Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Fantasy Sněhurka se nebojí, kina vzala útokem


ikona
Cival
tržby
Ošemetná produkce si své publikum našla... 

Hollywoodská studia často popadne stejný nápad, ale málokdy z toho vzejdou dva opravdu dobré filmy. Ani letošní dvojblok Sněhurek nebyl bez chyb, ale musí se přiznat, že bollywoodsky hravá Sněhurka Tarsema Singha utvořila spolu s rozmáchlou fantasy Sněhurka a lovec solidní tandem.

Výrazně atraktivněji a s vyšším komerčním potenciálem ale působila od prvních chvil druhá zmíněná adaptace… a jelikož se od té doby nic moc nezměnilo, mohla tahle ambiciózní velkoprodukce provést mocný útok na kina. Mnohonásobně větší, než jaký zvládla Sněhurka s Julií Roberts letos na jaře.

Povedený debut režiséra Ruperta Sanderse utržil o prvním víkendu v amerických kinech 56 milionů dolarů a ze zbytku světa rychle připočetl dalších 39. Natěsno se díky tomu přimyká ke stomilionové hranici, což je u blockbusteru za 170 mega fajnový rozjezd. Studio Universal o moc víc ani čekat nemohlo, protože konkurence je pořád silná (Avengers, Muži v černém 3), fantasy-Sněhurka navíc není zajetou filmovou sérií a neobjevují se v ní ani megahvězdy z ranku Johnnyho Deppa, Willa Smithe nebo Jiřího Macháčka, které utáhnou jakoukoliv látku.

Pohádka s „lotrovským“ vizuálem sice moc nepochodila u zámořské kritiky, ale diváci jí dávají vesměs palec nahoru, a tak by do její kasičky mělo napadat 150 milionů jen z Ameriky. Globální tržby Sněhurky a lovce by pak měly v klidu vystoupat přes 300 milionů, díky čemuž tahle odvážná anabáze bude hodnocena jako úspěšná.

Ještě líp se daří třetím Mužům v černém. Ti sice spadli na stříbrnou pozici, ale bezmála třicet milionů z dalšího víkendu vytáhlo jejich tržby už na 112 milionů jen za deset dnů promítání v Americe. Celosvětově to dělá už úctyhodných 386 melounů, takže je zřejmé, že trojka bude druhým nejúspěšnějším dílem série (když odhlédneme od inflace). Škoda nákladných přetáček a přešvihnutého rozpočtu, mohlo jít o pohodovou kasovní radost – takhle Muži v černém prostě jen krátí ztráty a potvrzují přitažlivost značky i komerční sílu Willa Smithe.

Na třetím místě dál excelují Avengers. Ze zámoří vyválčili už 552 milionů a celková miliarda a 355 milionů je jasně usazuje na třetí pozici historických světových tabulek. Bravo.

Naopak padesátimilionové americké tržby u Bitevní lodi i Diktátora jsou zklamáním. U Diktátora nikterak fatálním, protože ten byl výrazně levnější, Bitevní loď je ale potopená navzdory solidním výnosům ze zbytku světa.

Na šestém místě se velmi dobře daří nenápadnému snímku Báječný hotel Marigold, který z Ameriky pozvolna nastřádal už 25 milionů dolarů. Níž už se plácají jen finanční zklamání jako romantika Jak porodit a nezbláznit se, upířina Temné stíny, horor Černobylské deníky a mdlá historická produkce s Andym Garciou For Greater Glory.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden vlítne do amerických kin Prometheus. Ten si už odbyl s velkým úspěchem křest na některých evropských trzích, takže aktuálně přepočítává pětatřicet milionů (první dojmy z filmu zde, recenzi čekejte ve čtvrtek). Kina ale budou praskat ve švech, protože premiéru si odbude i třetí díl veleúspěšné animované série Madagaskar.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (10)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace