Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Umírá nám UMD?


ikona
imf
blu-rayhd-dvdumd
 

Nové technologie to mají vždycky těžké, zvlášť když se snaží jít proti zaběhlým standardům. To je případ elektronických velikánů jako Panasonic a Sony, kteří se snaží neustále vyvíjet nové formáty, aby se tak lépe chránily proti sveřepým pirátům. Ochrana většinou vydrží jen pár týdnů, ale komerční ztráty plynoucí z jejího zavedení jdou do milionů. Takhle skončil AMTRAC (který vás nutil do mp3 přehrávačů enkódovat soubory v exkluzivním formátu, jež nešel nikde jinde přehrát) a zdá se, že na to dojede i UMD. U toho se všeobecně očekával trochu tužší kořínek, protože PSP konzolí se prodal úctyhodný počet, ale ve filmových obzorech to s ním vypadá bledě. Piráti totiž rychle prolomili ochranu a přišli na způsob, jak zkopírovat obsah UMD na paměťové karty, kterými PSP též disponuje.

Pro hry to bude znamenat citelné ztráty, ale na to už jsou výrobci konzolí zvyklí, na každý model dříve či později vznikne modchip (to že v případě PSP probíhá celý koloběh bleskovou rychlostí, lze jednoduše přičíst vývoji... po světě se pohybuje až příliš šikovných lidí). Filmové společnosti však podobné narušení bezpečnosti pouhých pár měsíců po uvedení konzole na trh odmítaji akceptovat a hlavně nejsou spokojeny s prodeji.

Upřímně nechápu, co se čekalo, když UMD filmy nabízejí za mnohdy takřka dvojnásobnou cenu, přičemž se jedná o tituly, které většina filmových fanoušků už dávno má na DVD. PSP se tak pravděpodobně přenosným kinem nestane, navzdory faktu, že Sony ohlásila updatovaný model s novými vlastnostmi (včetně TV-Outu... jenže kdo by chtěl koukat na obraz 480x272, když může mít plnohodnotý PAL?), se největší ze studií postupně od platformy distancují a ruší některé UMD releasy velkých titulů.

Není to zdaleka poprvé a zjevně ani naposledy, co si Sony nabila nos a miliardoví Japonci se z toho rychle oklepou, ale na strategii firmy to sotva něco změní. Bezohlednost při návrhu UMD a následných přemrštěných cen je však jedním z bodů, které mají společné i další chystané výrobky Sony. Okolo Playstation 3 se množí dohady, jestli to opravdu bude taková bomba a kdy se jí vůbec dočkáme, herní vývojáři nešetří nadávkami, ale i kdyby byla tahle konzole průšvihem, v Japonsku se bude prodávat po tunách... tady bych strach neměl, je to přeci jenom sequel. :) Ale co slavný Blu-ray? Už dnes víme, že ceny hardwareu budou oproti konkurenční HD-DVD mnohem vyšší a vzájemné kompatibility se starší technologií DVD nejsou na žebříku priorit u Sony příliš vysoko. Nenapovidá krach UMD o tom, že už je možná dávno rozhodnuto?

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace