Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Spider-Manův restart obstál, ale nenadchl


ikona
Cival
spider-manspider-man 4tržby
Pavoučí muž je chválen. Ale na Raimiho verze kasovně nemá. 

Pavoučí muž to má sakramentsky těžké. Ale to už vlastně od roku 2007, kdy do kin vlítl Spider-Man 3 a hodně smutně a rozpačitě uzavřel jednu velkou comicsovou trilogii. Ta byla sice ohromně kasovně úspěšná, ale studio Sony se dostalo s režisérem Samem Raimim do slepé uličky. 

Raimi totiž trojku kreativně neustál a mořil své chlebodárce bobtnajícím rozpočtem, změtí postav, digitální přeplácaností a dalšími přepálenými vizemi. Ke shodě sice po dlouhých tahanicích došlo a začala se chystat čtyřka s klasickým obsazením a Johnem Malkovichem v roli záporáka jménem Vulture, další licitace ale záhy vedly k zatípnutí projektu a Raimiho odsunu.

PRVNÍ DOJMY: NOVÝ SPIDER-MAN

U Sony ale moc dobře ví, že Spidey je jejich nejsilnější comicsovou postavou, a tak se ho rozhodli znovu vyslat na plátna. S novým režisérem, v subtilnějším pojetí, více teen, více romantického a s novými herci. Bohužel ale s velmi podobným příběhem. Tenhle restart se totiž vrátil opravdu až na začátek, tedy do doby, kdy byl Peter Parker jen neduživý student, který se nemůže vyrovnat se ztrátou svých rodičů a o hoblování Gwen Stacy nebo Mary Jane Watson si může nechat leda zdát.

Jede se tedy přesně po deseti letech znovu od nuly, což projektu dávalo pachuť zbytečnosti. A člověk se musel ptát, jestli to neskončí náhodou totálním průserem. Neskončilo. Značka je totiž pořád extrémně populární… a film se naštěstí povedl.

Během volných dní okolo Dne nezávislosti si nový Spidey samozřejmě podmanil americká kina a vytěžil z nich imponujících 140 milionů dolarů během šesti dnů promítání. Potud je to dobré. Film určitě vydělá, v pohodě se zaplatí a neokoukaný Peter Parker Andrew Garfield se nejspíš brzy ocitne před kamerou během výroby dvojky, která by měla přijít do kin v roce 2014.

Celková výtěžnost nového Spider-Manova dobrodružství však výrazně klesla. Na rozdíl od minulosti solili diváci víc peněz za lístky na 3D projekce nebo promítání v IMAXu, přesto jsou zisky výrazně nižší než u Raimiho bijáků. Svého času rekordní Spider-Man 3 urval v roce 2007 151 milionů jen během prvního víkendu, první Spider-Man jich nastřádal 114 a Spider-Man 2, který startoval ve stejné datum roku 2004, se rozjel se 152 miliony za pět dnů promítání. Proti nim je čerstvý The Amazing Spider-Man výrazně chudší, přitom srovnatelně nákladný.

TRŽBY FILMŮ O SPIDER-MANOVI

Nový Spidey tak v Americe nevydělá takový balík, protože jeho tržby asi nepřelezou hranici 300 milionů dolarů, a pokud ano, tak jen těsně a díky spokojenosti diváků (na IMDb nadstandardní rating 7.7/10) i díky střídmě pozitivním recenzím. Film se vesměs líbí a jeho dramatickou rovinu všichni chválí. Spider-Man ale není blockbusterovou událostí sezóny, což mocné studio určitě trápí.

SROVNÁNÍ TRŽEB Z PRVNÍCH VÍKENDŮ COMICSOVEK S HRDINY MARVELU

Důležité je teď ale nesejít z cesty, znovu nerestartovat, protože Spider-Man už má vydlážděnou cestu k impozantnějšímu sequelu, jenž už může vynášet mnohonásobně víc. Jen žádnou paniku… koneckonců tržby ze zbytku světa by jí měly v pohodě zabránit, protože nejen v Asii se novému pavoučímu dobrodružství daří velmi dobře. Spider-Man ze světa vyválčil už 200 milionů během dvou teplých víkendů a hlásí tak už 341 mega celosvětově. Jak už padlo na začátku - pořád v klidu vydělá.

K dalším snímkům: Výborně se v kinech daří i nadále Méďovi. Přisprostlá komedie jménem Ted válcuje pokladny, protože i o druhém víkendu utržila 32 milionů dolarů (při propadu o pouhých 40%) a po deseti dnech v distribuci přepočítává 120 mega. Méďa už je v čistém zisku.

Stejně dobře se drží i animák Brave aka Rebelka. Třetí víkend přinesl nové pixarovce dalších 20 milionů, takže průběžně má už 174 milionů dolarů jen z Ameriky.

Až na čtvrtém místě se uvedlo drama Olivera Stonea Divoši. Jeho šestnáct milionů z prvního víkendu není kdovíco, protože film utrží v Americe neutrží ani padesátku, mnohem víc ale mrzí pouze průměrné recenze. Super kriminální freska se podle většiny kritiků nekoná - zvědaví přesto pořád jsme.

Rychle opadá zájem o Soderberghovu striptýzovou dramedii Bez kalhot. Jejích průběžných 72 mega je ale s ohledem na sedmimilionový rozpočet kolosálních. Extrémně výdělečný projekt.

Do desítky se vešla ještě komedie Tylera Perryho Madea´s Witness Protection, Madagaskar 3 nebo indie hitovka Až vyjde měsíc od Wese Andersona. Vklínil se mezi ně dokument o Katy Perry s podtitulem Part of Me, který utržil jen sedm milionů ze skoro tří tisícovek kin. Diváci jsou ještě příčetní. Na druhou stranu překvapuje, že většina amerických recenzí je pozitivních.

Žebříček uzavírá nová Allenova komedie Do Říma s láskou, která si z osmi stovek kin vytáhla tři a půl milionu dolarů. Zájem je po oblíbené Půlnoci v Paříži docela velký.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden jde do kin Doba ledová 4. Bude to s ní zase veselé, protože jen z mimoamerických destinací už mamut, veverka, lenochod a šavlozubý tygr nahrabali 200 milionů dolarů.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (4)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace