Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Ernest Borgnine (1917-2012)


ikona
Mr. Hlad
ernest borgnine
Odešla hvězda Divoké bandy, Tuctu špinavců a seriálového Airwolfa. Borgnine to do stovky nedotáhl.  

Když vloni v dubnu zemřel legendární režisér Sidney Lumet, psal jsem, že spousta lidí si mohla myslet, že je po smrti už dávno. To samé by se dalo říct i o Ernest Borgnineovi, tak trochu přehlížené hollywoodské legendě, jejíž obličej byl povědomí skoro všem, ale jméno znal málokdo.

Borgnine se narodil 24. ledna 1917 a ve filmu se začal prosazovat začátkem padesátých let. V roce 1955 získal Oscara za hlavní roli v dramatu Marty, kde si zahrál řezníka, jenž trpí komplexem méněcennosti a má velký problém najít si dívku. Pro Borgnina to byl jediný Oscar a od Martyho nebyl dokonce už na tuto cenu ani nominován. Na druhou stranu má na svém kontě tři nominace na Emmy a spoustu filmů, na které se nezapomíná.

Objevil se v Divoké bandě, zadával úkoly Tuctu špinavců, bojoval o život v Dobrodružství Poseidonu, vidět jste ho ale mohli i ve slavném dramatu Odtud až na věčnost, osobité detektivce Černý den v Black Rock, drsňáckém Vládci severní dráhy, ale i v komedii s Terencem Hillem Superpolda nebo v seriálovém Airwolfovi. V pozdějším věku si vystřihl malou roličku v Gattace a naposledy si střihnul roličku vedle Bruce Willise v Red. Borgnine zkrátka pracoval i ve věku, kdy většině lidí dělá problém vstát z postele. Škoda, že to do té stovky nedotáhl.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace