Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Transformers 4 se bojí originality


ikona
KarelR
michael baytransformers 4
Michael Bay vysvětluje, proč se nechce vzdát svého dítka. 

Zpráva, že se Michael Bay nechal ukecat k režii Transformers 4, byla docela bolestivá. Tři filmy s velkými roboty jsou totiž až až, a filmař jeho formátu má na to oživit daleko zajímavější příběhy než "roboti se už zase řežou s jinými roboty o osud světa". Zprvu jsme tohle rozhodnutí připisovali vůni zelených bankovek. A přestože stále věříme v důležitost tohohle faktoru, sám Bay teď přilil do ohně ještě jeden, výrazně podivnější důvod k návratu:

"Myslel jsem, že už to je za mnou. Jenže potom se objevila Transformeří atrakce, na kterou se stojí dvouapůlhodinové fronty. A začal jsem si říkat: 'Bože můj, někdo to teď po mně celé převezme." To vedlo k tomu, že jsem nad tím víc hloubal. Měl jsem točit malý film Pain & Gain... a studio mezi tím chtělo Transformery zrestartovat. Tím pádem by se mohli dostat do rukou někoho, kdo by to celé zpackal, chápete?"

 

Ano, tohle je Bayova víra v režisérské kolegy v praxi. Délka fronty u filmové atrakce se navíc oficiálně stává novým měřítkem kvality a důležitosti něčího výtvoru. Nemůže přeci souviset s tím, že lidé zkouší zbrusu nový přírůstek zábavního parku, no ne? Každopádně je třeba si na chvíli připomenout, že Transformers vlastně ani nejsou Bayův výtvor - existují od roku 1984. Jeho další výrok je pak o to smutnější.

"A tak jsem si řekl, že když natočím ještě jeden poslední díl, můžeme v něm naznačit novou cestu, změnit hodně věcí - ale zajistíme, že nikdo nezasáhne do předchozích tří filmů. Posuneme hranice dál, aby se mohlo pokračovat - a tak mají podle mě Transformers lepší šanci přežít."

 

Jinými slovy je pro Baye (a očividně i pro Paramount) nesmírně důležité, aby někdo nedej bože nevdechl do robotí ságy nový život. Změna ano. Ale jen v rámci toho samého týmu, který na ní měl dva pokusy a téměř žádnou neudělal. Člověk musí v tomhle ohledu poplácat po zádech Sony, kde se nebáli hodit čtvrtého Spider-Mana do koše a začít pěkně od začátku s novými tvůrci.

Transformers totiž podobnou proměnu pocítí jen částečně. Neuvidíme nikoho z původních herců a chvíli se šuškalo i o tom, že se půjde do boje s novou partou robotů. Důvod? Kolem premiéry Transformers 3 se neprodalo zdaleka tolik hraček, v kolik Hasbro doufalo. Bay ale už nyní nadšeně vykřikuje, že se vrátí minimálně Optimus Prime, takže to s novotami nebude zas tak horké. Bude tedy film reboot?

"Ne. V podstatě navazujeme události, které se odehrály v Chicagu. A od nich se odpíchneme k dalšímu příběhu."

 

Takže se vymění jen herci, protože by za čtyřku chtěli moc peněz, a bude se pokračovat s pár novými roboty (= nové hračky) a jinak minimem změn? Paráda. To nejbolestivější hollywoodské myšlení opět útočí a jedinou útěchou nám může být to, že Bay z Transformers 4 vytřískal alepoň malou, coenovsky švihlou podívanou Pain & Gain. Člověk by řekl, že když studiu vyděláte 2,7 miliardy dolarů, splní vám každý sen. Tak to ale údajně nefunguje, protože Paramount o Pain & Gain původně vůbec neměl zájem.

"Potom, co jsem jim vydělal miliardy dolarů? Nechápu. Jde o to, že studia tyhle filmy prostě vůbec nechtějí točit. Jdou jen po obrovských blockbusterech, nebo naopak po malých projektech s titěrnými rozpočty. A Pain & Gain mělo na sobě cenovku 25 milionů dolarů."

 

Jestli jste si také mysleli, že takové částky chodí Bayovi domů v malém kufříku se vzkazem "Díky za roboty, Michaele", jste asi stejně naivní jako my. Bay nakonec musel za zelenou pro Pain & Gain přislíbit dohled nad čtvrtými Transformers, kteří se tak nyní pomalu dávají do pohybu, aby stihli naplánovanou premiéru 27. června 2014. Budeme doufat, že Michael opravdu vdechne sáze nový život, a nepůjde jen o další přehlídku jeho trademarků v ještě volnějším příběhovém kabátku? Samozřejmě. Přesto by nás ale potěšilo víc, kdyby studio dalo značku do rukou nějakého nadějného mladého režiséra, a ten se pokusil o zbrusu novou trilogii. Přijít k pátému dílu s tím, že je třeba akorát převzít Bayem zvolené herce a tón, zní jako zatraceně nevděčná práce.

---

Vytáhni v hospodě: Ne že by to někoho ještě zajímalo, ale Michael Bay vehementně tvrdil, že "kontroverzní" duo robotů Skids a Mudflap nebude v Transformers 3. Dokonce slíbil 25 000 dolarů první osobě, která je tam spatří. Výsledek? Není jasné, jestli se o ty peníze někdo přihlásil, ale Skids a Mudflap ve filmu jsou.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (18)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace