Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Kam jít na Hobita


ikona
imf
hobitkino
Chcete revoluční obraz, zvuk nebo jen velké plátno? 

Předem by asi bylo dobré říct, že nikoho nenutíme, aby šel na Hobita několikrát, a na druhou stranu chápeme všechny, kdo hodlají ve Středozemi strávit celý konec roku. Naše pidirepublika má díky ochotě některých kinařů celkem unikátní možnost vidět hned několik verzí. Než začnete brečet nad tím, že některé kombinace jsou stejně nerealizovatelné, podívejte se přes plot ke slovenským sousedům. Ti už nemají IMAX a ještě nemají HFR ani Dolby Atmos, takže se musí spokojit s tradiční digiprojekcí ve 2K, 24 snímcích za vteřinu a klasickém 3D s osmikanálovým Dolby Digital s originální zvukovou stopou. To samozřejmě vůbec není špatné a pro většinu návštěvníků to bude zlatá střední cesta. Možností je ale mnohem víc a některé se zatraceně blíží tomu, jak Jackson triumfální tolkienovský návrat zamýšlel.

 

A protože lístky mizí velmi rychle, nebudeme otálet a rovnou se na to vrhneme. V následujících odstavcích uvidíte vaše možnosti. Předem upozorňujeme, že ultimátní verzi, tj. Titulky, IMAX, HFR, 3D a Atmos u nás rozhodně neuvidíte. Popravdě, abyste si Hobita užili na maximum ve všech ohledech, budete muset jít do kina minimálně třikrát. Snad vám alespoň trochu napovíme, v jakém pořadí.

Dabing / titulky

Český dabing je tuze dobrý. Alespoň to tvrdí plakáty. Pokud jim budete věřit, můžete to risknout. My bychom ale radili jít nejdřív na originál, protože to patří k dobrému vychování. Tady asi nemá smysl dlouho volbu rozebírat, kdyby… ano, je tu háček. Pokud budete chtít vidět Hobita ve vyšším framerate (HFR), budete muset dabing přetrpět, protože tuto verzi nabízí exkluzivně pouze pražské kino Premiere Cinemas na svých hitech 4K projektorech. A s dabingem. Nevíme, co je k tomu vedlo, ale se skřípěním zubů to vydržíme. Proč? O tom až v odstavci věnovaném této technologii.

 

Kino / IMAX

Velký multiplex nebo větší IMAX? Není to těžké rozhodování, pokud to do Prahy nemáte daleko. V IMAXu totiž bude 3D verze s titulky, což je kombinace, kterou jinde nenajdete. Navíc je imaxové 3D méně tmavé než jinde (promítačka používá dvě lampy), na kvalitu a sílu zvuku si taky stěžovat nemusíte a hlavně… IMAX přichystal pro fanoušky velkou lahůdku. Dvakrát denně (v 10:00 a ve 20:00) bude před Hobitem promítat devítiminutovou ukázku z nového Star Treku! To už stojí za úvahu, ne? Dá se očekávat, že tyto termíny budou permanentně vyprodané, takže bookujte rychle.

24 / 48 fps (HFR)

Nejzásadnější volba celé hobití anabáze. Ano, Jackson natáčel Hobita s vyšším snímkováním a kino Premiere Cinemas díky fungl nové výbavičce tuhle možnost nabízí, ale měli byste o ní chvilku přemýšlet. První reakce odborné veřejnosti na ukázky ve 48 fps byly velmi… smíšené. Větší framerate nabízí extrémní plynulost pohybu, ale… možná až příliš extrémní. Všechno se stává ultrarealistickým a televizním. Slavný soap opera look, způsobený v moderních televizích umělým dopočítáváním framů (na 100, 200, 400, 600 nebo 800 Hz), se bohužel dostavuje i v případě, že tyto framy vyrobíte naturálně.

 

Lidské oko zkrátka není zvyklé a filmová patina mizí - místo postav před vámi stojí herci v brnění, což může být fakt, se kterým se během pouhých tří hodin nezvládnete srovnat. Proto doporučuji nejdřív navštívit zpátečnické čtyřiadvacetisnímkové představení, a pak se teprve vydat na cestu do budoucnosti. Možná zjistíte, že je to pro vás slepá ulička, ale první dojem rozhoduje… nenechte si ho zkazit.

2D / 3D

Pro někoho dost zásadní volba, která samozřejmě závisí na tom, jak moc se ve vašem kině setmí, když nasadíte 3D brýle. Věříme, že Jackson je z tvůrců, kteří zvládnou naservírovat lahůdkový extra efekt, ale co se týče kompozice obrazu, všichni víme, že Cameron, Bay a další šíbři natáčeli "trojrozměrně" už v devadesátých letech. Ten dojem, že proti vám z plátna něco letí, dostanete stejně tak ve 2D a někde prostě i s extra jasem. Je to na vás.

 

Dolby Digital / Dolby Atmos

Dolby Digital dobře znáte, hýčká vám uši už dvacet let (od roku 1992, DTS přišlo jen o rok později). Časem se k němu přidaly další kanály, takže spousta kin dneska válí v 7.1, ale co si budeme povídat - je to stará škola. Dolby Atmos je čerstvý nástupce, který se poprvé objevil letos, když jím Dolby vybavilo pixarovku Rebelka. Ohlasy lidí, co to viděli (…slyšeli) byly až příliš orgasmické, takže to prostě musíme vyzkoušet taky, abychom věděli, jestli nejsou na drogách nebo na výplatní pásce studia. Čísla každopádně mluví za vše. Atmos v Premiere Cinemas (systém je zatím jen v několika desítkách kin po celém světě) nabízí 24 zvukových kanálů, které umožní rotovat dialogy a specifické zvukové efekty (déšt, vítr atd.) doslova po celém sále. Tak nějak tušíme, že tohle bude větší pecka než 48 fps, takže to nepodceňujte. Projekce v Atmosu je samozřejmě v originále, ale jen ve 24 fps a ve 2D. Dalšími filmy, které jsou mixovány v tomto systému, jsou např. Legendární parta nebo již zmíněný druhý Star Trek.

Máte z toho v hlavě guláš? Pokud se chystáte do Prahy a chcete si udělat hobití maraton, běžte ráno do IMAXu (10:00), odpoledne na Atmos (15:50) a večer na HFR (20:00). Komu nepraskne hlava, ať postne naskenované lístky do diskuze. Třeba vyhraje nějakou cenu. :)

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (64)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace