Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: Expendables 2


ikona
imf
expendablesexpendables 2
Přišli, viděli a rozmetali na prach. A teď se vrací po sobě uklidit. Sly a jeho banda chtějí podruhé střílet do stejné řeky. 

"Jsem vděčný za to, že jsem v Hollywoodu zažil tu dobu, kdy jsem se mohl nechat vláčet opravdovým štěrkem, padat z mnoha metrů do ledové vody, držet se auta jedoucího padesátkou, nebo jsem se prostě pral s naštvaným chlápkem, nikoliv jen cedulí s nápisem "CGI robot". A hodlám tuhle éru a tenhle přístup bránit, dokud mi budou síly stačit."

Zhruba v tomhle duchu se Sly vyjádřil na úvod letošního Comic Con panelu, který byl věnován druhým Expendables. Do kin dorazí už příští pátek, takže je nejvyšší čas si o nich něco povědět. Což samozřejmě nebude legrace, protože dvojka je snad ještě očekávanější než první díl, kterým se Sly víceméně úspěšně pokusil najít Svatý grál akčního žánru. Byl trochu zrezlý, ostatně při jeho věku se nelze divit, ale stejně zazářil. Teď je ale potřeba ho naplnit a dokázat, že to minule nebyla náhoda. Málokomu v tomto ohledu lze věřit víc než stárnoucí legendě, která dokázala po letech vzkřísit Rockyho i Ramba. Vlastníma rukama, otištěnýma ve scénáři, za kamerou i před ní. Možná proto překvapí, že druhé Expendables Sly nerežíruje. Podle všeho, co jsme zatím měli možnost vidět a slyšet, to ale neznamená, že by do nich nedal srdce.

Dvojku režíruje univerzální producent hezkých obrázků, ale také častý fušér Simon West (skvělý Con Air, průměrný Tomb Raider, ale taky třeba mizerný Mechanik zabiják), u nějž lze tvrdit, že čím silnější ruka na něj dohlíží, tím výsledek vypadá lépe. A protože právě tenhle případ má nejbliž k jeho povedenému Con Airu (kde mu šlapal na krk Jerry Bruckheimer, snažící se po úspěšné Skále rozdmýchat kotle akčního žánru), nebudeme se již po zbytek článku hanlivě zmiňovat o ostatních Westových filmech a prostě budeme věřit, že je pouhou loutkou ve Stallonových rukou.

TRAILERY ZDE

Ostatně, není času nazbyt, jak Stallone s oblibou říká - je potřeba udržet tempo. Právě toho si prý v Expendables hodně hleděl, takže musíme odpustit, že jsme se o hrdinech příliš nedozvěděli, s čestnou výjimkou Rourkeova monologu, u něhož ti nejdrsnější, s pravidelnou hladinkou deseti asijských akčňáků týdně, opravdu usínali. Ve dvojce bude postav zhruba dvakrát tolik, ale Sly slibuje, že hlavní zápletka je opravdu jen kouřová clona a vějička na producenty. Ve skutečnosti jde zas jen o to udělat pořádný bugr.

Dlouho se spekulovalo, že v případné dvojce budou mít větší roli Willis a Schwarzenegger, a taky, že se objeví další tým, aby ti nejlepší z nejlepších opravdu bojovali proti sobě (v jedničce bylo přeci jen mnohem víc hvězd na straně dobra a záporáky obstarali spíš béčkaři). To všechno je pravda, ale nebude to tým Stallone vs. tým Schwarzenegger, jak se mnozí domnívali. Záporáky totiž povede jeden z těch, co stihli dostat rozum. Jean-Claude Van Damme odmítnul účast v jedničce, tehdy ještě opojen úspěchem svého JCVD. Po třech letech vystřízlivěl a zahraje si hlavního záporáka Jeana Vilaina (jemná ironie ve jménech postav pokračuje), který je zodpovědný za smrt jednoho ze stallonovců (kdo umře je stále ještě tajemstvím, pár adeptů bychom měli, ale proč si to kazit) a za případnou jadernou apokalypsu, která je ale opravdu pouhou kulisou přesně v duchu osmdesátých a devadesátých let. Ve Van Dammeově týmu najdeme třeba Scotta Adkinse a mnohé další. Tady si Stallone určitě chystá i nějaké překvapení, ale vrcholem by přesto měl být jeho souboj s Van Dammem. Pár klíčových záběrů ostatně najdeme i v ukázkách.

Hodně diskutovanými nováčky jsou Liam Hemsworth (bratr Chrise "Thora" Hemswortha) a Nan Yu. V prvním případě jde o Slyův rest z jedničky, protože Hemsworthova postava Billyho The Kida se vyškrtávala z původního scénáře a Stallone mu slíbil, že pro něj udělá místo v případné dvojce. Nan Yu je potom zjevnou snahou o útok na čínský trh.

Je to pochopitelné, protože Expendables 2 stojí o dvacet milionů víc než jednička (tj. rovných sto mega). Lionsgate naposledy dali tolik peněz na Conana a ošklivě se to nevyplatilo. Tady mají jakž takž jistotu, že se film zaplatí, protože na jedničku se vybralo 270 milionů (z toho ovšem 170 v nostalgičtější Evropě, kde na videotrhu pořád ještě frčí Seagal a Lundgren). To sice dává čistý zisk, i při započtení televizních a DVD práv, sotva k těm sto milionům potřebným k natočení dvojky, ale i podobných zisků si dneska člověk musí ve filmovém byznysu vážit. Lionsgate přesto zkoumá, jak vydělat víc - nejdřív se začalo potichu mluvit o PG-13 (a Sly to pak narychlo hasil - je pravda, že ze scénáře zmizela ostřejší mluva, ale kvůli brutalitě film stejně získal eRko), ve hře ovšem byla i čínská spojka - když Sly obsadí víc Asiatů, bude mít snažší přístup na asijský trh, který roste obrovským způsobem. Krásně je to vidět na tržbách Bitevní lodi, kdy malá pasáž s útokem na Hong Kong vystřelila tamní tržby do neuvěřitelných výšek.

Jenže to nešlo tak snadno. Jackie Chan by rád, ale zrovna točil třetí Božskou relikvii a nemohl se utrhnout, aniž by kompromitoval vlastní, mnohokrát odkládaný projekt. Donnie Yen byl poctěn, ale nechtěl hrát záporáka (oficiální stanovisko znělo, že se mu role nelíbila a vlak přes to nejede). Ke splnění kvót tak musí stačit relativně neznámá Yu Nan. Nesuďme však dne před večerem, holčina může mnohé ukázat, a absence slavnějšího Asiata alespoň nesebere lesk z posledního hereckého přírůstku, kterým není nikdo jiný než... Chuck Norris!

Já vím, neříkám nic nového, ostatně sborové "hell yeah" proběhlo celým internetem několikrát dokola, když Sly tenhle úlovek před několika měsíci hrdě ohlásil. Jeho snaha oprášit staré akční borce se nezastavila jen u žánrových stálic - kromě Seagala (možná bude ve trojce) zkoušel třeba i Cage nebo Travoltu (tam to asi ztroskotalo na hrdosti a výplatě), dokonce i Banderase, který už měl bohužel nasmlouvané jiné projekty. Nemůžete prostě tvrdit, že Sly nezaklepal na všechny možné dveře. A snad je i dobře, že mnohdy neuspěl. To poslední co bychom chtěli je čtyřicet týpků na plátně, co si navzájem kradou prostor. Takhle je dvojka jen dvojitě pocukrovaná bábovka z jedničky a návrat všech starých známých bohatě vynahrazuje ty, co se odmítli dostavit. Jejich škoda.

Základní zápletka je tu tedy jenom na okrasu. Jednoduchá mise, která se zkomplikuje, protože je nepřítel silnější, než se zdálo. Následuje ústup, lízání ran, shánění posil a velkolepý comeback, který by měl trvat alespoň půl hodiny. Hlavním poselstvím je, že když si začnete být moc jistí sami sebou a polevíte, klepne vás někdo přes prsty. Od filmových dvojek se přitom očekává, že poté co je povinná vysvětlovací omáčka prvních dílů (platí to především u comicsových originů) z cesty, může teprve přijít ta opravdová zábava. Sly slíbil, že odstraní pár těžkopádností z jedničky, aniž by komukoliv ubral na prostoru. To je vzhledem k velikosti obsazení takřka nadlidský úkol, ale doufejme, že si kluci za kamerou uvědomili, že celek je víc než součet jednotlivých svalovců. I když samozřejmě neuškodí přitlačit tam, kde to minule fungovalo (nahláškovaný Lundgren, obří bouchačka Terryho Crewse, Jetovy kryptické fóry a bromance Slye a Jasona).

Už brzy se dozvíme, jestli to všechno vyšlo. Nejlépe ovšem na vlastní oči. Expendables nejsou filmem, u nějž by první americké recenze dávaly jasnou odpověď. Musíte si totiž být jistí, že autor měl ve svém filmovém dětství podobnou dietu jako vy, že ocení všechny ty drobné nuance a že má náladu nechat si ustřelit hlavu něčím tak rozkošně a úmyslně naivním a zpátečnickým. V české recenzentské obci tohle můžu říct jen o pár lidech (a tímto Hladovi vzkazuji, že o recenzi se popereme při dalším MZ Live), a pevně doufám, že i vy máte pár takových opinion-leaderů, za které dáte v jistých žánrech ruku do ohně. Ovšem ten, kdo viděl nesestřiženou třičtvrtěhodinku z Comic Conu, ten by pravděpodobně kupoval lístky už teď.

Neuvěřitelná pohoda a kamarádství, které kluci v těsném triku vrhají do publika, místy odzbrojující upřímnost, jež by rozplakala i fandy Tarkovského a odvěké nepřátele všech, kdo poznají rozdíl mezi berettou a glockem. Buď to všichni hrají podle skvěle sepsaného scénáře nebo prostě mluví od srdce. Tak či onak - jestli tohle zvládají před neúprosným okem dokumentární kamery, čeho jsou schopní v lese plném hlasitých explozí, výstříleného olova, břitkých hlášek a napumpovaných svalů? Jen ta představa člověku vhání studený pot na čelo a dost možná i jinam. Je na čase přejít od keců k činům a podívat se alespoň v krátkosti na důkazy místo slibů, obsažené v již zveřejněných ukázkách:

Natáčelo se především v Bulharsku, takže těch sto milionů se utratilo hlavně za střelivo, benzín na exploze a spoustu krásných hraček. K letadlu z předchozího dílu tu máme boží obrněný vůz s motivačními nápisy (nechte se inspirovat k vyzdobení svého přibližovadla).

Pak je tu helikoptéra, skrz kterou ovšem velmi rychle proletí motorka. Nelze si nevzpomenout na podobnou fintu ze Smrtonosné pasti 4.0, ale i když je Willisova role tentokrát větší, pravděpodobně bude pořád především tahat za nitky.

Případně dělat řidiče Arnoldu Schwarzeneggerovi, který má problém se vejít do standardního Smarta. To celkem chápeme. Ale posaďte do městského vozítka legendu s kulometem a hned si zjednáte v dopravní zácpě respekt.

Člunová bitva je součástí spektakulárního finále snímku, ale prim tu bude hrát Slyovo letadlo - nezapomeňte, že umí přistát na vodě. Umí po ní i hodně rychle jezdit.

Van Dammeův helicopter kick jako za starých časů nás čeká v souboji se Slyem. Na natáčení bitky padlo hned několik dní, takže by výsledek měl stát za to. Doufáme, že pár kouzel předvede i Van Dammeova pravá ruka Scott Adkins, ať už proti Jetovi nebo třeba Randymu Cotoureovi.

Obecně tu máme náročnější kulisy, větší exploze a epičtější měřítko, než v případě Banánistánu v prvním díle. Musíme jen doufat, že kulisy zůstanou kulisami.

Vrací se hned několik trademarků z jedničky - Slyův rychlý ukazováček a Stathamův sklon k předvádění. V jedničce to byl basketbalový "přátelák", tady Jason sehraje roli oddávajícího. Místo prstýnků ale nasazuje nože.

Z ukázky lze snadno vydedukovat, kdo bude asi v druhé půlce chybět a kdo doplní stavy. Chuck Norris zatím vypadá jako klidný důchodce s kulometem. Snad se od něj dočkáme alespoň jedné otočky. Když už jsou ve filmu pomkrnutí na Arnieho, divil bych se, kdyby se před kameru neprobojoval alespoň jeden vtip o Chuckových superschopnostech.

Obří bouchačka Terryho Crewse je zpět, ale slušné kanóny mají i Schwarzenegger a Willis (Čím vyšší šarže, tím vyšší ráže? To by dávalo smysl.). Jen některé klíčové destruktivní scény (odtržení dveří od auta, rozlet dveří při nájezdu Dolphova tanku, scéna s letadlem a mostem) zatím nemají potřebné koule a vypadají příliš uměle. Snad se jim příliš nepomáhalo v postprodukci. Nic nezkazí kouzlo z masakru víc než křečovitá faleš.


Bylo by ale zbytečné vypichovat možné technické přehmaty na základě traileru. Musíme si uvědomit, že dohromady mají tihle borci víc než století zkušeností. A zdaleka ne všichni jsou jen tupá akční beranidla, braná na milost či nemilost režiséra. Právě Sly bdící nad během všeho je tou nejlepší zárukou, že by to mohlo dopadnout... nikoliv jako do detailu vybroušený oldschoolový akční film, to snad už po jedničce nečeká nikdo, ale jako špičková silvestrovská estráda toho nejlepšího, co nám akčňáky nabídly. Bez hluchých míst, digitálních náhražek a s odhodláním předvést vše, co jen umělé kyčle a skromný rozpočet dovolí. Ve stoje jsme tleskali už minule. Nezbývá než doufat, že po závěrečných titulkách nezůstaneme tiše sedět ani tentokrát.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace