zbrojíme na léto, protože to bývá výstavní skříní velkého Hollywoodu každou sezónu. Jasně, v tenhle čas přichází i hodně zklamání a zvlášť letos se továrně na sny povedlo oslňovat spíš s fláky podzimními a předvánočními. Jenže za rok může být všechno jinak. A taky by mělo, protože na skladě je spousta popcornové munice.

Rozhodli jsme se zkrátka pokračovat v každoroční tradici a v trojdílném materiálu přehledně zmapovat filmy, které mají příští rok zajistit pohodu během teplých měsíců v amerických a českých multiplexech - snad půjde o nadílku kasovně monumentální a kvalitativně potěšující. Dnes si prosvištíme komerční tutovky, za týden černé koně a velké otazníky, a nakonec trochu skromnější žánrovou výplň. Pojďme rychle (a zběsile) na to:

The Wolverine (CZ premiéra: 25. července 2012)

X-Meni si další misi užijí až v roce 2014, zatím je to proto jen na Wolviem. Tenhle kluk vlasatej si střihne další sólovou akci, přestože minule se mu moc nedařilo. Splichtěný biják, který se navíc na internetu objevil několik dní před oficiální premiérou, naštěstí podržely peněženky diváků, takže přiteklo dost prachů na to, aby si urputný Logan mohl střihnout reparát - tentokrát v Japonsku, kde se adamantiový drsňák zamiluje do krasavice, která je bohužel zaslíbena někomu jinému. A protože v zemi vycházejícího slunce nemají rádi, když se do zabraných žen něco strká, bude mít Wolverine plné svaly práce, aby se z tohohle průseru vysekal.

Po krku mu totiž půjde nejen spousta gangsterů, tuctových vysíračů a ozbrojených yakuzáků, ale i proslulý comicsový padouch Silver Samurai. Hugh Jackman naštěstí na prvních fotkách vypadá ve formě (stejně jako photoshopy PRistů), takže by se s tímhle šikmookým parchantem měl umět vyrovnat. Navíc se mu bude pod nohy motat sexy Viper a leckteré spekulace naznačují i první setkání s Jean Grey (to by ale bylo jen pomrknutím o rozměrech camea). Mnohem podstatnější nicméně bude to, jak se režisér James Mangold vyrovná s akční látkou. Nejrůznější žánrové řemeslo mu jde bez problémů, jak přesvědčil v Identitě, Walk the Line i 3:10 do Yumy, adrenalinem napumpovaná comicsovka si ale žádá přeci jen něco jiného než elegantní retro o Johnnym Cashovi nebo westernová pohoda s Russellem Crowem. Mangold ze sebe musí dostat to nejlepší, hlavně co se týče dynamiky akce a emocí - Wolverine si totiž už zaslouží pořádnou soběstačnou jízdu. (Cival)

Index natěšenosti: 8/10

300: Rise of an Empire (CZ premiéra: 1. srpna 2013)

Warneři příští rok nevyrukují s Batmanem ani Harry Potterem, svojí blockbusterovou hegemonii si ale hodlají udržet stůj co stůj. A to si pište, že se jim to povede, protože co titul, to slibný projekt nebo supersilná značka. Platí to i u Třístovky, u které se studiu nakonec povedlo vykoumat okliku, po níž se jde dobrat dalšího nášupu. U filmů, kde pomřou všichni hlavní představitelé, to bývá přitom sakra těžké, to si přiznejme. I proto se v druhé Třístovce podíváme pár let před Bitvu u Thermopyl, do časů, kdy bájný perský král Xerxes budoval své impérium (zase jej ztvární Rodrigo Santoro, spolu s Evou Green v roli Artemis jediná velká herecká hvězda projektu).

Název tohohle filmu asi nebude dávat moc smysl, protože těžko čekat další řež 300 válečníků s perskými hordami. Kontinuita by ale jinak měla být zachována. Na srážku řeckých vojáků, vedených chrabrým Themistoklem, s Xerxovými zabijáky a potvorami bude dohlížet Zack Snyder. A to jak z pozice producenta, tak i v roli spoluscenáristy, jenž na základech od comicsového génia Franka Millera pomůže postavit novou story. Film tak možná bude nastavovanou kaší, ale najisto bude věrný nářezové audiovizuální patině prvního 300, i když jej tentokrát režíruje neozkoušený Noam Murro (točil akorát nezávislárnu Smart People, plus nějakou tu televizní a reklamní zakázku). Je ale tutovka, že minimálně v trailerech bude tahle řež zase rvát koule, a to i s celým močákem. (Cival)

Index natěšenosti: 7/10

Já, padouch 2 (CZ premiéra: 4. července 2013)

Animák Já, padouch nevypadal podle prvních upoutávek bůhvíjak zajímavě, ale vydělal hodně peněz a svou roztomilostí a osobitou stylizací si získal spoustu fanoušků. A ne všichni z nich chodí na první stupeň základní školy. Tahle blbina zkrátka slavila úspěch na všech frontách a ať už se na to člověk podívá z jakéhokoliv úhlu, pokračování si zaslouží. Upoutávky k sequelu zatím také nejsou zrovna oslňující, ale nemůžeme se divit tomu, že tvůrci vsadili na mimoně, pravděpodobně nejroztomilejší věc z filmu, kterou nejspíš chtělo hodně prcků okamžitě domů.

O čem to celé konkrétně bude, netušíme, ale opět se vrací dnes už polepšený padouch Gru, který si to spolu se svou partou bude muset rozdat s protivníkem, kterého osobně považuje za svou nemesis. A mluvit ho bude Al Pacino. Zase to bude roztomilé, zase to bude barevné a nejspíš i celkem docela zábavné. Osobně mám ale trochu pocit, že všechny nápady si tvůrci vystříleli nějakou půlhodinku před koncem prvního filmu, takže to bude chtít hodně snahy, aby vzbudili zájem. Zvlášť, když konkurence rozhodně nespí. Ale prckové si výlet do kina vybrečí, to je sichr. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 4/10

Čtěte také: Letní nářez 2013 - 2. část:
Černí koně s dvojkami RED, Insidious, Kick-Ass, Lone Rangerem, Elysium i novým Bayem

Pařba ve Vegas 3 (CZ premiéra: 30. května 2013)

Asi jste pochopili, že český název je pracovní. A před domácím distributorem stojí možná pěkně ožehavá výzva, jak se vyrovnat s překladem ve chvíli, kdy se třeba budou známí hrdinové toulat tam a zpět a nikde nepostojí. To je ale holt daň za ty nepřesné názvy. Do Amsterdamu se ale každopádně nejede. Tentokrát se nekoná ani další svatba. A ani další rozlučka se svobodou. Pařba v Bangkoku holt byla příliš důslednou kopírkou jedničky, a i když znovu pobavila a vydělala ohromné peníze, tvůrci dostali rozum, zařadili zpátečku a završení kalebnické trilogie povedou po jiných uličkách.

Kudy, to se přesně neví. Nejspíš nám to naplno neprozradí ani teaser, ale až plnohodnotný trailer. Jistá je jen skutečnost, že „Vlčí smečka“ se bude velkolepě loučit a že u toho nebude chybět ani štramák Bradley Cooper, ani magor Zach Galifianakis, ani šikanovaný Ed Helms… a ani Mike Tyson. Asijský magor Ken Jeong se taky staví, stejně jako šlapka Heather Graham a její synátor Carlos, jenž nám už poněkud vyrostl. A protože za kamerou zase stojí Todd Phillips i ověřená scenáristická podpora a z fotek z natáčení sálá hrozně vyzevlená pohoda starých parťáků, fanda téhle série se prostě musí těšit. Chlastat se totiž bude vždycky. A nikdo to neumí s takovým vtipem a stylem jako tahle banda. (Cival)

Index natěšenosti: 7/10

Muž z oceli (CZ premiéra: 20. června 2013)

S Bryanem Singerem to nevyšlo. Jeho uboleně nostalgický restart sice dojal pár geeků, ale jinak Supermana uložil na pár let tam, kde už byl – totiž u ledu. Warneři ale potřebují v oběhu co nejvíc silných sérií, zvlášť když už Harry pověsil hůlku na hřebík a Bruce Wayne uletěl z Gothamu. Takže se to jednoduše musí zkusit znovu. Studio logicky začalo tím, že si posvítilo na autory svých největších comicsových hitů… a překecalo je ke spolupráci!

Supermana proto oživuje (a pro angažmá v týmovce Justice League of America připravuje) režisér Zack Snyder, který si po rozpačitém Sucker Punch a odzívaném animáku Soví strážci musí taky napravit reputaci. Minimálně pár následujících týdnů s tím problém mít nebude, protože každá zveřejněná, ale i leaknutá upoutávka brala dech. A to jsme přitom viděli jen pár emotivních záběrů na rybařícího Henryho Cavilla, nového, drsnějšího, zuřivějšího a bez červených slipů si vystačícího muže z oceli. Scénář, na kterém makala comicsová jistota David S. Goyer a v němž bude patrný i vliv dohlížitele Christophera Nolana, ale vrátí na plátna hned několik dalších legendárních figurek z DC univerza. Rusovláska Amy Adams bude jistě krásnou Lois Laneovou, Michael Shannon zavilým generálem Zodem (už díky svému zprohýbanému ksichtu), o mentorské proslovy se pak poděli Russell Crowe jako Jor-El a Kevin Costner jako táta Kent. A jelikož k tomu bude fidlat nejrespektovanější skladatel současnosti Hans Zimmer, není absolutně žádný důvod k pochybnostem. Jestli to totiž nedopadne ani tentokrát, má Superman doživotně utrum. A já si budu muset jednou provždy vystačit s ikonkou s Brandonem Routhem. (Cival)

Index natěšenosti: 9/10

 

Iron Man 3 (CZ premiéra: 2. května 2013)

Robert Downey jr. popáté jako Iron Man! Zbožňovaná superhvězda v květnu na chvíli vyrovná comicsový rekord Hugha Jackmana, mnohem důležitější jsou ale zvěsti o tom, že si hláškující frajírek Tony Stark poprvé sáhne na nefalšované dno. Sice už zažil nejednu těsnou potyčku a dvakrát se rozhodl riskovat vlastní kejhák pro dobro milionů lidí. Až nyní ale do hry vstupuje überpadouch Mandarin (Ben Kingsley), který se mimochodem nepovažuje za teroristu. Je spíš něco jako učitel. A hodlá oplechovanému miliardáři udělit lekci, na jakou jen tak nezapomene.

Z teaseru víme, že to bude znamenat minimálně zdemolované hnízdečko v Malibu. Krapet temnější tón příběhu by ale neměl stát v cestě trademarkům Shanea Blacka, scenáristického boha z osmdesátek, který na režijní sesli vystřídal Jona Favreau. Pořád to bude hlavně sranda se starým dobrým Tonym, kolem níž nenápadně létají přízviska jako „nejakčnější“ a „nejosobnější“ z celé trilogie. A že budou potřeba. Iron Man 3 totiž následuje víc než miliardu a půl nastřádavší Avengers a Marvel dobře ví, že může přešlap s železňákem ohrozit celou „Fázi 2“. Prozatím ale není moc důvodů k obavám. Prachy by měly téct proudem a Downey s trochou štěstí utrousí alespoň jednu památnou hlášku za každých sto mega na kontě. (KarelR)

Index natěšenosti: 8/10

 

Šmoulové 2 (CZ premiéra: 15. srpna 2013)

Asi byste nám nevěřili, kdybychom tvrdili, že do premiéry tohohle sequelu nemůžeme dospat a útěchou nám jsou jen šmoulí figurky, ke kterým se naštěstí můžeme po nocích tulit v postýlkách. Ne, není to tak. Jen jednoduše uznáváme fakta. A ta jsou taková, že se Šmouly se studio Sony náramně trefilo. Víc jak půlmiliardové tržby jsou na poměry nové verze dávného belgického seriálu obrovským úspěchem, tahle rodinná taškařice navíc byla relativně snesitelná.

Teď budou Šmoulové zpívat v kinech co dva roky, protože mají celosvětový úspěch a na merchandisingu nosí zainteresovaným stranám další desítky milionů dolarů. Prostě se zrodila mocná značka. A na rozdíl třeba od Chipmunků, si kvůli ní nechce člověk urvat hlavu a spláchnout ji do záchodu. Snad to udrží i druhý díl, do kterého se vrací všichni známí, včetně Neila Patricka Harrise a Hanka Azarii jako proradného Gargamela. Ten vyrukuje s dalším zavilým plánem, během kterého jen tak mimochodem unese Šmoulinku do Paříže. Sequel tedy volí tradiční cestu změny místa a odjezdu do Evropy, pročež nás čeká instantní dávka téhož, jen v novém, dražším, ale snad i stejně svižném podání. Hit to každopádně bude velký jako dekolt Sofie Vergara. (Cival)

Index natěšenosti: 4/10

Star Trek: Do temnoty (CZ premiéra: 6. června 2013)

„Tohle už není Star Trek, to jsou Star Wars“, ozývá se z těch naštvanějších koutů internetu. Všichni ostatní ale hlasitě křičí: „Ať je to, co je to, hlavně že to vypadá božsky!“ Abramsův návrat za kormidlo Enterprise je už 24 hodin oficiálně cool, první teaser byl totiž říznou trefou do černého. Tentokrát se za krvavou pozemskou pomstou vydá Benedict „Sherlock“ Cumberbatch, který zřejmě hraje superinteligentního borce s obřím rotačákem. A i když stále neznáme jeho destruktivní pohnutky (což je dobře!), určitě se při nich podíváme do sopky, užijeme si futuristická velkoměsta a nebudou chybět ani z oblohy padající hvězdné lodě. Najs.

Star Trek Into Darkness letí do boje s tradičním temnějším pojetím. Při pohledu na letošní ponuré megahity s Batmanem a Jamesem Bondem by mu to ale z finančního hlediska nemělo vůbec uškodit. Jednička sice nebyla kdovíjaký hit a při rozpočtu 150 mega vydělala „jen“ 385. Kritici i diváci si ale novou posádku a Abramsův dynamický přístup zamilovali natolik, že o výrazně větším úspěchu dvojky nemůže být pochyb. Pokud tedy záhadně neselže kampaň, měl by Lens Flare 2: Flare Harder ovládnout celou druhou půlku května. Jediný háček? Proč je krucinál české premiéra o tři týdny později?! (KarelR)

Index natěšenosti: 9/10

Čtěte také: Letní nářez 2013 - 3. část:
Žánrová výplň s Channingem Tatumem, slibnými komediemi, horory i animáky

Pacific Rim – Útok na Zemi (CZ premiéra: 11. července 2013)

Asi se nebude nikdo přít o tom, že Guillermo del Toro patří mezi nejzajímavější režiséry současnosti. Navíc v Hellboyovi ukázal, že mu stačí docela málo peněz na to, aby jeho muzika byla sakra hlasitá. Pacific Rim - Útok na Zemi má stát dvě stě milionů dolarů, takže se do očekávat, že nám tenhle vizuální mág předvede něco, proti čemu budou Bayovi Trasformeři vypadat jako komorní dramata Ingmara Bergmana.

A o čem to celé bude? Obří monstra vylezou z moře, rozdupají lidstvo a do boje musí vyrazit obří roboti. Ti ale také zklamou, takže záchrana světa bude záležet na bývalém pilotovi a jeho nezkušené parťačce, kteří dostanou k dispozici jeden legendární ale už trošku starší model. Zkrátka gigantičtí roboti proti gigantickým monstrům. Co sakra chtít víc? Doufejme, že filmu u pokladen kin nepodrazí nohy absence velké herecké hvězdy a že del Toro ukočíruje svoje ambice a nenechá se zblbnout obřím rozpočtem a filmařskou svobodou. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 8/10 

 

Univerzita pro příšerky (CZ premiéra: 20. června 2013)

Sulley je obří plyšové strašidlo a Mike roztomilý zelený kyklop. Spolu straší děti odnepaměti (tj. od roku 2001) a to že si je pamatujete vy, ještě neznamená, že to tak má aktuální první stupeň základky. Pixar se ale zjevně přece jenom stydí za aktuální vlnu sequelů, takže... dramatická pauza... nové Příšerky jsou vlastně prequelem, v němž se dostáváme na půdu strašidlovské univerzity. Právě tady se vyučuje, jak zorchestrovat tu správnou noční můru. Pokud si vzpomínáte na první film, musí vám připadat, že oba protagonisti v řadě předmětů nejspíš propadali. Film ale přichází s něčím mnohem zásadnějším - Mike a Sulley se totiž ve škole nemohli vystát. Z první ukázky přímo čiší klasické šikanózní klišé, Sulley jako vazoun a buran otlouká neduživého šprta Mikea.

Samozřejmě lze počítat s tím, že tahle školní klišé Pixar trochu postaví na hlavu, a taky že se objeví nějaká hrozba, která ty dva stmelí do podoby kámošů na život a na smrt. To všechno jsou vděčné scenáristické mechanismy, stejně jako sonda do vysoké školy strašení. Ovšem na to, aby producenti smazali prvotní dojem zbytečného pokračování a očividné pračky na peníze (prodeje tematických mončičáků a happy mealových figurek vystřelí do nebe), bude potřeba ještě pár jaksepatří úderných ukázek. (imf)

Index natěšenosti: 6/10 

 

Rychle a zběsile 6 (CZ premiéra: 23. května 2013)

Závodnická série už dávno odstavila auta na vedlejší kolej, ale publiku to zjevně nevadí. A proč měnit vítězný tým nebo spravovat to, co skvěle funguje. Přesně v tomhle duchu tedy vzniká další Rychle a zběsile - jako o trochu buranštější a o dost akčnější klon Dannyho parťáků, který na sebe nabaluje další a další hvězdy. Po Dwayneu Johnsonovi, který bude i v šestce k nepřehlédnutí, se objeví třeba i Gina Carano, nebo navrátivší se Michelle Rodriguez. Právě kvůli jejímu angažmá hrozí, že děj začne připomínat telenovelu, ale Justin Lin v předchozích dvou dílech dokázal, že drží sérii pevně v rukou. Šestka se otevřeně hlásí k tomu, že sérii odtrhne od jejích kořenů - pouliční zákony jsou definitivně old school, a tak se tu auta budou používat jen pro zábavu a... odtahování legračně obrovských bankovních sejfů.

Dieselův gang se tentokrát střetne s konkurencí, což by nevadilo, kdyby na druhé straně barikády nestála právě zmrtvýchvstalá Letty. Následná honička vede skrz víc lokací než v poslední bondovce - Anglie, Skotsko, Německo, Los Angeles nebo Kanárské ostrovy. Jestli je to pochvala pro Diesela nebo políček pro Craiga, to už nechám na vás. Producenti každopádně chtějí sérii proměnit v kvalitní heist s kultovními honičkami ve stylu Loupeže po italsku. To je rozhodně sympatický směr, kterému hodláme držet palce. Šestka má navíc nakročit k symbolickému zakončení osudů klíčových postav. Diesel naznačil, že zápletek je snad až příliš, a proto máme v závěru očekávat pořádnou sprchu a rozkopnutá vrátka do sedmého dílu, ve kterém se s obrovských rachotem pojede do cílové rovinky. Vypadá to na závod, který by bylo škoda minout. (imf)

Index natěšenosti: 8/10

 

Tak na který z „jistých“ megahitů se nejvíc těšíte? Zdar za týden u dalšího nášupu!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace