Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Wachowští vyhořeli, světu vládne Bond


ikona
Cival
007silent hilltržbywachowski bros.
A jakpak se v pokladnách kin daří novému Silent Hill? 

Zázraky se nekonají každý den. A tentokrát na ně opravdu nedošlo. Všechny novinky v amerických kinech totiž propadly, přičemž největší ránu schytali tvůrci Atlasu mraků. Ambiciózní adaptace knihy o podstatě všehomíra, v níž hrají Tom Hanks, Halle Berry nebo Hugh Grant několik různých postav a kterou režírovali sourozenci Wachowští spolu s Tomem Tykwerem, komerčně vůbec nepochodila. O prvním víkendu v americké distribuci totiž Atlas mraků utržil chabých devět a půl milionu dolarů.

Tenhle film samozřejmě smrděl průšvihem dlouho dopředu. Stomilionový rozpočet (byť pokrytý většinou investory z Evropy a Asie, a ne Warnery), neprodejné téma, bezmála tříhodinová stopáž, eRkový rating a k tomu nasazení jen do dvou tisícovek kin, to všechno byly faktory, které předjímaly, že vizionářští tvůrci matrixovské trilogie a Lola běží o život zase narazí. Stalo se. Kritici sice přiznávají filmu jistou výjimečnost a diváci dávají většinou palec nahoru, ale po finanční stránce jde o pořádnou pohromu. Je to škoda, protože i když Wachowští za ty roky ztratili spoustu příznivců, málokdo by jim přál v Hollywoodu definitivní stopku. Přitom po kasovním provaru Speed Racera něco takového celkem reálně hrozí. Studia si navíc mohla na Atlasu mraků (podrobně o filmu zde) potvrdit, že odvážné a originální látky zavání bolestivým failem.

Jenže občas bídou smrdí i tupé sequely. Jistě, u takového Paranormal Activity se na kvality nehraje a i bídný čtvrtý díl díky tomu jednoznačně vydělává (42 mega po deseti dnech v amerických kinech). Diváci se od monotónní série už ale zřejmě začínají odvracet a stomilionový hit se tentokrát neurodí. Mnohem hůř je na tom nicméně dvojka Silent Hill, která ani na Halloween nezaujala a prošuměla s osmi miliony za víkend.

I tady se nevýrazné tržby daly čekat, protože trailerům se nepovedlo zakamuflovat, že jde o laciné pokračování, které se nemůže opřít o moc víc než zvučnou značku. Připočtěte k tomu nezávislého distributora a katastrofální recenze a musí být jasné, že tohle se nepovedlo nejen po stránce ekonomické (první Silent Hill nastřádal celosvětově sto mega, dvojka určitě neutrží ani polovinu), ale že selhal i režisér Michael J. Bassett, jemuž přitom po drsňáckých flákotách Solomon Kane a Pustina kdekdo věřil.

Nejsilnějším filmem víkendu tak znovu bylo retrodrama Bena Afflecka Argo. Velebený majstrštyk se žebříčkem ne a ne propadnout – diváci si špitají o jeho výjimečných kvalitách a dál jej štědře dotují. Film má na kontě už šedesát milionů a vyprofiloval se jednoznačně ve velkou podzimní trvalku, o které uslyšíme na Zlatých glóbech i Oscarech. Pozice mezi deseti nejlepšími filmy roku je jistá.

Na stříbrné příčce se dál dobře daří animáku Hotel Transylvánie, jenž to dotáhl už na 221 mega celosvětově, za Atlasem mraků a Paranormal Activity 4 se na pátém fleku ještě udrželo pokračování 96 hodin. Veleúspěšný sequel hlásí globální zisky 315 milionů dolarů, což při ani ne padesátimilionovém rozpočtu značí, že v blízkosti sídla producenta Luca Bessona teď ještě razantněji stoupne výskyt kokainu, drahých aut a nejluxusnějších evropských prostitutek. Závidíme!

Do desítky se vešla ještě bláznivá komedie Here Comes the Boom, hodně výdělečný nízkorozpočtový horor Sinister a zklamavší kriminálka Alex Cross. Se čtyřmi miliony dolarů naopak propadla komediální novinka Fun Size, ještě hůř na tom je ale Gerard Butler jako surfař Na divoké vlně – tahle premiéra totiž vyválčila z dvou tisícovek kin ani ne dva miliony a chcípla až na třináctém místě žebříčku. Leonidas krváci.

A kde je ten slibovaný James Bond? Zatím nikde. Americké pokladny rozdrtí nesmrtelný agent až za dva týdny. Nejen v evropských kinech už ale jeho tažení začalo – a rozhodně s velikánským úspěchem, protože tržby překonávají Quantum of Solace i Casino Royale. Na úvod si 007 stylově připsal 77,7 milionů dolarů. Na šestisetmilionové světové tržby by to při kvalitách Skyfall měl Bond protentokrát dotáhnout. Držme tomu řízkovi palce.

Kompletní žebříček tržeb zde.

O příštím víkendu si originální animák Raubíř Ralf zkusí podat Zemeckisovo drama Let a mlátičku The Man with the Iron Fists.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (37)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace