Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 9 pohřbených filmů s Batmanem


ikona
KarelR
batmantémathe dark knight rises
Jaké inkarnace temného rytíře to nedotáhly na plátna kin? 

Zakončení Nolanovy netopýří trilogie je doslova za dveřmi. Batmana by v něm mělo čekat jedno z nejnáročnějších střetnutí v jeho superhrdinské kariéře, a nás tak vyloženě těší, že se zatím šíří samé pozitivní ohlasy. Temnému rytíři se pod dohledem Christophera Nolana dařilo skvěle. K nové trilogii ale vedla zatraceně dlouhá cesta, jejíž větší či menší pauzy skrývají víc zajímavostí, než si možná myslíte.

Batmanovy hrané kořeny sahají až ke dvěma patnáctidílným seriálům ze čtyřicátých let, jimiž v Columbia Pictures dokázali, že tohohle comicsového hrdinu opravdu lze zhmotnit. Ty následoval o 20 let mladší slavný seriál, jenž se v roce 1966 přerodil v první Batmanův celovečerák. Pak ale nastala víc než desetiletá pauza, během níž nikdo nevěděl, co s gothamským mstitelem dál. A teprve na sklonku sedmdesátých let se začala psát dobře známá filmová historie netopýřího muže, která nám dodnes dala 6 celovečeráků rozličného stylu a kvality. Víte ale, co se odehrávalo mezi nimi?

1) Batman

Po úspěchu Supermana v 1978 se Warneři rychle rozhlédli, kterého dalšího comicsového hrdinu by mohli dostat na stříbrné plátno. Volba velmi rychle padla na Batmana, a Michael Uslan (následně producent úplně všech filmů s Batmanem) a Tom Mankiewicz (scenárista třech bondovek, který přispěl do obou Donnerových Supermanů) dostali v roce 1979 za úkol přijít se scénářem, jenž by zaujal tehdejší publikum. Pánové dali dohromady příběh o tom, jak Tučnák zabije rodiče Dicka Graysona a zapříčiní tak vznik Robina, přičemž jim ještě zbylo místo na druhého záporáka, kriminálního bosse Ruperta Thornea. Nemohli se ale shodnout na tom, jestli má být jejich Batman dospělý a temný, nebo „veselý a hravý“ jako seriál z šedesátých let. Výsledkem jejich práce tudíž byl nesourodý mix obého.

Na jedné straně byl utrápený a psychotický Batman, který vraždil kriminálníky na potkání a přitahoval pozornost mnoha žen. Přitom mu ale nedocházelo, že ho nechtějí jen obdivovat, ale rády by si ho vyzkoušely i v posteli. V tu doby hodně odvážný tah. Na té druhé pak Bruce Wayne investoval do McDonalda, Tučňákovi poskoci měli jetpacky s laserovými střílnami a Batmobil chránilo silové pole a supermagnet, jenž vtahoval lidi do kufru. Finále filmu se potom obehrávalo na výstavě s obřími psacími potřebami, kde Batman skočil na písmeno Ká na monstrózním psacím stroji (jako kill - zabít), a odmrštil tak proradného Thorna do megaořezávátka. To ho za Batmanova usměvavého pohledu rozemlelo na kaši… a bylo jasné, že tenhle film zelenou nikdy nedostane.

2) The Batman

Uslan poté zkusil napsat vlastní scénář s názvem Return of the Batman, jenž měl podle všeho podobný tón jako budoucí comicsový hit Návrat temného rytíře. V Universal Studios ho sice odmítli. Warneři ale na jeho základě dali Batmanovi zelenou a začala osmiletá cesta k úspěchu. To se psal rok 1981 a trvalo dalších 24 měsíců, než se projekt někam pohnul. V tu dobu totiž Uslanův scénář nahradil nový s názvem The Batman od Mankiewicze (předlohou mu byl comics Batman: Strange Apparitions), ve kterém se odehrával zrod Batmana i Robina, řádili v něm Joker s Rupertem Thornem a Batman se zamiloval do gothamské pořadatelky večírků Silver St. Cloud.

V tu dobu se o režii Batmana začali zajímat Ivan Reitman nebo Joe Dante, Mankiewiczův scénář se ale místo realizace dočkal devíti přepisů. Až když se v roce 1986 Warnerům upsal Tim Burton, začal Batman nabírat definitivní obrysy. A o tři roky později pelášil do kin v podobě, v jaké ho známe dodnes.

3) Batman 3

Na úspěšného Batmana navázalo pokračování Batman se vrací, které ale nevydělalo zdaleka tolik peněz, v kolik se doufalo. Ještě temnější pojetí a sexuálně dráždivá Kočičí žena naopak zburcovaly rodiče, kteří Warnerům houfně vytýkali, že je film příliš násilný a tudíž nevhodný pro děti. Když potom McDonald odmítl dávat Batmana do Happy Mealů, bylo jasno. Burton musí pryč z režijní sesle.

Než ale odešel (a s ním i Michael Keaton), stihl naplánovat svojí trojku. V té se měl „zrodit“ Robin (smlouvu podepsal Marlon Wayans!), uvažovalo se o krátkém návratu Kočičí ženy a záporácká volba padla na Hádankáře, jenž měl mít vlasový porost upravený do tvaru otazníku (na tělo psanou roli odmítl Robin Williams). Tohle všechno se zdánlivě škrtlo, aby nově najatý Joel Schumacher většinu z toho nakonec použil. A s novými herci (Kilmer, O’Donnell, Nicole Kidman místo Rene Russo) poslal Batmana na mnohem rozdováděnější výpravu.

4) Batman Triumphant

Ono pestrobarevnější pojetí sice udělalo z Batman navždy hit. Batman a Robin ale ságu vrátili k číslům Batman se vrací, a navíc dostali od kritiků a diváků nášup, jaký Warneři snad ještě nezažili. Schumacherovi tak byl zatrhnut pátý díl, který ale už měl v té době sepsaný od Marka Protoseviche (Thor). Nesl název Batman Triumphant a temný rytíř v něm zápolil se Scarecrowem (pravděpodobně v podání Nicolase Cage), jehož halucinogen měl vrátit do hry všechny záporáky z předešlých filmů (hlavně Nicholsonova Jokera). Ve filmu se vyskytovala také Jokerova comicsová přítelkyně Harley Quinn. V téhle verzi ale jako dcera Batmanova nejslavnějšího protivníka, která chtěla nekompromisně pomstít svého otce. A měla ji hrát Madonna. Uf…

5) Batman: DarKnight

Po zdrcujícím přijetí Batmana a Robina se George Clooney nicméně zařekl, že do pokračování rozhodně nepůjde. Warneři se tak po dalším Batmanovi pro Joela Schumachera začali opatrně poohlížet jinde. Jedním ze zvažovaných projektů byl Batman: DarKnight od Lee Shapira a Stephena Wise, kteří panu Wayneovi přisoudili předčasný exil založený na tom, že už nedokázal děsit svoje protivníky. Robin pak odešel na univerzitu, kde se setkal s dr. Jonathanem Cranem (budoucí Scarecrow) a s jeho pokusy s chemikáliemi, které měly vyvolávat právě strach. Crane se ale posléze pohádal se svým kolegou, dr. Kirkem Langstromem, a jeho nebezpečná látka z něj udělala stvůru zvanou Man-Bat.

Až Man-Batovo řádění, které Gotham přičítá Batmanovi, donutí Waynea znovu obléct kápi a utkat se s ním. Man-Bat se snaží pomstít Craneovi a vrátit se k manželce. Crane zase kuje pikle proti lidem, kteří jej po odhalení experimentů vyhodili z univerzity i z Arkhamu, kde byl hlavním psychiatrem. Batman: DarKnight se touhle zápletkou i stylem chtěl vrátit k Burtonovu pojetí temného rytíře. Warneři ale scénář nakonec smetli ze stolu a začali se věnovat krapet futurističtějšímu konceptu.

6) Batman Beyond

Tím byla hraná verze úspěšného seriálu Batman Beyond, v níž by Batmanem poprvé nebyl Bruce Wayne. Stárnoucí milionář by pouze koučoval svého nástupce Terryho McGinnesse, jenž měl potírat zločin v dystopickém Gothamu z blízké budoucnosti. Scénář dostal na starost tvůrce seriálu Paul Dini a režie se měl ujmout Boaz Yakin (Vzpomínka na Titány, nejnovější stathamovka Safe). Warnerům ale brzy došlo, že tudy cesta nepovede, a naplno se vrhli do spásného nápadu Darrena Aronofskyho.

7) Batman: Rok jedna

To už se psal rok 2000 a ona idea byla jednoduchá jako facka – zadaptovat 13 let starou comicsovou klasiku Batman: Rok jedna. Aronofsky začal psát scénář s jejím autorem Frankem Millerem, jenže Warnerům odevzdal něco úplně jiného. Bruce Wayne byl bezdomovec, Alfred černošský automechanik jménem Big Al a Batmobil nahradil luxusní Lincoln. Jméno Batman pak vzniklo tím, že Bruce mlátil kriminálníky do hlavy prstenem, který jim tam vyrýval iniciály jeho otce, Thomase Waynea (TW = The Batman). Aronofsky se svým hypernásilným dítkem dokonce došel tak daleko, že začal do role Batmana lákat Christiana Balea. Jenže v tu chvíli si Warneři uvědomili, že eRkový Batman bezdomovec nezní moc výnosně, a film zastavili. Místo Roku jedna přišel megalomanský projekt, který měl mnohem větší šanci nalákat do kin davy diváků.

8) World’s Finest: Batman vs. Superman

Tím projektem byla pochopitelně týmovka Batman vs. Superman, která se odehrávala pět let potom, co se Bruce Wayne psychicky složil a zahodil klíčky od Batmobilu. Jeho nadějí na normální život se stává svatba s jistou Elizabeth Miller, která je ale na líbánkách zavražděna Jokerem. Bruce se chce svou drahou okamžitě pomstít. Zastaví ho ale jeho svědek a přítel Clark Kent, jenž v tu dobu sám zotavuje z rozvodu s Lois Lane. Oba pánové si řeknou hodně nehezkých věcí a Clark se vydává zpátky do Smallville, kde padne do náruče svojí staré lásky Lany. Záhy ale zjišťuje, že za Jokerovými plány stojí Lex Luthor, takže nahazuje ikonickou kudrlinku a vydává se Bruceovi na pomoc.

World’s Finest zařízlo Aronofskyho Rok jedna i tehdy zvažovaný velkofilm Superman: Flyby, jež měl podle scénáře J. J. Abramse točit McG. Místo toho dostali obě postavy do pácu scenárista Akiva Goldsman a režisér Wolfgang Petersen, který duo muž z oceli-temný rytíř viděl následovně: Nejdřív si vysnil Johna Travoltu a George Clooneyho. Poté se vrátil na zem s Joshem Hartnettem a Christianem Balem, kteří ale role odmítli. Nakonec se tedy musel spokojit s Judem Law a Colinem Farrellem a kývnout na premiéru v létě 2004… aby na konci roku 2002 utekl točit Troju.

Bez Petersena se projekt sesypal jako domeček z karet (zbyl po něm jen slavný billboard v Goldsmanově Já, legenda) a Warneři se proto museli vrátit k původnímu plánu, dát Batmanovi a Supermanovi vlastní sólovky rozličné povahy. Muž z oceli tak ve finále vyletěl pod dohledem Bryana Singera ve staromilské a extrémně drahé podívané Superman se vrací. A o temnější verzi Batmana začal bojovat… Joss Whedon!

9) Batman od Josse Whedona

Ano, jste šokování právem. Teprve nedávno totiž Whedon prozradil, že byl jedním z lidí, kteří v roce 2002 dostali šanci přivést Batmana do nového tisíciletí. Režisér Avengers se ale u projektu nezdržel dlouho. Zabralo mu to přesně jeden meeting, na kterém Warnerům vylíčil následující scénu, udávající tón celého filmu: „Bruce Wayne je asi dvanáctiletý mrňous a právě se schyluje k tomu, že dostane řádně po hubě. Střih, Alfred utíká chodbou ve Wayne Manor a najde Bruce, který právě absolvoval rvačku. Jenže Bruceovi vůbec nic není a křičí: ‚Zastavil jsem je! Dokážu je zastavit!‘ To je pro mě ta zlomová chvíle. Když si uvědomí, že s tím vším může něco udělat. Když jeho život dostane smysl a přestane ho ubíjet smutek ze smrti rodičů.“

Whedonova vize ale zůstala zcela nepochopena, ten samý den mu navíc Foxové zrušili Firefly… no a zbytek je historie. Nolan poprvé, Nolan podruhé a za pár týdnů Nolan potřetí. Co bude pak? To ví jen pár dlouhodobě plánujících lidí u Warnerů, kteří touhle dobou jistě řeší, zda bude další Batman vypadat jako prvních 20 minut Tron Legacy. Nebo jestli se uhne nějakým jiným směrem. V každém případě bude zajímavé sledovat, jak bude s jedním z nejoblíbenějších comicsových hrdinů dál naloženo. Máte nějaké vlastní nápady? Nebo se vám líbí některá ze zamítnutých verzí a rádi byste ji viděli oživenou? O svoje názory a nápady se určitě podělte v diskuzi!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace