Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Loučení s Twilight: Velkolepé... a snad definitivní


ikona
Cival
tržbytwilighttwilight saga
Jakou komerční sílu mají hrdinové Twilight ságy na poslední misi? 

Tak a je to za náma. Upíři dosáli. Na chvíli od nich bude pokoj. Aspoň do okamžiku než se nechá Stephenie Meyer ukecat na pokračování, nebo nějakou moudrou duši napadne začít tahat z rukávu spin-offy, prequely nebo dokonce remaky. Na to si ale naštěstí pár let počkáme.

Zatím tu máme velkolepé loučení se ságou, která většinu diváků s vkusem přestala už před lety zajímat, ale divaček na ní pořád pádí davy. Platilo to od první chvíle a platí to i u pátého filmu. Druhá půlka Rozbřesku mohutně vlétla do kin a jen v Americe utržila 141 milionů dolarů za víkend (z toho třicet mega přiteklo z půlnoček). Vysoký kasovní standard si série udržela až do finále – a už třetí snímek z Twilight ságy se tak zvládl vecpat mezi deset top filmů historie s největšími otvíráky.

NEJVĚTŠÍ PRVNÍ VÍKENDY HISTORIE

Zisky sice půjdou zase rychle dolů a ani poslední díl neutrží za mořem magických 300 milionů dolarů. Světové tržby se znovu zastaví někde nad sedmi sty miliony (přestože film už teď hlásí impozantních 340 milionů dolarů celosvětově, ale to jsou holt návaly fanynek o prvním víkendu). Jenže i tak bude Twilight zase vrcholně výdělečný podnik, jeden z nej v celém kalendářním roce. Produkční společnosti Summit Entertainment vůbec nemusí vadit, že jim u Twilight během času skromné rozpočty poněkud nabobtnaly a z úsporné teen romance se stal blockbuster za 120 milionů dolarů. Tak to holt chodí, že dokud se vydělává, nikoho nepálí u toho vyhodit pár peněz oknem.

PRVNÍ VÍKENDY TWILIGHT FILMŮ

Uvidíme spíš kolik dalších milionů vyhází studia do luftu ve snaze zopakovat úspěch série a najít nové Twilight. Kandidátů je spousta, ale i byť jen jeden další srovnatelný úspěch by mě v brzké době překvapil.

 

Na stříbrné pozici si dál výtečně počíná James Bond. Skyfall se líbí víc než Quantum of Solace, a tak filmu klesají znatelně pomaleji tržby. Propad zisků jen o 53% a 41 milionů o druhém víkendu, to je báječná kombinace, díky které má film z Ameriky 161 mega a celosvětově hlásí už nehorázných 669 milionů dolarů. Ohromný úspěch.

A aby toho nebylo málo, vedl si výborně i Spielbergův Lincoln. Životopisné historické drama, které je zcela dle očekávání velebeno americkou kritikou, nicméně i diváci ho chválí, si připsalo o víkendu 21 milionů dolarů. U poněkud suché kostýmní látky, nasazené v pouhých 1775 kinech (Twilight jich mělo víc než dvojnásobek!), se určitě čekalo míň. Lincoln má navíc oscarové parametry, takže jeho tržby určitě půjdou hodně vysoko, v klídku přes sto milionů dolarů. Spielberg holt propadáky netočí.

Výborný animák Raubíř Ralf je tentokrát na čtvrtém místě, průběžně se 120 miliony. Zemeckisovo drama Let i Affleckovo retro Argo už zaplatily své rozpočty a teď jen vydělávají.

Do desítky se ještě vešel hit 96 hodin: Odplata, hudební flák Ladíme, komedie Here Comes the Boom a kasovní průšvih Atlas mraků.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden kina naplní animák Legendární parta, adorovaná taky-oscarovka Pí a jeho život, festivalová pecka Silver Linings Playbook a remake Rudého úsvitu. To bude zase slušná řež.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (8)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace