Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Temný rytíř: Kasovní úspěch ve stínu tragédie


ikona
Cival
batmandark knighttržby
Jak se batmanovskému finále vede v amerických kinech? 

Jen co Temný rytíř povstal, ulpěl na něm stín. Bohužel za něj nemůžou tvůrci, ale jakýsi pošuk, co si spletl kino se střelnicí. Tragická událost z předměstí amerického Denveru, která nakonec odvála dvanáct lidských životů, nezvratně zkazila radost z příchodu jednoho z nejočekávanějších filmů roku do světových kin.

12 DIVÁKŮ ZASTŘELENO NA PŮLNOČCE BATMANA

Události se pilně věnují české zpravodajské portály, jimž jeden Breivik nestačí, takže ji už dál nemusíme (a nechceme) rozpitvávat. Teď už to totiž bude spíš o senzacích a dojení emocí. Přidali se k tomu samozřejmě i významní hráči amerického showbyznysu – některé televize (konkurence Warnerů) kupříkladu stáhly z vysílání reklamy na nového Batmana, jinde se volá po zvýšené bezpečnosti u sálů (hlavně to, proboha, ne). Samotné studio Warner Bros. se zas rozhodlo nepřepočítávat tržby do pondělí, prý z pietních důvodů. Sílu tohoto gesta nechť posoudí jiní.

PRVNÍ DOJMY Z PROJEKCE: TEMNÝ RYTÍŘ POVSTAL

Faktem nicméně zůstává, že na Temný rytíř povstal se zhurta chodí, i když tentokrát ne v rekordních davech. A Warneři moc dobře ví, že se k nim sypou zasloužené miliony, protože na světlo se už vylouplo několik kvalifikovaných odhadů víkendových tržeb.

Na jejich začátku stojí 30 milionů dolarů z oněch „nešťastných“ půlnočních projekcí. Harry Potter 8 sice bral loni 43 mega, ale i tak jde imponující číslo. To se přelilo v mohutné osmdesátimilionové zisky z pátku. Za celý víkend pak Temný rytíř povstal nastřádal 160,8 milionů, což je mezi bijáky bez 3D verze (a dražších lístků) nové maximum. To předchozí držel, ano, právě Temný rytíř se 158 miliony. Na něj dokonce přišlo reálně víc lidí, protože vstupenky ještě byly kvůli inflaci výrazně levnější. Majstrštyk s Jokerem a Harvey Dentem se holt blbě trumfuje, a to jak na plátnech, tak v pokladnách...

ŽEBŘÍČEK NEJVYŠŠÍCH TRŽEB ZE DNE PREMIÉRY

Rekordy samozřejmě drží jiné blockbustery. Neskutečných 207 milionů pro Avengers nemohl Batman pokořit už proto, že se nehnal do 3Dčka a jeho skoro tříhodinová stopáž nedovolila film tolikrát protočit v kinosálech. Ani stříbrná pozice posledního Pottera se 169 miliony nebyla v ohrožení. Nolanova trilogie byla ale i tak završena za úctyhodného diváckého zájmu.

NEJVYŠŠÍ VÍKENDOVÉ TRŽBY

Nemá cenu teď spekulovat o tom, jak může šílená střelba ovlivnit zisky filmového studia. Je to koneckonců stejně nevkusné a nevhodné jako vážit marketingovou sílu náhlého úmrtí Heatha Ledgera před premiérou Temného rytíře. My můžeme glosovat jen to, že zámořští recenzenti hodnotí finále trilogie jako slabší než předchozí film, kladou ho však nad Batman začíná. V podobném duchu se nesou i reakce diváků (databázovými ratingy se nenechte zmást, ty ženou z velké části zuřiví fanboyové), takže je zřejmé, že Temný rytíř povstal nevyroste v Americe v takový fenomén a nestane se trvalkou, která by na tamějším trhu zase urvala monstrózních 533 milionů dolarů.

Kvality Temného rytíře z roku 2008 ale sérii určitě pomohly ve zbytku světa a budeme moc zvědavi, jak se v Evropě i Asii batmanovské finále chytne. Jestli díky ostatním trhům náhodou Batman tu celosvětovou miliardu nepřekoná i letos…

Ať tak či onak, téhle sáze peníze sluší, protože vytáhla comicsové adaptace na jiný level. Hlavounům od Warnerům se asi zavaří hlavy, až budou hledat způsoby, jak její příběh táhnout dál. Ve filmu tenhle problém vyřešili nadmíru elegantně. Snad se jim to povede i při přípravách dalšího dílu. Za sebe bych pro začátek doporučil poslat jeden comicsový sešit Davidu Fincherovi a přiložit k němu výživný šek s nabídkou, která se neodmítá. Jen návrh.

Ostatní filmy samozřejmě zůstávají v netopejrově zákrytu. Nedaří se hlavně Době ledové 4, která od Batmana schytala bolestivý direkt a o druhém víkendu v kinech si připsala jen dvacet milionů. Zámořské tržby, které nejspíš nepřekonají ani 150 milionů, jsou ohromným zklamáním. Prefabrikovanému animáku se ale daří v ostatních teritoriích, takže film má i tak na kontě půlmiliardu z celého světa.

Nápor Temného rytíře samozřejmě neustál ani Spider-Man. O třetím víkendu v distribuci na něj zbylo deset mega, z Ameriky má ale v úhrnu solidních 230 milionů a celosvětově už 600 milionů.

Na čtvrtém místě se fenomenální komedie Méďa zas o kousek přiblížila hranici dvě stě milionů dolarů jen z Ameriky. Pátá Rebelka tuhle metu už pro jistotu zdolala.

Do desítky se vešel ještě nízkorozpočtový trhák se stomilionovými tržbami Bez kalhot, rozpačitá novinka Olivera Stonea Divoši a trio komedií Madea´s Witness Protection (fuj), Až vyjde měsíc (mňam) a Do Říma s láskou (no dejme tomu).

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden je v kinech místo pro bláznivou komedii Stillera a spol. Sousedská hlídka a pro čtvrtý díl superúspěšné taneční série Let´s Dance.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace