Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Madagaskar rozdrtil Sandlera i zpívajícího Cruise


ikona
Cival
tržby
Tom Cruise i Adam Sandler dělali pořádný bordel, ale málokdo u toho zajásal... 

V minulé analýze kasovního žebříčku jsem předvídal vzájemnou kanibalizaci dvou nových komedií. Zdálo se to jako bláhový nápad, nasadit proti sobě osmdesátkový muzikál Rock of Ages a novou sandlerovku Můj otec je šílenec. Jenže tyhle taškařice se nepožraly – byly na to totiž až příliš slabé a diváci o ně projevili jen překvapivě malý zájem. Léto tak získalo dvě další tučná zklamání, Madagaskar naopak prostor pro to, aby dál sbíral dolary.

Povedený třetí díl animované série o roztržité zvířeně si o víkendu připočetl 35 milionů dolarů. Pokles zisků o 41% je velmi chvályhodný a je na něm cítit, že film se vcelku líbí, takže zvládne odolat i nástupu dvou oddychových novinek. Americké tržby už po deseti dnech promítání přeskočily 120 milionů, celosvětově Madagaskar již stihl atakovat třístovku, takže u DreamWorks si můžou zase jednou mnout ruce. Snad s čtyřkou nabídnou ještě větší oživení konceptu... pak jim ty peníze budeme klidně přát.

TRŽBY ANIMÁKŮ OD DREAMWORKS

Naopak nepříjemně nízkou výdrž projevuje Scottův Prometheus. Bublina splaskla, kritici remcají a i spousta diváků brblá, což se zákonitě muselo projevit na zájmu o film. Zisky téhle mdle odvyprávěné sci-fi klesly oproti minulému týdnu o 60%, takže Prometheus aktuálních 88 milionů z Ameriky rozmnoží už jen o nějakých třicet mega – za mořem přitom původně cílil na sto padesát až dvě stě milionů. Z Evropy či Asie přiteklo sice už 128 milionů, ale celkově se po mohutném startu čekalo přeci jen trochu víc. Kampaň byla napálená skvěle, snímek jí akorát nezvládl dostát a odpálit zájem o film o úroveň výš.

TRŽBY FILMŮ S VETŘELCI 

Na druhou stranu aktuální novinky jsou na tom výrazně hůř. Muzikál Rock of Ages sice stál zhruba poloviční peníze, než Prometheus i Madagaskar (rozpočet byl „jen“ 75 milionů dolarů), ale taky debutoval až na třetí pozici s patnácti miliony. A to je bída. Sterilní zneuctění rockové historie, v němž bylo z hitů starých rebelujících pardálů vyrobena instantní rodinná zábava s Tomem Cruisem (to na to znásilňování nestačí soutěže typu Superstar, seriál Glee anebo hra Guitar Hero, safraporte?), se jen těžko promění v trvalku. Film má totiž slabé recenze a průměrné divácké ohlasy. Takže asi nepotáhne jako svého času Mamma Mia nebo Hairspray a zůstane v minusu.

TRŽBY HOLLYWOODSKÝCH MUZIKÁLŮ

Vyhořela ale i další „osmdesátková vykopávka“, totiž sandlerovka Můj otec je šílenec. V ní se operuje se zápletkou jak z dávných amerických komedií – Sandler má totiž naučit užívat života svého ztraceného syna (hraje ho Andy Samberg), což vede již tradičně k vydatné porci kanálních gagů, přihlouplých fórů a ke zběsilostem jak z Pařeb ve Vegas a Bangkoku. Jen zjevně trochu nahodileji a ne tak vtipně, jak lze odtušit z mizerných reakcí diváků.

Sandler se už bohužel neumí tak dobře strefovat do nálady publika, a tak i tahle novinka kasovně zklamává – odstartovala jen s třinácti miliony, a to až na pátém místě žebříčku. Zoufalost. Pro herce a producenta, jenž byl ještě nedávno stomilionovou jistotou, jde o další nepříjemnou zprávu a není divu, že se po šlichtách Jack a Jill a Můj otec je šílenec Sandler radši opatrně vrátí se sequelem úspěšných Machrů. Jako by mu totiž kariéra velké hvězdy áčkových komedií pomalu dotikávala.

TRŽBY KOMEDIÍ ADAMA SANDLERA

Mezi novinky se na čtvrtý flek ještě vklínila fantasy Sněhurka a lovec, která na světových tržbách urvala už čtvrtmiliardu, bojuje ale se svým mohutným rozpočtem. Více viz tento imfův článek.

Stejné problémy se snaží ustát trojka Mužů v černém, která se sice těší velké přízni diváctva (pokles tržeb tentokrát jen o 28%), ale ani aktuálních 544 milionů dolarů z celého světa ji netlačí do výrazného plusu. Náklady na tohle završení trilogie totiž vyšplhaly až někam ke 300 milionům dolarů, a to se splácí sakramentsky složitě.

Jednoznačně výděleční tak jsou až Avengers. Fenomenální comicsová týmovka zdolá v Americe magickou hranici 600 milionů, celosvětově už si zvládla nahrabat dokonce 1,4 miliardy dolarů. I kdyby si Joss Whedon do pokračování přál cameo Baracka Obamy, dostane ho.

Do desítky se vešly ještě Báječný hotel Marigold, vřele přijatá novinka Wese Andersona Moonrise Kingdom a romantické peklo Jak porodit a nezbláznit se.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se do kin dostane nová pixarovka Rebelka a líbivá upírská řež Abraham Lincoln: Vampire Hunter. Na výsledky obou titulů jsme zatraceně zvědaví. Těžko tipovat...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace